Formatartó mézeskalács 19.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 5% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
63g virágméz190 kcal
-
38g porcukor145 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
5g mandula30 kcal
-
18 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
Az írókához
-
50g porcukor194 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
1158
kcal
- 5% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g virágméz760 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
20g mandula118 kcal
-
71 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
Az írókához
-
200g porcukor774 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
4628
kcal
- 5% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
38.7g finomliszt141 kcal
-
19.3g virágméz59 kcal
-
11.6g porcukor45 kcal
-
3.9g vaj28 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.3g szódabikarbóna0 kcal
-
0 kcal
-
1.5g mandula9 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
Az írókához
-
15.5g porcukor60 kcal
-
3.1g tojásfehérje2 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
358
kcal
- 5% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.3 g
Zsír
-
Összesen 17.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 657.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 194 mg
-
Nátrium 316 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 238.3 g
-
Cukor 139 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 46.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
1158
kcal
- 5% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.1 g
Zsír
-
Összesen 68.8 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2629 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 203 mg
-
Kálcium 185 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 183 mg
-
Foszfor 776 mg
-
Nátrium 1263 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 953.3 g
-
Cukor 557 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 185.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 419 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 175 micro
-
Kolin: 222 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 336 micro
Összesen
4628
kcal
- 5% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.8 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
358
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
25 dkg virágméz
-
1 db tojás
-
fahéj ízlés szerint
-
szegfűszeg ízlés szerint
-
1 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
Az írókához
-
1 db tojásfehérje
Elkészítés
A tésztához
- A tészta összeállításához a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot tálba szitáljuk, ízlés szerint fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük, közepébe mélyedést alakítunk ki.
- A margarint és a mézet vízfürdő felett felolvasztjuk, a lisztes keverékhez öntjük, és el kezdjük összedolgozni.
- A tojást kissé felverjük, majd hozzáadjuk a masszához. Kézzel összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 3-5 mm vastagságúra nyútjuk. Ha kartonpapír sablonnal dolgozunk, mindig lisztezzünk alá. A kiszúró formákat mindig lisztezzük.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, fél óra elteltével visszamérsékeljük 150°C-ra.
- A tepsiket kiolajozzuk és kilisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük ki. A mézesformákat egymástól kb. 1,5-2 cm távolságban helyezzük el, különben sütésnél összeérhetnek. Ha mandulával, szezámmaggal, stb.. szeretnénk díszíteni, még a nyers tésztára tegyük rá, és együtt süssük azzal.
- A mézeseket kb. 6-8 percig süssük, ez alatt az idő alatt ne nyitogassuk a sütőt, mert a tészta összeesik.
- Díszítésnél a fantáziánkra van bízva, hogy mivel díszítjük föl a mézeskalácsokat. Választhatunk cukorgyöngyöket vagy –virágokat, zselé/drazsécukrokat, mandulát, diót, szezámmagot, mákot, de egyszerűen írókával is megrajzolhatjuk a mintákat.
- Az Írókát kb. 20 dkg átdarált és -szitált porcukorból, 1 tojásfehérjéből készítjük. Ehhez a fehérjét kissé felverjük, a porcukrot fokozatosan adagoljuk hozzá. Teáskanálnyi citromlét vagy mandulaaromát adhatunk hozzá ízesítésként.
- A krém akkor jó, mikor már nehezen folyik le a habverőről. Ezután kisebb mennyiségben habzsákba vagy nejlonzacskóba töltjük.
- Színezéshez gél állagú ételfestéket használjunk, ez ugyanis nem hígitja fel a masszánkat.
- Tipp: A glazúrszálat óvatosan vezessük végig a mézeskalács körvonalán. Folyamatos, de kicsi nyomással adagoljuk a krémet.
- Az egyes fordulókban picit megállhatunk, de amennyire csak lehet, ne tegyük le a szálat! Hagyjuk száradni!
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x45
- Sütés ideje: 8 perc
- Receptkönyvben: 84
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 67
- Össznézettség: 29884
- Feltöltés dátuma: 2011. január 27.
Ajánló
Ajánlom mindenkinek, aki lelkes híve a mézeskalács készítésnek! Fontos: a lisztet tegyük egy éjszakára a mélyhűtőbe, hogy a lisztben élő, szemmel nem látható élősködők elpusztuljanak a hidegtől. Sajnos a sütéssel nem érjük ezt el, csak a fagypont alatti hőmérséklettel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Nagyon szeretek díszes mézeskalácsokat készíteni ajándékba, legyen szó karácsonyról, születés- vagy névnapról, esküvőről, karácsonyról. Ötleteimet évszaktól és szezontól függetlenül öntöm mézeskalácsba. Sokakat érdekel a formatartó mézeskalács receptje, s most ezt nyújtom át. Ezzel sikerülni fog. www.mivesmezes.hu