r
Nosalty Logó

Epres Royal Charlotte-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Epres Royal Charlotte-torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A piskótatekercshez

A mousse-hoz és a süti összeállításához

A dekoráláshoz

Összesen 435 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A piskótatekercshez

A mousse-hoz és a süti összeállításához

A dekoráláshoz

Összesen 5232 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A piskótatekercshez

A mousse-hoz és a süti összeállításához

A dekoráláshoz

Összesen 174 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    20.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    283 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    426.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    135 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.7 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    114 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    212 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    59 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    194 mg
  • Retinol - A vitamin:
    208 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    283 micro
Összesen 435 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    136.5 g

Zsír

  • Összesen
    251.4 g
  • Telített zsírsav
    132 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    3396 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5115.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    1622 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    204 mg
  • Foszfor
    1887 mg
  • Nátrium
    1141 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    596.7 g
  • Cukor
    388 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    1368.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2540 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    402 mg
  • D vitamin:
    705 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    600 micro
  • Kolin:
    2328 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2491 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    501 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3401 micro
Összesen 5232 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 174 kcal

Hozzávalók

A piskótatekercshez

A mousse-hoz és a süti összeállításához

A dekoráláshoz

Elkészítés

A piskótatekercshez

  1. Először a piskótát készítsük el: a tojásokat törjük fel egyenként, és válasszuk külön két tálba a fehérjét és a sárgáját. A fehérjéhez adjuk egy csipet sót, és verjük kemény, fényes habbá. Aztán habosítsuk cukorral a sárgákat úgy, hogy kanalanként hozzáadagoljuk a vizet. Legyen szinte teljesen fehér, ne lehessen darabokat látni benne.
  2. Egy nagy, vékonykarimájú gáztepsit kibélelünk egy sütőpapírral, és erre terítjük szét a tésztamasszát. Egy habkártya segítségével szögletesre formázzuk, és előmelegített 170-175 fokos sütőbe toljuk, ahol 10-15 perc alatt készre sütjük. Figyeljük folyamatosan, nehogy túlpiruljon és kiszáradjon a tészta.
  3. A sütőből kivett piskótát azonnal fordítsuk egy előre benedvesített és szétterített konyharuhára. Húzzuk le a hátuljáról óvatosan a sütőpapírt, és egyből tekerjük fel, így hagyjuk legalább egy fél órát pihenni és hűlni.
  4. Mikor kihűlt, tekerjük ki a konyharuhán, és kenjük meg szép egyenletesen eloszlatva rajta a nem darabos, krém szerű lekvárt úgy, hogy az egyik végén hagyjunk ki egy ujjnyi csíkot. Annál a végénél kezdjük el feltekerni, ahol lekváros A konyharuhával formázzuk óvatosan, hogy kialakítsuk a végső formáját, aztán tekerjük be, és tegyük hűtőbe legalább pár órára vagy egy egész estére.

A mousse-hoz és a süti összeállításához

  1. Közben készítsük el a tölteléket. A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe, a leírás szerint. Közben az eperből tegyünk félre a tálaláshoz úgy 100g-ot, a többit pedig pürézzük össze, és szűrőn passzírozzuk át, hogy a magokat eltávolítsuk. Adjuk hozzá a likőrt (eper, málna, citrom, vagy sherry) és tegyük félre.
  2. Egy közepes szószos edényben melegítsük pont forráspontig a tejet és húzzuk le a tűzről. Egy kis tálban keverjük simára, habosra a tojássárgákat cukorral. Öntsük rá a tojásokra a meleg tejet és keverjük simára.
  3. Adjuk hozzá a tojás-tej keverékhez a jól kinyomkodott zselatinlapokat, és öntsük vissza az edénybe az egészet. Ne forraljuk, csak alacsony hőmérsékleten kevergetve sűrítsük, ameddig a krémmel be tudjuk vonni egy belemártott kanál hátulját úgy, hogy nem csorog le róla.
  4. Ekkor húzzuk le a tűzről és hagyjuk hűlni, csak utána keverjük hozzá az eperpürét, ezzel is hagyjuk hűlni tovább.
  5. Egy másik tálban habosítsuk ki a tejszínt, és csak akkor adjuk hozzá az epres keverékhez, ha az már biztosan kihűlt. A félretett aprószemű gyümölcsöket egyben, vagy darabokban dobáljuk a keverékbe. Hagyjuk pár nagyobb szeműt a díszítéshez.
  6. Ha már jól vágható a piskótatekercs, akkor szeleteljük 1,5 cm-es karikákra, ezekkel béleljünk ki egy sütőpapírral körbeterített (eredetileg foplackkal, de én próbálok kevesebb műanyagot használni) mély tálalt. Érjenek jól össze, hogy a töltelék majd ne akarjon szétfolyni közöttük.
  7. Így töltsük fel a krémmel a közepét, majd ütögessük óvatosan az asztalhoz, hogy helyre kerüljön, a tetejét habkártyával igazítsuk egyenesre, ide jöhet a babapiskóta záróréteg (ez lesz a süti talpa). Terítsünk rá sütőpapírt, és egy tányérral takarjuk le, így kerüljön a hűtőbe éjszakára.

A dekoráláshoz

  1. Másnap forgassuk ki egy tányérra v tálra, hirtelen átfordítással, húzzuk le róla a papírt óvatosan és szeletelhetjük, tálalhatjuk, díszíthetjük eperdarabokkal, habbal, mentalevéllel kedvünkre. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 8529
  • Feltöltés dátuma: 2021. június 08.

Ajánló

Szülinapra, vasárnapi ebéd után, főleg most tavasszal, nyár elején friss eperrel nagyszerű desszert!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A lekváros piskótatekercs mindannyiunk gyermekkori kedvence. Képzeljétek el, hogy ehhez az eredetileg francia mesterszakács által, az angol IV. György udvarában készült sütihez most eperlekvárral tekertem a piskótát. Alatta epermousse rejtőzik! 200 év után is ugyan olyan boldogan fogyasztjuk ezt a királyi desszertet. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók

A piskótatekercshez

A mousse-hoz és a süti összeállításához

A dekoráláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...