Fonott kalács Morzsácskától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Morzsácska
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
7 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
38g tej21 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
10 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1g só0 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
Összesen
778
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
25g friss élesztő26 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
150g tej84 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
4g só0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
3110
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
2.7g friss élesztő3 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
15.9g tej9 kcal
-
53.1g finomliszt193 kcal
-
7.4g cukor29 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
10.6g vaj76 kcal
-
5.8g tojás7 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
Összesen
330
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.1 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 153 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 809.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 206 mg
-
Nátrium 433 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 35.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 209 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 95 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 138 micro
Összesen
778
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68.4 g
Zsír
-
Összesen 99.4 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 612 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3236.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 199 mg
-
Kálcium 333 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 129 mg
-
Foszfor 822 mg
-
Nátrium 1733 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 478.7 g
-
Cukor 93 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 142.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 838 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 382 micro
-
Kolin: 385 mg
-
Retinol - A vitamin: 823 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 176 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 553 micro
Összesen
3110
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 343.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 184 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
330
kcal
Hozzávalók
-
25 g friss élesztő
-
0.5 ek cukor
-
1.5 dl tej
-
50 dkg finomliszt
-
70 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
10 dkg vaj
-
1 db tojás
-
1 kávéskanál só
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
- A langyos tejbe feloldjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen futtatjuk.
- Egy nagy tálba belerakjuk a lisztet (ha átszitáljuk, könnyedebb lesz), a cukrokat, a sót, reszelt citrom héját, közepébe krátert készítünk, és beleütjük a tojást és az olvasztott vajat, illetve a felfutott élesztős tejet (nem egyszerre, hanem kis adagokban, annyit amennyit felvesz a liszt). Kézzel addig gyúrjuk, amíg egy laza szerkezetű, nem ragadós tésztát nem kapunk. Kb. 1 órára meleg helyre tesszük kelni, egy konyharuhával lefedve.
- A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. Az egyik tésztadarabot három felé vágjuk, és kb. 15 cm-es kígyócskákat gyurmázunk belőle. A másikat vághatjuk négy felé, és próbálhatunk csinos négyes fonatot fonni a kígyókból.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a megfont tésztát. Megkenegetjük egy felvert tojás sárgájával, és még 15-20 percig hagyjuk pihenni. Addig a sütőt előmelegítjük 180 fokosra. 30 perc alatt megsütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3788
- Feltöltés dátuma: 2016. március 10.
Ajánló
Illik hozzá a teavaj. Nagyon finom vajasan-mézesen, vagy akár Húsvétkor vaj, főtt sonka és torma kombinációval. ;)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Morzsácska
39 recept
Számtalan kalács receptet találtam a neten, könyvekben. Összeadtam, kivontam, végül elkészítettem úgy, ahogyan én láttam jónak, finomnak. És tényleg finom lett. Még melegen muszáj volt megkóstolnom, egy lehelet vaj és egy csöpp méz kíséretében. Nem egy bolti, levegős, 5 szelet után is üres a gyomrod tészta lett a végeredmény, hanem egy tömörebb, laktatóbb, finomabb finomság. A kreatív, ügyes kezű vagy vállalkozó szelleműek kipróbálhatják a 4-es, de akár a 9-es fonatot is. :) Ha kell egy kis segítség, a youtube-on fellelhető a 4-es fonás, én is onnan tanultam. :)