Foszlós bukta négy töltelékkel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
42g rétesliszt152 kcal
-
5 kcal
-
4g porcukor14 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
35 kcal
-
0g só0 kcal
-
42g tej23 kcal
Az aszalt szilvás töltelékhez
A meggyes-mákos töltelékhez
-
5g mák26 kcal
-
0g porcukor1 kcal
-
12g tej7 kcal
-
7g meggylekvár19 kcal
A málnás-túrós töltelékhez
-
3g málnalekvár9 kcal
-
8g tehéntúró12 kcal
-
2g tejföl3 kcal
-
0 kcal
-
0g porcukor1 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
Az almás-diós töltelékhez
A sütéshez
Összesen
570
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g rétesliszt910 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
0g só0 kcal
-
250g tej140 kcal
Az aszalt szilvás töltelékhez
-
50g aszalt szilva120 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
7g méz21 kcal
A meggyes-mákos töltelékhez
-
30g mák158 kcal
-
2g porcukor8 kcal
-
70g tej39 kcal
-
40g meggylekvár111 kcal
A málnás-túrós töltelékhez
-
20g málnalekvár56 kcal
-
50g tehéntúró74 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
0 kcal
-
2g porcukor8 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
Az almás-diós töltelékhez
A sütéshez
Összesen
3427
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
17.1g finomliszt62 kcal
-
17.1g rétesliszt62 kcal
-
2.1g friss élesztő2 kcal
-
1.4g porcukor6 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
-
1.6g napraforgó olaj15 kcal
-
0g só0 kcal
-
17.1g tej10 kcal
Az aszalt szilvás töltelékhez
-
3.4g aszalt szilva8 kcal
-
6.8g vörösbor6 kcal
-
0.5g méz1 kcal
A meggyes-mákos töltelékhez
-
2.1g mák11 kcal
-
0.1g porcukor1 kcal
-
4.8g tej3 kcal
-
2.7g meggylekvár8 kcal
A málnás-túrós töltelékhez
-
1.4g málnalekvár4 kcal
-
3.4g tehéntúró5 kcal
-
0.7g tejföl1 kcal
-
0 kcal
-
0.1g porcukor1 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
Az almás-diós töltelékhez
A sütéshez
Összesen
237
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.6 g
Zsír
-
Összesen 14 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 605.9 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 203 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 220 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90.7 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 48.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 10 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Összesen
570
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 93.5 g
Zsír
-
Összesen 83.9 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 440 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3635.5 g
-
Cink 141 mg
-
Szelén 202 mg
-
Kálcium 1217 mg
-
Vas 113 mg
-
Magnézium 307 mg
-
Foszfor 1318 mg
-
Nátrium 319 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 544.5 g
-
Cukor 120 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 290.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 185 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 14 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 61 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 484 micro
-
Kolin: 422 mg
-
Retinol - A vitamin: 161 micro
-
α-karotin 44 micro
-
β-karotin 242 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 615 micro
Összesen
3427
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 249 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.3 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 19.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
237
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
250 g finomliszt
-
250 g rétesliszt
-
30 g friss élesztő
-
3 ek porcukor
-
2 db tojássárgája
-
3 ek napraforgó olaj
-
1 csipet só
-
250 ml tej
Az aszalt szilvás töltelékhez
-
50 g aszalt szilva
-
100 ml vörösbor
-
1 teáskanál méz
A meggyes-mákos töltelékhez
-
1 teáskanál porcukor
-
70 ml tej
-
2 ek meggylekvár
A málnás-túrós töltelékhez
-
1 ek málnalekvár
-
50 g tehéntúró
-
0.5 ek tejföl
-
1 késhegynyi vaníliás cukor
-
1 teáskanál porcukor
-
1 teáskanál citromhéj
Az almás-diós töltelékhez
A sütéshez
Elkészítés
A tésztához
- A kétféle lisztet keverjük el egy nagy tálban a sóval és két evőkanál porcukorral. 100 ml langyos tejben keverjük el a maradék egy evőkanál porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
- Készítsünk gödröt a liszt közepén, majd tegyük bele a tojássárgáját és a felfutott élesztőt. A tésztának nagyjából további 150 ml tejre lesz szüksége ahhoz, hogy összeálljon, de ez a hőmérséklettől és a liszt minőségétől függően több vagy kevesebb is lehet. Egy ruganyos, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk.
