r
Nosalty Logó

Fahéjas golyóvár

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Fahéjas golyóvár
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A golyók bevonásához és a szóráshoz

A vaníliás öntethez

Összesen 1175 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A golyók bevonásához és a szóráshoz

A vaníliás öntethez

Összesen 4701 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A golyók bevonásához és a szóráshoz

A vaníliás öntethez

Összesen 301 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.9 g

Zsír

  • Összesen
    41.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    917.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    217 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    425 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    176 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    92.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 1175 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.6 g

Zsír

  • Összesen
    166.5 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    85 g
  • Koleszterin
    231 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3668.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    869 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    391 mg
  • Foszfor
    1698 mg
  • Nátrium
    442 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    704.1 g
  • Cukor
    213 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    368.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    699 micro
  • Kolin:
    292 mg
  • Retinol - A vitamin:
    225 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    371 micro
Összesen 4701 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    237.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 301 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A golyók bevonásához és a szóráshoz

A vaníliás öntethez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a vizet fokozatosan adagolva (nekem valamivel kevesebb, mint 1 pohárral vett fel), 15 percig letakarva pihenni hagyjuk.
  2. Az idő letelte után a tésztából 2-3 cm átmérőjű gömböket formázunk, melyeket meghempergetünk a fahéjjal elkevert porcukorban és a vajjal vagy margarinnal kikent kuglófformába sorakoztatunk (ezek a kis építőköveink a várunkhoz :).
  3. Kb. a tészta felének golyósítása után egy nagyobb marék durvára vágott diót szórunk a gömbök tetejére, majd folytatjuk az építkezést.
  4. Ha a tészta elfogyott és maradt ki fahéjas cukor, azt nyugodtan szórjuk a várra.
  5. Előmelegített 160 fokos sütőben sütjük kb. 35 percig (+/-5 perc). Végezzünk tűpróbát!
  6. Pár percig hűlni hagyjuk, majd a formát lefedjük egy tányérral (pl.) és ráborítjuk a kuglófot, aminek tetejére újabb tányért (tálcát) helyezve visszafordítjuk!
  7. Az öntethez a hideg tejet elkeverjük a pudingporral és a cukorral, majd forrásig folyamatosan kevergetve melegítjük. A tüzet elzárjuk és ha úgy akarjuk már mehet is a süteményre.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 248
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 14590
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 08.

Ajánló

Szeletelhető is, de a kicsiknek mindenképp az elemeire bonthatóság benne az izgalmas. Gyerekzsúrokra is szívből ajánlom! Aki hű szeretne maradni az eredeti recepthez, az használjon kristálycukrot, majd utána fahéjat a forgatásnál és egyszerűen édesített sűrített tejet öntetként.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Meglátni s megszeretni csak egy pillanat műve volt... Na és elfogyasztani sem tartott sokkal tovább. :) Egy szeletet még kivágtam belőle, de rövidesen golyóról golyóra omlott le és tűnt el az egész kelt kuglóferődítmény. Jó szívvel ajánlom minden kisgyerekes anyukának, apukának, aranygaluska kedvelőnek és úgy általában mindenkinek, aki épp egy NEM eszeveszett töményen édes sütire vágyik. Az eredeti recept a Portakal Ağacı-ról való, mely a magyar hozzávalók miatt kis módosításra szorult, ill. a sűrített tejes öntetet egy extragyors vaníliasodó-félére cseréltem.

Hozzávalók

A tésztához

A golyók bevonásához és a szóráshoz

A vaníliás öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...