Fahéjas csavart karamellás öntettel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
30g tej17 kcal
-
3g méz8 kcal
-
3 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
3g margarin22 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
12g cukor46 kcal
-
2g margarin11 kcal
-
6g tej3 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
-
15g törökmogyoró94 kcal
Összesen
480
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
300g tej168 kcal
-
25g méz76 kcal
-
29 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
30g margarin215 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
120g cukor464 kcal
-
15g margarin108 kcal
-
60g tej34 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
150g törökmogyoró944 kcal
Összesen
4806
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
34.9g finomliszt127 kcal
-
20.9g tej12 kcal
-
1.7g méz5 kcal
-
0.6g instant élesztő2 kcal
-
1.4g tojássárgája4 kcal
-
2.1g margarin15 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
8.4g cukor32 kcal
-
1g margarin8 kcal
-
4.2g tej2 kcal
-
7g habtejszín20 kcal
-
10.5g törökmogyoró66 kcal
Összesen
335
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 22.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 290 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.3 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 16.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 122 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
480
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92.3 g
Zsír
-
Összesen 225.5 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 125 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 328 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2899.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 843 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 368 mg
-
Foszfor 1210 mg
-
Nátrium 243 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 612.6 g
-
Cukor 204 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 164.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1219 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 37 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 67 micro
-
K vitamin: 103 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 493 micro
-
Kolin: 250 mg
-
Retinol - A vitamin: 1155 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 756 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 315 micro
Összesen
4806
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 202.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.8 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
335
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
3 dl tej
-
1 ek méz
-
1 tasak instant élesztő
-
1 db tojássárgája
-
3 dkg margarin
-
1 csipet só
A töltelékhez
A tetejére
-
12 ek cukor
-
1.5 ek margarin
-
6 ek tej
-
1 dl habtejszín
-
15 dkg törökmogyoró
Elkészítés
A tésztához
- A tejet összemelegítjük a mézzel, a margarinnal, majd langyos állapotban beleöntjük az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
- Közben a liszttel elkeverjük a sót, a tojássárgáját, és hozzáöntjük a kovászt. Megdagasztjuk, és 3/4 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A margarint felolvasztjuk a cukorral, fahéjjal, és a megkelt, majd lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtott tésztára kenjük, amit ezután felcsavarunk. Ha kimarad egy kevés fahéjas keverék nem baj, mert a végén még rá lehet kenni sütés előtt. A csavarást lehet két részletben is csinálni, fele-fele mennyiséggel, vagy az egy nagyot ezután ketté kell osztani.
- A felcsavart tésztát hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végénél még éppen, hogy egyben maradjon, majd a két tésztacsíkot egymáson átcsavarjuk, mintha fonat lenne, csak két szálból.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a csavartunkat kör alakzatban, a végeit összeillesztve. Ilyenkor még ha marad töltelék, meg lehet kenni a tetejét.
- Körülbelül 20 perc alatt készre sül, addig a másik felét is ugyanígy megformázzuk, sütőpapírra helyezzük, majd megsütjük.
- Közben a díszítéshez a mogyorót hirtelen megpirítjuk, és mozsárban apró darabokra törjük.Ezt követően elkészítjük az öntetet, melyhez a cukrot megkaramellizáljuk, ha már szép színt kapott hozzákeverjük a margarint, a tejet, a tejszínt, és forralunk rajta párat. Amennyiben sűrű lenne, a folyadék (tej, tejszín) mennyiség emelésével javítható. Ezt érdemes fogyasztás előtt elkészíteni, mert az állásban nagyon besűrűsödik az öntet.
- Tálaláskor a fahéjas csavartat leöntjük a karamellel, és megszórjuk a tetejét a pirított mogyoróval.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 1059
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 67230
- Feltöltés dátuma: 2013. február 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A fahéjas csiga továbbgondolása.