Empirikus rizskoch
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 8% Zsír
Összesen
446
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 8% Zsír
Összesen
3563
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 11.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 402.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.1 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 57.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 153 micro
Összesen
446
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80.9 g
Zsír
-
Összesen 93.9 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 1038 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3218.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 127 mg
-
Kálcium 1209 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 894 mg
-
Nátrium 816 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 584.9 g
-
Cukor 320 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 456.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 825 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 818 micro
-
Kolin: 736 mg
-
Retinol - A vitamin: 817 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 102 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1221 micro
Összesen
3563
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 158.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 22.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
176
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A rizst szűrőbe téve folyóvíz alatt alaposan átmossuk, lecsepegtetjük. Tulajdonképp bármilyen rizst használhatunk, de inkább gömbölyűbb fajta legyen (és természetesen nem előfőzött).
- A 2 dl vizet felforraljuk, és beleöntjük a rizst. Addig kevergetjük, míg a vizet teljesen felszívja.
- Ekkor beleöntünk 8 dl tejet, rátördeljük a vajat, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Ráreszeljük a citrom héját.
- Többször megkeverve addig főzzük, míg a rizs teljesen megpuhul. (Ez kb. 15-18 perc.) Ne hagyjuk magára, mert a tej felhabzik éskifut! Most még hígnak tűnhet, de ilyennek kell lennie.
- Ha a rizs puha,levesszük a tűzről, belekeverjük a megmosott mazsolát, lefedjük, és legalább 1 óráig állni hagyjuk, illetve addig, míg langyos nem lesz. (Mazsola helyett használhatunk más áztatott, felpuhított, feldarabolt aszalt gyümölcsöt is, de el is hagyhatjuk.)
- Közben a tojások fehérjét nagyon kemény habbá felverjük, a sárgáját pedig kikeverjük 15 dkg cukorral. Lehetőleg nagyobb méretű (L jelzésű) tojást használjunk. Ha kicsi (S-M), 6 darabbalszámoljunk.
- A rizs állás közben egészen besűrűsödik, megkeményedik, ezért kb. 0,5 dl tejjel hígítsuk fel, hogy könnyebb legyen vele dolgozni (meg szaftosabb lesz a végeredmény). Most már a sütőt is begyújthatjuk.
- A rizst alaposan elkeverjük előbb a tojássárgával, majd könnyedén, de alaposan belevegyítjük a tojáshabot. Ezt a műveletet egy nagy tálban, fakanállal végezzük, hogy ne törjön. Egészen híg masszát kapunk.
- A tepsit kivajazzuk-kilisztezzük vagy sütőpapírral kibéleljük.
- A híg rizses masszát a tepsibe öntjük (el se kell igazítani, elterül magától), sütőbe toljuk, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha szép barna lesz a teteje, és a közepébe szúrt tűre se ragad semmi.
- Még forrón meghintjük porcukorral.Ha langyosra hűlt, már tálalhatjuk is, lekvárral vagy (vanília, gyümölcs)öntettel. Még másnap is tökéletes!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 38x24x6
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1001 alkalommal
- Receptkönyvben: 79
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 12573
- Feltöltés dátuma: 2013. február 27.
Ajánló
Leves után langyosan főételnek is kitűnő, de akkor csak kevesebb személyre elegendő (úgy 5-6 főre).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
koszider
90 recept
Azért empirikus, mert hosszas kísérletezés eredménye. Így készítve biztosan nem lesz száraz, hanem jó szaftos, lágy. A rizskoch magában nem túl édes, ezért jó hozzá az ízes lekvár vagy a finom öntet. Ha sütőpapírral sütjük, semennyi liszt se lesz benne, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Nagyon egyszerű elkészíteni (elronthatatlan), kezdőknek is szívből ajánlom! (Mert mi romolhat el benne? Túlfőtt a rizs? Na, bumm, legfeljebb töredezettebb lesz. Bizonytalanok vagyunk, hogy megsült-e? Nagy ügy, nyersen is jó, legfeljebb lágyabb a közepe. Sütés után összeesik? Ugyan, rászórjuk a cukrot, megkenjük lekvárral.)