r
Nosalty Logó

Empirikus rizskoch

0,0

0 ÉRTÉKELÉS6 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
koszider
Empirikus rizskoch
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

446
Kalória
10.1g
Fehérje
73.1g
Szénhidrátok
11.7g
Zsír
57.1g
Víz
129.7g
Koleszterin
1.7g
Rost
40g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 446 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3563 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 176 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    402.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.1 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    57.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 446 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.9 g

Zsír

  • Összesen
    93.9 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1038 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3218.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    1209 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    894 mg
  • Nátrium
    816 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    584.9 g
  • Cukor
    320 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    456.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    825 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    818 micro
  • Kolin:
    736 mg
  • Retinol - A vitamin:
    817 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1221 micro
Összesen 3563 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 176 kcal

Elkészítés

  1. A rizst szűrőbe téve folyóvíz alatt alaposan átmossuk, lecsepegtetjük. Tulajdonképp bármilyen rizst használhatunk, de inkább gömbölyűbb fajta legyen (és természetesen nem előfőzött).
  2. A 2 dl vizet felforraljuk, és beleöntjük a rizst. Addig kevergetjük, míg a vizet teljesen felszívja.
  3. Ekkor beleöntünk 8 dl tejet, rátördeljük a vajat, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Ráreszeljük a citrom héját.
  4. Többször megkeverve addig főzzük, míg a rizs teljesen megpuhul. (Ez kb. 15-18 perc.) Ne hagyjuk magára, mert a tej felhabzik éskifut! Most még hígnak tűnhet, de ilyennek kell lennie.
  5. Ha a rizs puha,levesszük a tűzről, belekeverjük a megmosott mazsolát, lefedjük, és legalább 1 óráig állni hagyjuk, illetve addig, míg langyos nem lesz. (Mazsola helyett használhatunk más áztatott, felpuhított, feldarabolt aszalt gyümölcsöt is, de el is hagyhatjuk.)
  6. Közben a tojások fehérjét nagyon kemény habbá felverjük, a sárgáját pedig kikeverjük 15 dkg cukorral. Lehetőleg nagyobb méretű (L jelzésű) tojást használjunk. Ha kicsi (S-M), 6 darabbalszámoljunk.
  7. A rizs állás közben egészen besűrűsödik, megkeményedik, ezért kb. 0,5 dl tejjel hígítsuk fel, hogy könnyebb legyen vele dolgozni (meg szaftosabb lesz a végeredmény). Most már a sütőt is begyújthatjuk.
  8. A rizst alaposan elkeverjük előbb a tojássárgával, majd könnyedén, de alaposan belevegyítjük a tojáshabot. Ezt a műveletet egy nagy tálban, fakanállal végezzük, hogy ne törjön. Egészen híg masszát kapunk.
  9. A tepsit kivajazzuk-kilisztezzük vagy sütőpapírral kibéleljük.
  10. A híg rizses masszát a tepsibe öntjük (el se kell igazítani, elterül magától), sütőbe toljuk, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha szép barna lesz a teteje, és a közepébe szúrt tűre se ragad semmi.
  11. Még forrón meghintjük porcukorral.Ha langyosra hűlt, már tálalhatjuk is, lekvárral vagy (vanília, gyümölcs)öntettel. Még másnap is tökéletes!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 perc
  • Főzés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x24x6

Azért empirikus, mert hosszas kísérletezés eredménye. Így készítve biztosan nem lesz száraz, hanem jó szaftos, lágy. A rizskoch magában nem túl édes, ezért jó hozzá az ízes lekvár vagy a finom öntet. Ha sütőpapírral sütjük, semennyi liszt se lesz benne, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Nagyon egyszerű elkészíteni (elronthatatlan), kezdőknek is szívből ajánlom! (Mert mi romolhat el benne? Túlfőtt a rizs? Na, bumm, legfeljebb töredezettebb lesz. Bizonytalanok vagyunk, hogy megsült-e? Nagy ügy, nyersen is jó, legfeljebb lágyabb a közepe. Sütés után összeesik? Ugyan, rászórjuk a cukrot, megkenjük lekvárral.)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Rizskoch friss málnával

A tejberizsnél már csak egy dolog jobb, mégpedig a sült tejberizs, becses nevén hívva a rizskoch. Ez az a desszert, ami hidegen és melegen is egyaránt mennyei, egyszerűen nem lehet betelni ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Az eredeti legényfogó leves

A legényfogó leves egy tartalmas, krémes tradícionális magyar raguleves, amelyet gyakran azért készítettek, hogy elnyerjék a legények szívét – így kapta a nevét is. Gazdag íze és ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!