Eperkrémtorta gazdagon
- 4% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 14% Zsír
Pácolt eper
Tészta
-
14g finomliszt52 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
0 kcal
Chantilly krém
-
42g habtejszín122 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
0 kcal
Tojáskrém
-
13g tojássárgája43 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
21g fehérbor17 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
1g zselatin3 kcal
Díszítés
-
34 kcal
-
4g eper1 kcal
- 4% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 14% Zsír
Pácolt eper
Tészta
-
170g finomliszt619 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
180g vaj1291 kcal
-
0 kcal
Chantilly krém
-
500g habtejszín1460 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0 kcal
Tojáskrém
-
160g tojássárgája515 kcal
-
180g cukor697 kcal
-
250g fehérbor205 kcal
-
24g citromlé5 kcal
-
10g zselatin34 kcal
Díszítés
-
70g mandulapehely413 kcal
-
50g eper15 kcal
- 4% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 14% Zsír
Pácolt eper
Tészta
-
5.4g finomliszt20 kcal
-
10.5g tojás13 kcal
-
4.8g cukor19 kcal
-
5.7g vaj41 kcal
-
0.1g vanília kivonat0 kcal
Chantilly krém
-
16g habtejszín47 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
0.1g vanília kivonat0 kcal
Tojáskrém
-
5.1g tojássárgája16 kcal
-
5.7g cukor22 kcal
-
8g fehérbor7 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
0.3g zselatin1 kcal
Díszítés
-
2.2g mandulapehely13 kcal
-
1.6g eper0 kcal
- 4% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 34.3 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 313 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 409.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 194 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.9 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 149.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 309 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 200 mg
-
Retinol - A vitamin: 303 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 290 micro
- 4% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 121.3 g
Zsír
-
Összesen 411.8 g
-
Telített zsírsav 215 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 141 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 3758 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4912.8 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 249 mg
-
Kálcium 1119 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 449 mg
-
Foszfor 2334 mg
-
Nátrium 722 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 622.2 g
-
Cukor 446 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1793 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3709 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 537 mg
-
D vitamin: 702 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 696 micro
-
Kolin: 2400 mg
-
Retinol - A vitamin: 3636 micro
-
α-karotin 61 micro
-
β-karotin 791 micro
-
β-crypt 80 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3478 micro
- 4% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 156.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.9 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 116 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
Hozzávalók
Pácolt eper
-
90 dkg eper
Tészta
-
17 dkg finomliszt
-
6 db tojás
-
15 dkg cukor
-
1 teáskanál vanília kivonat
Chantilly krém
-
5 dl habtejszín
-
5 dkg cukor
-
1 teáskanál vanília kivonat
Tojáskrém
-
8 db tojássárgája
-
18 dkg cukor
-
3 ek citromlé
-
2 ek zselatin
Díszítés
-
7 dkg mandulapehely
-
5 dkg eper
Elkészítés
Pácolt eper
- A megtisztított eperből 12 szép szemet félreteszünk, a többit pedig félbevágjuk. Tálba tesszük, meglocsoljuk a likőrrel. Egy órán át pácoljuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, kivajazunk egy 24 cm kapcsos tortaformát. Sütőpapírral kibéleljük, a papírt is megkenjük a vajjal.
- Tálba szitáljuk a 17 dkg lisztet. Tűzálló tálban kiverjük a 6 tojást a 15 dkg cukorral, 1 teáskanál vanília kivonattal. A tálat gyöngyöző, forró víz fölé helyezzük - úgy hogy a tál ne érjen a vízbe. Folytatjuk a keverést, amíg a krém felmelegszik. A tűzről levéve robotgéppel habosra, sűrűre keverjük, amíg a mennyiség két-háromszorosára nem nő. A krémbe belekeverjük a lisztet. A tészta felét kivesszük, és átesszük egy másik tálba, és belekeverjük az olvasztott, de langyosra hűtött vajat. Visszatesszük a tálba, és jól összekeverjük a két tésztát. Előkészítési idő 30 perc. A tésztát a kivajazott formába simítjuk, és 30-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük. A süteményt 5 percig a formába hagyjuk hűlni, majd a kapcsos peremét eltávolítjuk, és egy rácsra borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk. Visszafordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Míg sül a tészta, a krémet készítsük el. Az 5 dl tejszínt, az 5 dkg cukort és az 1 teáskanál vaníliakivonatot robotgép legmagasabb fokozatán kemény habbá verjük. Ez csupán 5 perc.
- A tojások sárgáját a cukorral és a borral együtt tűzálló tálba tesszük, és gőz fölé helyezzük (ne érjen bele a tál alja a vízbe). Állandó keverés mellet besűrítjük. A zselatint a citromlében feloldjuk, majd a tojáskrémbe vegyítjük. Jeges vízzel teli tálba tesszük, de ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön a víz a krémbe. Állandóan kevergetve kihűtjük. Belekeverjük a Chantilly krém egyharmadát. A pácolt epret a krémbe keverjük, a levét félretesszük.
- A tortát vízszintesen kettévágjuk. Az alsó lapot kivajazott tortaformába visszatesszük, meglocsoljuk a likőrös páclével. Megkenjük a krémmel (a pácolt eperből egy pár szemet félre lehet tenni, és az alsó tortalapra kirakni, és rá a krém, felvágáskor jól mutat) ,és rárakjuk a torta tetejét. A torta tetejét is meglocsoljuk a likőrös páclével. Letakarva 6 órán át hűtőszekrénybe tesszük.
- Az idő elteltével a kapcsos peremet eltávolítjuk, a torta tetejét és oldalát bekenjük a maradék Chantilly krémmel. A félretett, egész eperszemekkel a torta tetejét feldíszítjük, és szálas, vágott mandulával az oldalát feldíszítjük, és egy pár vágott mandulával a tetejét megszórjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1490
- Feltöltés dátuma: 2016. november 09.
Ajánló
Amint már említettem, érdemes előző nap elkészíteni a tortát, vagy úgy elkezdeni, hogy 6 óra elteljen, de lehet több idő is, mert a zselatin és az "összeérés" miatt kell hűtőbe tenni, és másnap a torta fogyasztásakor feldíszíteni. Ügyelve arra, hogy a torta fogyasztásakor szobahőmérsékletű legyen, mert hidegen nem hiszem, hogy szívesen fogyasztja valaki.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gyermekeimet mindig megkérdezem, hogy milyen tortát süssek a szülinapjára, kicsi lányom a tizenötödik születésnapjára ez a mutatós epertortát nézte ki. Kicsit munkaigényes, de nagyon finom lett. Érdemes a fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni, mert 6 órán át hűtőbe kell tenni. Nem édes, a krém pont jól illik az eperhez, és finom a tésztája is. A Génoise piskóta sok finom torta és más klasszikus francia desszert alapja, és a Chantilly krém is Franciaországból származik. A krém adagja 8 dl. Enyhén édes, torták és sütemény készítésére használják.