Epres Royal Charlotte-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótatekercshez
-
28g tojás35 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
4g víz0 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
0g só0 kcal
-
17g eperlekvár46 kcal
A mousse-hoz és a süti összeállításához
-
46g eper14 kcal
-
2g lapzselatin5 kcal
-
2g likőr5 kcal
-
50g tej28 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
38g habtejszín110 kcal
-
8g eper3 kcal
-
11g babapiskóta39 kcal
A dekoráláshoz
-
3g eper1 kcal
-
8g tejszínhab19 kcal
-
0g menta0 kcal
Összesen
435
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótatekercshez
-
330g tojás415 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
48g víz0 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g eperlekvár556 kcal
A mousse-hoz és a süti összeállításához
-
550g eper165 kcal
-
18g lapzselatin63 kcal
-
20g likőr65 kcal
-
600g tej336 kcal
-
160g tojássárgája515 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
450g habtejszín1314 kcal
-
100g eper30 kcal
-
126g babapiskóta474 kcal
A dekoráláshoz
-
40g eper12 kcal
-
90g tejszínhab231 kcal
-
0g menta0 kcal
Összesen
5232
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótatekercshez
-
11g tojás14 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
1.6g víz0 kcal
-
4g finomliszt15 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.6g eperlekvár18 kcal
A mousse-hoz és a süti összeállításához
-
18.3g eper5 kcal
-
0.6g lapzselatin2 kcal
-
0.7g likőr2 kcal
-
19.9g tej11 kcal
-
5.3g tojássárgája17 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
14.9g habtejszín44 kcal
-
3.3g eper1 kcal
-
4.2g babapiskóta16 kcal
A dekoráláshoz
-
1.3g eper0 kcal
-
3g tejszínhab8 kcal
-
0g menta0 kcal
Összesen
174
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 20.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 283 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 426.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 157 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.7 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 114 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 212 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 59 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 194 mg
-
Retinol - A vitamin: 208 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 283 micro
Összesen
435
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 136.5 g
Zsír
-
Összesen 251.4 g
-
Telített zsírsav 132 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 3396 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5115.3 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 231 mg
-
Kálcium 1622 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 204 mg
-
Foszfor 1887 mg
-
Nátrium 1141 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 596.7 g
-
Cukor 388 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 1368.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2540 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 402 mg
-
D vitamin: 705 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 600 micro
-
Kolin: 2328 mg
-
Retinol - A vitamin: 2491 micro
-
α-karotin 61 micro
-
β-karotin 501 micro
-
β-crypt 79 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3401 micro
Összesen
5232
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 169.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.8 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 113 micro
Összesen
174
kcal
Hozzávalók
A piskótatekercshez
-
6 db tojás
-
6 ek cukor
-
6 ek víz
-
8 ek finomliszt
-
1 csipet só
-
200 g eperlekvár
A mousse-hoz és a süti összeállításához
-
550 g eper
-
9 db lapzselatin
-
2 ek likőr
-
6 dl tej
-
8 db tojássárgája
-
100 g cukor
-
450 ml habtejszín
-
100 g eper
-
18 db babapiskóta
A dekoráláshoz
-
40 g eper
-
6 ek tejszínhab
-
1 ízlés szerint menta
Elkészítés
A piskótatekercshez
- Először a piskótát készítsük el: a tojásokat törjük fel egyenként, és válasszuk külön két tálba a fehérjét és a sárgáját. A fehérjéhez adjuk egy csipet sót, és verjük kemény, fényes habbá. Aztán habosítsuk cukorral a sárgákat úgy, hogy kanalanként hozzáadagoljuk a vizet. Legyen szinte teljesen fehér, ne lehessen darabokat látni benne.
- Egy nagy, vékonykarimájú gáztepsit kibélelünk egy sütőpapírral, és erre terítjük szét a tésztamasszát. Egy habkártya segítségével szögletesre formázzuk, és előmelegített 170-175 fokos sütőbe toljuk, ahol 10-15 perc alatt készre sütjük. Figyeljük folyamatosan, nehogy túlpiruljon és kiszáradjon a tészta.
