Egyszerű kakaós csiga
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
42g finomliszt152 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
17g tej9 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
Töltelék
-
8g vaj60 kcal
-
14 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
8g tej5 kcal
-
3 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
316
kcal
- 9% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
7g élesztő7 kcal
-
200g tej112 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Töltelék
-
100g vaj717 kcal
-
171 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
100g tej56 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
3791
kcal
- 9% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
39.6g finomliszt144 kcal
-
0.6g élesztő1 kcal
-
15.8g tej9 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.4g tojás5 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
Töltelék
-
7.9g vaj57 kcal
-
5.9g cukrozatlan kakaópor14 kcal
-
11.9g porcukor46 kcal
-
7.9g tej4 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0.4g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
300
kcal
- 9% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.3 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 10.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
316
kcal
- 9% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 86 g
Zsír
-
Összesen 112.3 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 612 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2917.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 209 mg
-
Kálcium 593 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 496 mg
-
Foszfor 1312 mg
-
Nátrium 269 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 639.3 g
-
Cukor 215 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 130.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 838 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 264 micro
-
Kolin: 388 mg
-
Retinol - A vitamin: 823 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 176 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 581 micro
Összesen
3791
kcal
- 9% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 8.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 231.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.7 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 10.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
300
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
50 dkg finomliszt
-
7 g élesztő
-
2 dl tej
-
40 g cukor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
Töltelék
-
100 g vaj
-
75 g cukrozatlan kakaópor
-
150 g porcukor
-
1 dl tej
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés
Tészta
- A lisztet szitáljuk bele egy tálba, adjuk hozzá a csipet sót, az élesztőt és a cukrot. Üssünk bele egy egész tojást és egy tojássárgáját, majd kezdjük el gyúrni géppel vagy kézzel.
- Adjuk hozzá a langyosra melegített tejet lépésenként. Ha a tészta kevesebb tejjel is szépen összeáll, akkor nem kell hozzáönteni az összeset. Dagasszuk egynemű tésztává pár perc alatt.
- A tészta tetejét lisztezzük be kicsit, majd zárjuk le fóliával, és egy-másfél óra alatt kelesszük a duplájára. Hűtőben is keleszthetjük, de akkor 8 óra minimum szükséges a megkeléshez.
- A megkelt tésztát terítsük belisztezett deszkára, és nyújtsuk vékony téglalap alakúra.
- Ha szeretnénk gyors, mégis leveles hatást elérni, akkor a még nem kinyújtott tésztát először szedjük 8 egyenlő részre. Egyesével nyújtsuk ki őket ugyanakkorára, majd mielőtt egymásra helyeznénk, kenjük be mindegyiknek a tetejét a puha vaj 1/8-ad részével.
- Mielőtt az utolsó réteget is megkennénk a vajjal, az egymáson lévő rétegeket együtt is nyújtsuk megfelelő méretűre, de előtte 10 percet pihentessük a rétegzett tésztát. Ezután már megkenhetjük vajjal ezt a réteget is.
Töltelék
- A puha vajat felkockázva helyezzük egy mélyebb edénykébe, szitáljuk hozzá a cukrozatlan kakaóport és a porcukrot, majd villa segítségével keverjük egynemű töltelékké.
- A tölteléket ezután oszlassuk el egyenlően a vajas tésztán, majd egyenletesen tekerjük fel.
- A feltekert tésztát szeleteljük 12 részre. Ezt legegyszerűbben fogselyemmel tehetjük meg, hiszen így nem lapítjuk szét a csiga szép körkörös alakját.
- Helyezzük sütőpapírra őket, de ügyeljünk arra, hogy távol rakjuk őket egymástól, nehogy a sütés közben összeérjenek. Én két tepsit használtam.
- A lefektetett csigákat letakarva hagyjuk még pihenni kb. 10 percig, majd mehetnek az előmelegített 180 fokos sütőbe 20-25 percre.
- Az elkészült csigákat a sütőből kivéve locsoljuk meg pár evőkanállal egy tejes, vaníliás cukros és vaníliaaromás keverékkel. A meleg tészta szuperül beszívja majd az édes tejet, amitől kihűlés után hihetetlen ínycsiklandozó lesz a péksütemény.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 210
- Tegnapi nézettség: 71
- 7 napos nézettség: 752
- Össznézettség: 46796
- Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Kristyán Fanni
103 recept
A kakaós csiga az egyik legautentikusabb magyar péksütemény, hiszen más országokban nem igazán lelhető fel ilyen ízben. Mivel minden pékségben megtalálható, emiatt szinte végtelen különböző receptverziója él. Most mi is kipróbáltunk egy új elkészítési módot, ahol nemcsak a vaníliás tej, hanem az elkészítési mód is csavar egy keveset a megszokott recepten.