Erzsébet királyné tortája
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 24% Zsír
A piskótához
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
13g kókuszreszelék83 kcal
-
13g mák66 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0 kcal
A vaníliás krémhez
-
20g tojássárgája64 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
125g tej70 kcal
-
25g margarin179 kcal
A kekszréteghez
-
31g keksz131 kcal
A tejszínes réteghez
-
63g habtejszín183 kcal
-
3g habfixáló9 kcal
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 24% Zsír
A piskótához
-
320g tojásfehérje166 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
100g kókuszreszelék660 kcal
-
100g mák525 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0 kcal
A vaníliás krémhez
-
160g tojássárgája515 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
1000g tej560 kcal
-
200g margarin1434 kcal
A kekszréteghez
-
250g keksz1048 kcal
A tejszínes réteghez
-
500g habtejszín1460 kcal
-
20g habfixáló75 kcal
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 24% Zsír
A piskótához
-
10.4g tojásfehérje5 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
3.2g kókuszreszelék21 kcal
-
3.2g mák17 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
A vaníliás krémhez
-
5.2g tojássárgája17 kcal
-
3.9g finomliszt14 kcal
-
6.5g cukor25 kcal
-
32.4g tej18 kcal
-
6.5g margarin47 kcal
A kekszréteghez
-
8.1g keksz34 kcal
A tejszínes réteghez
-
16.2g habtejszín47 kcal
-
0.6g habfixáló2 kcal
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 20.5 g
Zsír
-
Összesen 62.7 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 286 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1115.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 401 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 278 mg
-
Nátrium 331 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.1 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 92.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 455 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 184 mg
-
Retinol - A vitamin: 437 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 208 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 222 micro
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 164.3 g
Zsír
-
Összesen 501.5 g
-
Telített zsírsav 222 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 151 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 90 g
-
Koleszterin 2291 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8926.3 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 241 mg
-
Kálcium 3209 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 554 mg
-
Foszfor 2225 mg
-
Nátrium 2648 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 729.1 g
-
Cukor 407 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 741.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3643 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 464 micro
-
K vitamin: 201 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 398 micro
-
Kolin: 1471 mg
-
Retinol - A vitamin: 3500 micro
-
α-karotin 61 micro
-
β-karotin 1661 micro
-
β-crypt 53 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1777 micro
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 289.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 86 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
8 db tojásfehérje
-
8 ek cukor
-
10 dkg kókuszreszelék
-
2 evőkanál finomliszt
-
1 kk szódabikarbóna
A vaníliás krémhez
-
8 db tojássárgája
-
6 púpozott ek finomliszt
-
20 dkg cukor
-
1 l tej
-
20 dkg margarin
A kekszréteghez
A tejszínes réteghez
-
5 dl habtejszín
-
2.5 csomag habfixáló
Elkészítés
A piskótához
- A lap elkészítése: A tojásfehérjéket egy mély tálban elkezdjük robotgéppel felverni, majd amikor már majdnem kész, kanalanként beletesszük a cukrot és teljesen keményre verjük (amikor már nem csúszik ki a tálból a hab, ha oldalra döntjük). Lazán hozzákeverjük a mákot, a kókuszt és a lisztet az előzetesen hozzákevert szódabikarbónával.
- Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítjuk a tésztát, majd a180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Figyeljünk oda, mert nagyon gyorsan sül. Akkor van kész, amikor szép világos aranybarnára sül a teteje. Még langyosan levesszük róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a krémet.
- A krém elkészítése: A tojások sárgáját simára keverjük a liszttel, 20 dkg cukorral és 1 liter tejjel, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk hűlni, majd amikor már csak éppen langyos (de tényleg csak picit langyos), belekeverjük a margarint.
- A torta összeállítása: A krémet rákenjünk a mákos-kókuszos lapra, majd a kakaós keksszel (szépen egymás mellé helyezve) telerakjuk a vaníliás krém tetejét. Kicsit várjunk, hogy hűljön a krém, mielőtt elkészítjük a tejszínt.
- Tejszín elkészítése: A tejszínt én elkészítés előtt kb. 30 percre mindig beteszem a fagyasztóba, így most is így tettem. Higgyétek el sokkal könnyebb lesz vele így dolgozni és biztos, hogy a habfixálóval tökéletesen kemény tejszínt kapunk.
- A tejszínt elkezdjük kézi mixerrel felverni, majd amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a habfixálót és teljesen keményre felverjük. Ha kész, rákenjük a tortánk tetejére és a hűtőbe tesszük. Célszerű legalább fél nappal fogyasztás előtt elkészíteni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 5 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 420
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 45
- Össznézettség: 36935
- Feltöltés dátuma: 2012. november 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ezzel a receptemmel főzőkurzust nyertem a legutóbbi Mindmegette-Lidl közös receptversenyén. Na ha ezek után valaki nem próbálja ki, magára vessen!!! :) Amikor évekkel ezelőtt terveztem, hogy elindítom a blogomat, megfogadtam, hogy ezt a receptet fogom a legelső bejegyzésemben közzé tenni. Egyrészt, mert ez az egyik olyan receptem, amit eddig sehol máshol nem láttam közzétéve, se magyar, se nemzetközi fórumon, másrészt, mert hihetetlenül isteni ez a torta és ezért méltatlannak tartom, hogy nem kapta meg eddig a neki járó figyelmet és helyet a sütemények világában. Biztos vagyok benne, hogy mindenki szeretni fogja, aki kipróbálja és remélem, nemsokára úgy lesz ismert ez a torta, mint hogy "tudod, a Baklavaria-féle Erzsébet királyné torta"... álmodozni csak lehet.:)