Emeletes rumtorta
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 16% Zsír
A vaníliás tésztához
-
28g tojás35 kcal
-
10g rétesliszt36 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
3 kcal
A kakaós tésztához
-
18g tojás23 kcal
-
5g rétesliszt18 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
1 kcal
A vaníliakrémhez
A csokoládéöntethez
A rumos öntethez
A díszítéshez
-
33g habtejszín97 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
1g habfixáló5 kcal
-
1g rum3 kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 16% Zsír
A vaníliás tésztához
-
330g tojás415 kcal
-
120g rétesliszt437 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A kakaós tésztához
-
220g tojás277 kcal
-
60g rétesliszt218 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
11 kcal
A vaníliakrémhez
A csokoládéöntethez
-
100g cukor387 kcal
-
150g víz0 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
18 kcal
-
16g rum37 kcal
A rumos öntethez
A díszítéshez
-
400g habtejszín1168 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
16g habfixáló60 kcal
-
16g rum37 kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 16% Zsír
A vaníliás tésztához
-
11.3g tojás14 kcal
-
4.1g rétesliszt15 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
A kakaós tésztához
-
7.6g tojás10 kcal
-
2.1g rétesliszt8 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
0.2g cukrozatlan kakaópor0 kcal
A vaníliakrémhez
-
1.5g vaníliás pudingpor6 kcal
-
13.7g tej8 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
3.4g vaj25 kcal
A csokoládéöntethez
-
3.4g cukor13 kcal
-
5.2g víz0 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
0.3g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0.5g rum1 kcal
A rumos öntethez
A díszítéshez
-
13.7g habtejszín40 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
0.5g habfixáló2 kcal
-
0.5g rum1 kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 30.6 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 223 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 349.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 90 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.7 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 104.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 272 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 268 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 206 micro
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104.4 g
Zsír
-
Összesen 367.5 g
-
Telített zsírsav 202 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 113 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 2674 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4194.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 219 mg
-
Kálcium 1110 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 199 mg
-
Foszfor 1563 mg
-
Nátrium 1077 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 632.2 g
-
Cukor 439 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 1251.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3258 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 23 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 489 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 300 micro
-
Kolin: 1547 mg
-
Retinol - A vitamin: 3212 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 556 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2472 micro
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 12.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 144.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.7 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 43 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Hozzávalók
A vaníliás tésztához
-
6 db tojás
-
6 púpozott ek rétesliszt
-
5 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
A kakaós tésztához
-
4 db tojás
-
4 evőkanál rétesliszt
-
4 dkg cukor
-
0.5 ek cukrozatlan kakaópor
A vaníliakrémhez
A csokoládéöntethez
-
10 dkg cukor
-
1.5 dl víz
-
3 ek napraforgó olaj
-
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
A rumos öntethez
A díszítéshez
-
4 dl habtejszín
-
5 dkg cukor
-
2 csomag habfixáló
Elkészítés
A vaníliás tésztához
- A vaníliás piskóta elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot és a vaníliás cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
- A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
- A tésztából egy sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kb. 5 cm távolságra habzsákból kb. 3 cm széles csíkokat nyomunk a tepsi egyik végétől a másikig. A csíkokat előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük.
- A megsült piskótacsíkokat kihűtjük. A csíkok sütését addig ismételjük, amíg az összes tészta el nem fogy.
- A kakaós piskóta elkészítése:
- Sütőpapírból 3 akkora négyzetet vágunk, hogy bőven ráférjen egy 24-26 cm átmérőjű kör. A sütőpapírdarabokon körberajzoljuk a tortaformánkat. A sütőpapírokat ezután félretesszük.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
- A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, és laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
- Elővesszük a félretett sütőpapírdarabokat.
- Az első sütőpapírdarabot egy tepsibe fektetjük, aztán a tésztából egyenletesen vastag, kb. 1 cm magas korongot kenünk a sütőpapírra a rárajzolt kört kitöltve. A tepsit a tésztakoronggal az előmelegített sütőbe tesszük, és a piskótát megsütjük.