- Dagasszuk a tésztát nagyjából 5-7 percig, hogy sima felületű gombócot kapjunk. Tegyük vissza a tálba, és adjuk hozzá az első kanál olajat. Dolgozzuk el rendesen, és jöhet a második kanál olaj. Ha ezt is szépen beledolgoztuk a tésztába, csorgassuk bele a harmadikat is, és gyúrjuk simára.
- Tegyük meleg helyre a tésztát, és letakarva kelesszük 60 percig. Közben készítsük el a töltelékeket.
Az aszalt szilvás töltelékhez
- A szilvás töltelékhez főzzük teljesen puhára az aszalt szilvát a borban. Mielőtt felforr, adjuk hozzá a mézet is. Amikor teljesen szétfőtt, turmixoljuk krémesre, és hagyjuk kihűlni.
A meggyes-mákos töltelékhez
- A mákoshoz forraljuk fel a tejet a porcukorral, majd öntsük hozzá a darált mákot. Főzzünk belőle sűrű krémet, majd vegyük le a tűzről. Amikor kihűlt, keverjük el benne a meggylekvárt.
A málnás-túrós töltelékhez
- A túróshoz törjük össze egy tálban a túrót, majd dolgozzuk hozzá a tejfölt, porcukrot, vaníliát és citromhéjat. Végül forgassuk össze a málnalekvárral, de ne keverjük össze teljesen.
Az almás-diós töltelékhez
- Az almáshoz keverjük össze az almapürét a darált dióval, hogy masszívabb, de kenhető masszát kapjunk. Ha túl folyós lenne az almapürénk, az összekeverés előtt főzzük sűrűre.
A sütéshez
- Ha megkelt a tésztánk, gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra. Vágjuk 12 részre, hogy a darabok nagyjából 4 centi szélesek és egy ujjnyi hosszúak legyenek. Kenjünk ki egy magas falú tepsit vajjal.
- Mindegyik kis téglalap közepére tegyünk egy teáskanál tölteléket. Hajtsuk fel először a két rövidebb szélét, hogy ne folyjon ki a sütőben a töltelék. Majd tekerjük fel a tésztát, és a lezárt felével lefelé tegyük a tepsibe. A bukták között minimális rést hagyjunk, mert még nőni fognak a sütőben.
- Kapcsoljuk be a sütőnket 180℃-ra, és azonnal tegyük be a buktákat, hogy a felmelegedés folyamata alatt még keljenek egy kicsit. Összesen 35 percig fognak sülni.
- Nagyjából 25 perc elteltével, vagy amikor a bukták teteje már kissé sült, de még nem kezdett el barnulni, locsoljuk meg a süteményt 150 ml langyos tej és 2 evőkanál porcukor keverékével. Ne áztassuk el a buktákat, csak egy ecsettel vagy kiskanállal öntözzük meg őket alaposan. Ettől lesznek igazán puhák és szép fényesek.
- Süssük készre a buktákat: a tetejüknek szép barnának kell lennie. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni őket a tepsiben, majd hintsük meg őket porcukorral. Tálaljuk langyosan, ha pedig nem fogyna el azonnal, tároljuk konyharuha alatt.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 94
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 19855
- Feltöltés dátuma: 2022. január 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Lakos Benedek
394 recept
Gyakran nem receptekből, hanem emlékekből főzünk, és ilyenkor születnek az igazán finom ételek. A most következő bukta számomra mindenképpen ezek közé tartozik: egy nagy halom bedagasztott, megsütött, porcukorral jól meghintett emlék.