Emeletes citrom szelet
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Csiki Piroska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
23g vaj161 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
0 kcal
-
8g tejföl15 kcal
A krémhez
-
43 kcal
-
88g tej49 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
19g porcukor73 kcal
-
28 kcal
A mázhoz
Összesen
966
kcal
- 5% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
180g vaj1291 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
0 kcal
-
60g tejföl119 kcal
A krémhez
-
343 kcal
-
700g tej392 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
222 kcal
A mázhoz
Összesen
7726
kcal
- 5% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
21g finomliszt76 kcal
-
7.5g vaj54 kcal
-
4.2g porcukor16 kcal
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
0 kcal
-
2.5g tejföl5 kcal
A krémhez
-
3.8g tejszínízű pudingpor14 kcal
-
29.3g tej16 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
-
0.3g citromlé0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
8.4g vaj60 kcal
-
6.3g porcukor24 kcal
-
3.4g sárgabaracklekvár9 kcal
A mázhoz
Összesen
321
kcal
- 5% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 43.7 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 383.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 132.7 g
-
Cukor 72 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 30.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 353 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 346 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
966
kcal
- 5% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 84.3 g
Zsír
-
Összesen 349.5 g
-
Telített zsírsav 210 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 97 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 1286 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3070.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 205 mg
-
Kálcium 1102 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 860 mg
-
Nátrium 753 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1061.8 g
-
Cukor 580 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 242 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2826 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 214 micro
-
Kolin: 472 mg
-
Retinol - A vitamin: 2771 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 651 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 531 micro
Összesen
7726
kcal
- 5% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 14.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 128.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.5 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 116 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
321
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
18 dkg vaj
-
10 dkg porcukor
-
2 db tojássárgája
-
0.5 tk szódabikarbóna
A krémhez
-
2 csomag tejszínízű pudingpor
-
7 dl tej
-
6 ek cukor
-
20 dkg vaj
A mázhoz
Elkészítés
A tésztához
- Először elkészítjük a krémet, a pudingot megfőzzük. A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, beletesszük a reszelt citromhéjat, részletekben a kihűlt pudinghoz adjuk. Az egészet habosra kavarjuk, majd annyi citromlét adunk hozzá, hogy kellemesen savanykás legyen. Amíg a tészta elkészül, a krémet hűtőbe tesszük.
- A lisztet egy tálba öntjük, közepébe a porcukrot, amit a két tojássárgával elkavarunk. A liszttel elmorzsoljuk a vajat, a szódabikarbonát egy pár csepp citromlével felfuttatjuk, az egészet összegyúrjuk. A tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, hogy ne lágyuljon el a tészta.
- Három egyforma részre osztjuk és három lapot nyújtunk (28x38). Egyenként tepsiháton, sütőpapíron megsütjük (12-13 perc).
- Amikor a lapok kihűltek, az alsó lapot megkenjük a krém 2/3-ával, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük lekvárral, rátesszük a harmadik lapot, majd nagyon éles késsel a tésztát keresztbe félbevágjuk, a maradék krémet rákenjük az egyik félbevágott tészta tetejére a másik felet ráhelyezzük. Így egy hatlapos süteményt kapunk, 3 krém és 2 lekvárréteggel. A tetejét bevonjuk cukormázzal.
- A cukrot nagyon finomra daráljuk, hozzáadjuk a citromlét. Egy nagyobb csészében vizet forralunk, ebből két ek-nyit a cukorra töltünk és gyorsan elkavarjuk. Előzőleg a forró vízbe beleállítunk egy hosszabb élű kést, amikor a cukormázat a tésztára öntjük, a kést szárazra töröljük és ezzel elsimítjuk a tészta tetején. Gyorsan kell dolgozni, mert nagyon hamar megköt.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 28x38
- Sütés ideje: 13 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 616
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 39
- Össznézettség: 69251
- Feltöltés dátuma: 2012. december 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Csiki Piroska
230 recept
Eredetileg a citromszelet 4 lapból készül (ilyenkor kisebb lapokat nyújtunk ugyanabból az adagból). Ha vendégeknek készül így mutatósabb. Olyan, mint egy torta szelet. Pár órára, hűtőbe tesszük, hogy a tészta megpuhuljon.. Forró késsel könnyen szeletelhető.