Fordított epertorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 4% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
63g eper19 kcal
-
29g cukor111 kcal
-
3g víz0 kcal
-
14g vaj99 kcal
-
5g olívaolaj44 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
13g barna cukor48 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
6g joghurt3 kcal
-
5 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
29g finomliszt105 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
25g vanília fagylalt48 kcal
Összesen
536
kcal
- 4% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
500g eper150 kcal
-
230g cukor890 kcal
-
24g víz0 kcal
-
110g vaj789 kcal
-
40g olívaolaj354 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
45g joghurt27 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
230g finomliszt837 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
200g vanília fagylalt380 kcal
Összesen
4281
kcal
- 4% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
28.5g eper9 kcal
-
13.1g cukor51 kcal
-
1.4g víz0 kcal
-
6.3g vaj45 kcal
-
2.3g olívaolaj20 kcal
-
2.3g cukor9 kcal
-
5.7g barna cukor22 kcal
-
12.5g tojás16 kcal
-
2.6g joghurt2 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
13.1g finomliszt48 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
11.4g vanília fagylalt22 kcal
Összesen
246
kcal
- 4% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 318.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 127 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 86.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 142 micro
Összesen
536
kcal
- 4% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.9 g
Zsír
-
Összesen 166.8 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 963 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2545.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 144 mg
-
Kálcium 394 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 153 mg
-
Foszfor 818 mg
-
Nátrium 1017 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 648.2 g
-
Cukor 451 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 689.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1079 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 284 mg
-
D vitamin: 160 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 272 micro
-
Kolin: 650 mg
-
Retinol - A vitamin: 1060 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 209 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1138 micro
Összesen
4281
kcal
- 4% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 144.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.9 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
246
kcal
Hozzávalók
-
500 g eper
-
5 ek olívaolaj
-
40 g cukor
-
100 g barna cukor
-
4 db tojás
-
3 ek joghurt
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet sáfrány
-
1 csipet só
-
1 citromból nyert citromhéj
-
230 g finomliszt
-
1 kávéskanál sütőpor
-
1 kk szódabikarbóna
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C fokra.
- Az epreket megmossuk, és félbevágjuk (próbáljunk meg azonos méretű epreket választani). Egy kb. 32x24 cm átmérőjű sütőformát sütőpapírral kibélelünk, majd vágott felükkel lefele, szépen sorban elhelyezzük az epreket.
- A karamellhez 230 gramm kristálycukrot egy kevés kis vízzel elkezdünk felolvasztani, majd halvány borostyánszínűre barnítjuk.
- Ha szépen, egységesen elolvadt és megbarnult a cukor, gyors de óvatos mozdulattal lefolyatjuk vele az eperszemeket, hogy mindenhol bevonja azokat, majd félretesszük, hogy megdermedjen a karamell.
- Egy nagy tálban a vajat és az olívaolajat a kétféle cukorral (robotgéppel) habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és felhabosítjuk.
- Ezután belekeverjük a vaníliás cukrot, a sót, a joghurtot, a citrom héját és a sáfrányt.
- Végül egyben hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát a tojásos keverékünkhöz, és alaposan eldolgozzuk vele. Egy sűrű, illatos tésztát kell kapnunk. Miután ezzel megvagyunk, a kész masszát ráöntjük az epres alapra, és elegyengetjük az egészet.
- Betoljuk a 170-180 fokos sütőbe, és kb. 40 percig sütjük (félidőnél megforgatjuk), érdemes az első 10-15 percet légkeverésen, de nem szükséges. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e.
- Miután elkészült, hagyjuk a formában hűlni kb. 10 percet, majd formástul borítsuk rá egy lapos tányérra, tortaállványra, vagy amin tálalni fogjuk. A sütink gyakorlatilag teljesen magától kijön a formából, és a sütőpapírt is könnyedén lehúzhatjuk róla.
- Langyosan tálaljuk, négyzetekre vagy háromszögekre vágva. Egy gombóc vaníliafagyival, de önmagában is isteni, szaftos, omlós sütemény.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 32x24
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 13 alkalommal
- Receptkönyvben: 35
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3475
- Feltöltés dátuma: 2023. május 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Nincs csodásabb alapanyag az epernél, ami az egyik legjobb dolog a késő tavaszban. Mi imádjuk, mindenféle formában: most egy egy fordított epertortát készítettünk, ami a legnagyszerűbb sütemény, amit valaha láttál. Ez a recept nemcsak rendkívül egyszerű, hanem olyan látványt is nyújt, amely elkápráztat mindenkit. A karamellizált eper beleolvad a könnyű és puha vaníliás-vajas tésztába, amelyhez még mandulát is adhatunk, harmonikusan kiegészíti a friss eper ízét. Tökéletes desszert a délutáni kávé/tea mellé!