r
Nosalty Logó

Empirikus rizskoch

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Empirikus rizskoch
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 446 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3563 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 176 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    402.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.1 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 446 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.9 g

Zsír

  • Összesen
    93.9 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1038 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3218.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    1209 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    894 mg
  • Nátrium
    816 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    584.9 g
  • Cukor
    320 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    456.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    825 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    818 micro
  • Kolin:
    736 mg
  • Retinol - A vitamin:
    817 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1221 micro
Összesen 3563 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 176 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rizst szűrőbe téve folyóvíz alatt alaposan átmossuk, lecsepegtetjük. Tulajdonképp bármilyen rizst használhatunk, de inkább gömbölyűbb fajta legyen (és természetesen nem előfőzött).
  2. A 2 dl vizet felforraljuk, és beleöntjük a rizst. Addig kevergetjük, míg a vizet teljesen felszívja.
  3. Ekkor beleöntünk 8 dl tejet, rátördeljük a vajat, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Ráreszeljük a citrom héját.
  4. Többször megkeverve addig főzzük, míg a rizs teljesen megpuhul. (Ez kb. 15-18 perc.) Ne hagyjuk magára, mert a tej felhabzik éskifut! Most még hígnak tűnhet, de ilyennek kell lennie.
  5. Ha a rizs puha,levesszük a tűzről, belekeverjük a megmosott mazsolát, lefedjük, és legalább 1 óráig állni hagyjuk, illetve addig, míg langyos nem lesz. (Mazsola helyett használhatunk más áztatott, felpuhított, feldarabolt aszalt gyümölcsöt is, de el is hagyhatjuk.)
  6. Közben a tojások fehérjét nagyon kemény habbá felverjük, a sárgáját pedig kikeverjük 15 dkg cukorral. Lehetőleg nagyobb méretű (L jelzésű) tojást használjunk. Ha kicsi (S-M), 6 darabbalszámoljunk.
  7. A rizs állás közben egészen besűrűsödik, megkeményedik, ezért kb. 0,5 dl tejjel hígítsuk fel, hogy könnyebb legyen vele dolgozni (meg szaftosabb lesz a végeredmény). Most már a sütőt is begyújthatjuk.
  8. A rizst alaposan elkeverjük előbb a tojássárgával, majd könnyedén, de alaposan belevegyítjük a tojáshabot. Ezt a műveletet egy nagy tálban, fakanállal végezzük, hogy ne törjön. Egészen híg masszát kapunk.
  9. A tepsit kivajazzuk-kilisztezzük vagy sütőpapírral kibéleljük.
  10. A híg rizses masszát a tepsibe öntjük (el se kell igazítani, elterül magától), sütőbe toljuk, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha szép barna lesz a teteje, és a közepébe szúrt tűre se ragad semmi.
  11. Még forrón meghintjük porcukorral.Ha langyosra hűlt, már tálalhatjuk is, lekvárral vagy (vanília, gyümölcs)öntettel. Még másnap is tökéletes!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x24x6
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1001 alkalommal
  • Receptkönyvben: 79
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 12573
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 27.

Ajánló

Leves után langyosan főételnek is kitűnő, de akkor csak kevesebb személyre elegendő (úgy 5-6 főre).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Empirikus rizskoch
koszider 90 recept

Azért empirikus, mert hosszas kísérletezés eredménye. Így készítve biztosan nem lesz száraz, hanem jó szaftos, lágy. A rizskoch magában nem túl édes, ezért jó hozzá az ízes lekvár vagy a finom öntet. Ha sütőpapírral sütjük, semennyi liszt se lesz benne, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Nagyon egyszerű elkészíteni (elronthatatlan), kezdőknek is szívből ajánlom! (Mert mi romolhat el benne? Túlfőtt a rizs? Na, bumm, legfeljebb töredezettebb lesz. Bizonytalanok vagyunk, hogy megsült-e? Nagy ügy, nyersen is jó, legfeljebb lágyabb a közepe. Sütés után összeesik? Ugyan, rászórjuk a cukrot, megkenjük lekvárral.)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...