- A sütőből kivett piskótát azonnal fordítsuk egy előre benedvesített és szétterített konyharuhára. Húzzuk le a hátuljáról óvatosan a sütőpapírt, és egyből tekerjük fel, így hagyjuk legalább egy fél órát pihenni és hűlni.
- Mikor kihűlt, tekerjük ki a konyharuhán, és kenjük meg szép egyenletesen eloszlatva rajta a nem darabos, krém szerű lekvárt úgy, hogy az egyik végén hagyjunk ki egy ujjnyi csíkot. Annál a végénél kezdjük el feltekerni, ahol lekváros A konyharuhával formázzuk óvatosan, hogy kialakítsuk a végső formáját, aztán tekerjük be, és tegyük hűtőbe legalább pár órára vagy egy egész estére.
A mousse-hoz és a süti összeállításához
- Közben készítsük el a tölteléket. A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe, a leírás szerint. Közben az eperből tegyünk félre a tálaláshoz úgy 100g-ot, a többit pedig pürézzük össze, és szűrőn passzírozzuk át, hogy a magokat eltávolítsuk. Adjuk hozzá a likőrt (eper, málna, citrom, vagy sherry) és tegyük félre.
- Egy közepes szószos edényben melegítsük pont forráspontig a tejet és húzzuk le a tűzről. Egy kis tálban keverjük simára, habosra a tojássárgákat cukorral. Öntsük rá a tojásokra a meleg tejet és keverjük simára.
- Adjuk hozzá a tojás-tej keverékhez a jól kinyomkodott zselatinlapokat, és öntsük vissza az edénybe az egészet. Ne forraljuk, csak alacsony hőmérsékleten kevergetve sűrítsük, ameddig a krémmel be tudjuk vonni egy belemártott kanál hátulját úgy, hogy nem csorog le róla.
- Ekkor húzzuk le a tűzről és hagyjuk hűlni, csak utána keverjük hozzá az eperpürét, ezzel is hagyjuk hűlni tovább.
- Egy másik tálban habosítsuk ki a tejszínt, és csak akkor adjuk hozzá az epres keverékhez, ha az már biztosan kihűlt. A félretett aprószemű gyümölcsöket egyben, vagy darabokban dobáljuk a keverékbe. Hagyjuk pár nagyobb szeműt a díszítéshez.
- Ha már jól vágható a piskótatekercs, akkor szeleteljük 1,5 cm-es karikákra, ezekkel béleljünk ki egy sütőpapírral körbeterített (eredetileg foplackkal, de én próbálok kevesebb műanyagot használni) mély tálalt. Érjenek jól össze, hogy a töltelék majd ne akarjon szétfolyni közöttük.
- Így töltsük fel a krémmel a közepét, majd ütögessük óvatosan az asztalhoz, hogy helyre kerüljön, a tetejét habkártyával igazítsuk egyenesre, ide jöhet a babapiskóta záróréteg (ez lesz a süti talpa). Terítsünk rá sütőpapírt, és egy tányérral takarjuk le, így kerüljön a hűtőbe éjszakára.
A dekoráláshoz
- Másnap forgassuk ki egy tányérra v tálra, hirtelen átfordítással, húzzuk le róla a papírt óvatosan és szeletelhetjük, tálalhatjuk, díszíthetjük eperdarabokkal, habbal, mentalevéllel kedvünkre. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 8563
- Feltöltés dátuma: 2021. június 08.
Ajánló
Szülinapra, vasárnapi ebéd után, főleg most tavasszal, nyár elején friss eperrel nagyszerű desszert!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Gréti
588 recept
A lekváros piskótatekercs mindannyiunk gyermekkori kedvence. Képzeljétek el, hogy ehhez az eredetileg francia mesterszakács által, az angol IV. György udvarában készült sütihez most eperlekvárral tekertem a piskótát. Alatta epermousse rejtőzik! 200 év után is ugyan olyan boldogan fogyasztjuk ezt a királyi desszertet. Próbáljátok ki ti is!