Epres mogyorótorta karamellel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gizi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
38g finomliszt137 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
13g törökmogyoró79 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
4g víz0 kcal
A karamellás öntethez
-
10g barna cukor38 kcal
-
18g vaj125 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
A krémhez
-
63g mascarpone253 kcal
-
5g porcukor20 kcal
-
19 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
100g eper30 kcal
-
13g mandulapehely74 kcal
Összesen
1201
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
50g törökmogyoró315 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
16g víz0 kcal
A karamellás öntethez
-
40g barna cukor152 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
A krémhez
-
250g mascarpone1010 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
400g eper120 kcal
-
50g mandulapehely295 kcal
Összesen
4803
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
10.1g finomliszt37 kcal
-
6.7g vaj48 kcal
-
3.4g porcukor13 kcal
-
3.4g törökmogyoró21 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
1.1g víz0 kcal
A karamellás öntethez
-
2.7g barna cukor10 kcal
-
4.7g vaj34 kcal
-
3.4g habtejszín10 kcal
A krémhez
-
16.8g mascarpone68 kcal
-
1.4g porcukor5 kcal
-
1.3g vaníliás cukor5 kcal
-
13.4g habtejszín39 kcal
-
26.9g eper8 kcal
-
3.4g mandulapehely20 kcal
Összesen
322
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15.8 g
Zsír
-
Összesen 95.6 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 507.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 230 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.9 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 144.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 485 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 475 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 119 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
1201
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 63.2 g
Zsír
-
Összesen 382.4 g
-
Telített zsírsav 148 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 106 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 860 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2029.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 549 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 322 mg
-
Foszfor 921 mg
-
Nátrium 142 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 299.6 g
-
Cukor 160 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 578.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1941 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 224 mg
-
D vitamin: 101 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 237 micro
-
Kolin: 302 mg
-
Retinol - A vitamin: 1900 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 476 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 344 micro
Összesen
4803
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 25.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 136.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 131 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 128 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
322
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
15 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
5 dkg porcukor
-
1 db tojássárgája
A karamellás öntethez
-
4 ek barna cukor
-
7 dkg vaj
-
0.5 dl habtejszín
A krémhez
-
25 dkg mascarpone
-
3 ek porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
2 dl habtejszín
-
40 dkg eper
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet és a darált mogyorót tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra felvágott vajat, és robotgéppel kezdjük el összekeverni. Amikor már kezd összeállni, kanalazzuk hozzá a cukrot, majd jó alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd kanalanként a hideg vizet. (A tészta állagától függ, hogy mennyi vízre lesz szükség.) Ezután vegyük kisebb fordulatra a robotgépet, majd keverjük jól gyúrható tésztává.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a formát. Ezután tegyük a hűtőbe, és kb. 15 percig pihentessük.
- A hűtőből kivéve, villával böködjük meg a tészta alját, majd helyezzünk bele egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel (pl. rizzsel, babbal....).
- Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a formát, és közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd helyezzük vissza a sütőbe. Süssük még kb. 10 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. Végül vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen, mielőtt megtöltenénk.
- Egy serpenyőben kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már felolvadt és szép aranybarna színt kapott, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat. Keverjük alaposan össze, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, és pár perc alatt kevergetve főzzük sűrűbb, de még folyékony karamellé.
- Az elkészült karamellt tegyük félre, és hűtsük langyosra.
- A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral (ízlés szerint tehetünk bele több porcukrot is).
- Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Több mint a felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
- A megmaradt eperszemeket vágjuk fel kisebb darabokra.
- A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az epres-mascarponekrémhez.
- A teljesen kihűlt tészta aljába kanalazzuk bele a karamellás öntet kétharmad részét. Ezután töltsük meg a krémmel. Végül szórjuk rá a feldarabolt epret, és csorgassuk rá a maradék karamellt.
- Tetejét szórjuk meg pörkölt mandulaforgáccsal.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2912
- Feltöltés dátuma: 2013. március 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gizi
369 recept
Nyáron az eperérés idején többször elkészítettem ezt a tortát. A tésztája omlós, a krém pedig finom habos. Egyszerűen nem tudjuk abbahagyni.