Engadini karamellás diótorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Tomatotree
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
27g vaj191 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
50g cukor194 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
25g dió164 kcal
-
25g háztartási keksz105 kcal
-
67g alma31 kcal
-
4g méz13 kcal
-
9g tojás12 kcal
Összesen
1097
kcal
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
160g vaj1147 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
300g cukor1161 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
150g dió981 kcal
-
150g háztartási keksz629 kcal
-
400g alma187 kcal
-
25g méz76 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
6570
kcal
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
15.3g finomliszt56 kcal
-
8.2g vaj59 kcal
-
5.1g porcukor20 kcal
-
2.8g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
15.3g cukor59 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
10.2g habtejszín30 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
-
7.7g dió50 kcal
-
7.7g háztartási keksz32 kcal
-
20.4g alma10 kcal
-
1.3g méz4 kcal
-
2.8g tojás4 kcal
Összesen
337
kcal
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 14.4 g
Zsír
-
Összesen 55.3 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 487.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 207 mg
-
Nátrium 116 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 141.5 g
-
Cukor 83 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 103.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 332 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 324 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
Összesen
1097
kcal
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 86.6 g
Zsír
-
Összesen 331.5 g
-
Telített zsírsav 149 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 81 g
-
Koleszterin 980 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2924 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 144 mg
-
Kálcium 458 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 353 mg
-
Foszfor 1245 mg
-
Nátrium 694 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 849.2 g
-
Cukor 498 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 621.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1991 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 125 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 303 micro
-
Kolin: 458 mg
-
Retinol - A vitamin: 1944 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 528 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 665 micro
Összesen
6570
kcal
- 4% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 16.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 149.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.3 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 31.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
337
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A lisztből a porcukorral, csipetnyi sóval, tojással és a hideg vajjal gyorsan omlós tésztát gyúrunk. (A vajat hűtőből elővéve szoktam belereszelni, pl. sajtreszelőn.) Folpackba vagy nejlon zacskóba téve hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a töltelékkel elkészülünk. Nem árt neki az sem, ha egy éjszakát, vagy egész napot időz a hűvösön.
A töltelékhez
- 20 dkg cukrot a citromlével közepes tűznél világosra karamellizálunk.
- Egy másik edényben felforraljuk a tejszínt a vajjal, hozzáadjuk a cukrot és a mézet, majd ezt a tejszínes keveréket ráöntjük a karamellre. (Ne lepődjünk meg, ha a karamell üvegkeménységű lesz, melegítésre elolvad, ha pedig mégse teljesen, akkor majd a sütéskor.)
- Az almákat hámozás nélkül (de ha zavar a héja, akkor hámozva) cikkelyekre, majd kockákra vágjuk. A karamellás-tejszínes keverékbe öntjük a diót, a kekszet és az almát.
- Az előhűtött tészta 2/3-át lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, majd egy kivajazott és kilisztezett pitesütő, vagy tortaformába helyezzük úgy, hogy egy kb. 2 cm magas peremet képezzünk a tésztának. A tésztát villával megszurkáljuk.
- A tésztára kanalazzuk a tölteléket. A maradék 1/3 tésztából rudakat sodrunk, és berácsozzuk a tölteléket. Felverjük a tojást, és megkenjük vele a tészta peremét és a rácsokat.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2719
- Feltöltés dátuma: 2013. december 30.
Ajánló
Készülhet teljesen zárt tortának is, vagyis a tetejére egy körlapot is nyújthatunk, és azzal fedjük be. Ekkor ugyanúgy megszurkáljuk villával, mint az alját is, és így kenjük be a felvert tojással. Van, aki az alsó réteg tésztát világosra elősüti, mielőtt a töltelék rákerülne, nekem az a tapasztalatom, hogy akkor is átsül, ha a nyers tésztára tesszük a tölteléket. Vanília sodóval kínálhatjuk, de nélküle is kiváló.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Tomatotree
262 recept
Omlós tészta korszak van. Nem győzöm a különféle töltelékeket kipróbálni, és hál' istennek nagy a választék! Ezt egy főzősuliban tanultam.