Feketeerdő torta virágos fondant bevonattal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 7% Zsír
A piskótához
-
23g tojás29 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
13g finomliszt49 kcal
-
6 kcal
A krémhez
-
29g meggybefőtt21 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
14 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
42g meggylé17 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
1g habfixáló2 kcal
-
3g porcukor13 kcal
A bevonathoz
-
25g pillecukor80 kcal
-
29g porcukor113 kcal
-
1g víz0 kcal
-
5 kcal
-
1g vaj4 kcal
Összesen
501
kcal
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 7% Zsír
A piskótához
-
275g tojás346 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
160g finomliszt582 kcal
-
68 kcal
A krémhez
-
350g meggybefőtt252 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
171 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
500g meggylé200 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
40g porcukor155 kcal
A bevonathoz
-
300g pillecukor954 kcal
-
350g porcukor1355 kcal
-
16g víz0 kcal
-
57 kcal
-
7g vaj50 kcal
Összesen
5986
kcal
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 7% Zsír
A piskótához
-
10.5g tojás13 kcal
-
7.6g cukor29 kcal
-
6.1g finomliszt22 kcal
-
1.1g cukrozatlan kakaópor3 kcal
A krémhez
-
13.3g meggybefőtt10 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1.7g vaníliás pudingpor7 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
19g meggylé8 kcal
-
11.4g habtejszín33 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
-
1.5g porcukor6 kcal
A bevonathoz
-
11.4g pillecukor36 kcal
-
13.3g porcukor52 kcal
-
0.6g víz0 kcal
-
0.6g étkezési keményítő2 kcal
-
0.3g vaj2 kcal
Összesen
228
kcal
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 104 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 219.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.4 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 106 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
501
kcal
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64.9 g
Zsír
-
Összesen 127.7 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 1248 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2631.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 145 mg
-
Kálcium 423 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 243 mg
-
Foszfor 1089 mg
-
Nátrium 708 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1180.6 g
-
Cukor 807 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 466.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1272 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 267 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 180 micro
-
Kolin: 783 mg
-
Retinol - A vitamin: 1256 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 191 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1257 micro
Összesen
5986
kcal
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 100.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
228
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
5 db tojás
-
160 g finomliszt
-
30 g cukrozatlan kakaópor
A krémhez
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
3 ek cukor
-
5 dl meggylé
-
3 dl habtejszín
-
1 csomag habfixáló
-
40 g porcukor
A bevonathoz
Elkészítés
A piskótához
- Piskóta készítése:
- A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket robotgéppel elkezdjük felverni, és apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot.
- A száraz hozzávalókat összeszitáljuk. Ha a hab már kemény, hozzáforgatjuk a tojások sárgáját, majd a száraz hozzávalókat. Óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.
- Sütőpapírral bélelt kerek toraformába öntjük a tésztát, elegyengetjük a tetejét spatulával, és 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
- Meggyes krém:
- Ha meggybefőttet használunk, leöntjük a levét egy edénybe, és vízzel felöntjük, hogy 5 dl legyen. Ha friss a meggy, akkor azt kimagozzuk, és dobozos meggylevet mérünk ki.
- Az 5 dl meggyléből 4 dl-t felteszünk egy lábasban forrni a 3 ek cukorral.
- A maradék meggylében kézi habverővel eldolgozzuk a pudingport.
- Ha felforrt a meggylé, hozzákeverjük a pudingporos meggylevet, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a gyümölcsöt is. Hagyjuk kihűlni.
- A friss tejszínt habverővel elkezdjük felverni, majd hozzáadjuk a habfixálót és apránként a porcukrot is. Kemény habbá verjük.
- Összeállítás:
- A kihűlt piskótát 3 részre vágjuk.
- A rétegek közé először pudingos krémet kenünk, majd a tejszínhab felét, és ezt megismételjük a második rétegnél is.
- Bevonat:
- Mivel ünnepségre készült ajándékba ez a torta, ezúttal én fondanttal vontam be, ami alá meggylekvárt kentem. Készülhet marcipánbevonattal is, úgy is nagyon finom. Hagyományos formában kívülre spatulával tejszínhabot kenünk, és meggyszemekkel, valamint csokiforgáccsal díszítjük.
- 3-4 órára hűtőbe tesszük, míg megdermed a krém, és szépen szeletelhető lesz.
- A pillecukros fondant bevonat készítése:
- A pillecukrot 2 ek vízzel egy kivajazott jénaiban 2 perc alatt megolvasztjuk a mikróban. Fél percenként egy megvajazott műanyag "fakanállal" átforgatjuk.
- Hozzáöntjük az időközben a mixerbe tett, átszitált porcukorhoz.
- A megvajazott dagasztólapáttal kevertetjük el a géppel, kb. 10 perc alatt egynemű lesz. Ha túl ragadós, tegyünk hozzá még kis porcukrot, ha túl kemény, akkor pedig kevés(!) vizet. Ha nem ragad a kezünkhöz, és könnyen formázható, akkor jó. Rögtön is lehet használni, nem kell várni, de hűtőbe is tehetjük felhasználásig. Ha nem nyúlik eléggé, pár másodpercet tölthet a mikróban, vagy gyúrhatunk bele margarint.
- Gél állagú ételfestékkel színezzük sárgára a kész fondantot úgy, hogy jól belegyúrjuk a festéket.
- Keményítővel megszórt munkalapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk a bevonót, óvatosan feltekerjük a nyújtófára, és ráborítjuk a tortára, majd elsimítjuk rajta, és éles késsel a torta aljánál körbevágjuk. A fondant alá nem darabos meggylekvárt kentem "ragasztónak". A kis virágokat szintén ebből a bevonóból készítettem.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 10334
- Feltöltés dátuma: 2012. november 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Bár többfajta feketeerdő tortát ismerek, eddig ez a kedvenc. Nem tömény, jó meggyes és finom!