- Amíg az első lap sül, előkészítjük a következő tésztakorongot ugyanúgy, mint az elsőt: egy tepsibe fektetjük a sütőpapírt, a rárajzolt körbe kenjük 1 cm magasan a tésztát. Amikor az első lap megsült, a másodikat tesszük a sütőbe. A harmadik tésztakoronggal ugyanígy járunk el.
- A megsült lapokat félretesszük.
- Vaníliakrém és öntetek:
- A vaníliakrémhez a pudingporból a tejjel és a cukorral jó sűrű pudingot főzünk. Amikor megfőtt, belekeverjük a vajat.
- A csokoládéöntethez a hozzávalókat a rum kivételével forrásig hevítjük. Aztán levesszük a tűzről, belekeverjük a rumot, és félretesszük.
- A rumos öntethez szintén felforraljuk a rum kivételével a hozzávalókat. A keveréket három percig együtt forraljuk, aztán levesszük a tűzről, hozzáöntjük a rumot, és félretesszük.
- A torta összeállítása
- Előkészítünk egy kerek kapcsos tortaformát.
- Beleteszünk egy vékony barna piskótakorongot.
- Erre rákenjük a csokoládéöntet egyharmad részét, majd a vaníliakrém felét.
- A sárga piskótacsíkokat kisebb (3-4 centis) darabokra tépkedjük, és az összetépkedett piskóta felét minél szorosabban a vaníliakrémre rakosgatjuk. Ezt megöntözzük a rumos öntet felével.
- Ezután megint egy barna piskótakorong, csokiöntet, vaníliakrém, majd a megmaradt összetépkedett sárga piskóta következik. Ezen elosztjuk a rumos öntet másik felét. Rálocsoljuk a csokoládéöntet megmaradt részét. Aztán beborítjuk a megmaradt harmadik barna piskótakoronggal.
- Az így összeállított tortát jól lenyomkodjuk, hogy jól összetömörüljön. (Legjobb, ha valami súlyt teszünk rá, és lenyomtatjuk.)
- Közben a tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Belekeverjük a rumot, és bevonjuk vele a tortát. (Ha nem közvetlen fogyasztásra készül a torta, hanem szállítani kell, azt javaslom, hogy hagyományos tejszín helyett Hulala növényi tejszínhabbal vonjuk be.)
- A torta tetejét csokoládéforgáccsal és cukorgyöngyökkel díszíthetjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 9839
- Feltöltés dátuma: 2011. október 31.
Ajánló
Szülinapra, évfordulókra, bármilyen ünnepi alkalomra.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Ezt a sütit még Füreden kóstoltam a Bergmann cukrászdában. Nekem nagyon ízlett, és eldöntöttem, hogy a receptjét megszerzem. Ismerősöm segített a receptet felkutatni, így most közzéteszem, hátha másoknak is megtetszik. Ez egy tényleg nagyon rumos torta. De nem tanácsolnám a rum mennyiségének lecsökkentését, mert attól az egész torta éppen a lényegét veszítené el. Aki nem akar alkoholos édességet enni, inkább pótolja a rumot jó minőségű rumaromával. De az erősen rumos íz mindenképpen szükséges ehhez a süteményhez. Kicsit macerás az elkészítése, de aki szereti a krémeset és a rumosat, annak nagyon ajánlom. Fogyasztás előtt jó egy nappal előtte megcsinálni, hogy összeérjen, díszíteni pedig ráér a fogysztás napján is. Nem kell megijedni, először úgy néz ki a torta a sok öntettől, minha tocsogna és szét akarna folyni. De másnapra beszívja, és isteni finom. Nem szabad kispórolni semmit sem, és az öntet mennyiségét sem kell lecsökkenteni. A férjemnek nagyon ízlett. Díszíteni mindenki egyénileg úgy díszíti, ahogy neki tetszik. Nekem nem volt dekorcukrom, az most lemaradt.