Egyben sült sertésszűz articsókával és karfiolpürével
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
A húshoz
-
125g sertés szűzpecsenye136 kcal
-
12g napraforgó olaj106 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g zöldbors0 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
A karfiolpüréhez
-
350g karfiol35 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Az articsókához
-
200g articsóka38 kcal
-
39g sonkahagyma14 kcal
-
7g kapribogyó1 kcal
-
75g alaplé5 kcal
-
1 kcal
Összesen
595
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
A húshoz
-
250g sertés szűzpecsenye273 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g zöldbors0 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
A karfiolpüréhez
-
700g karfiol70 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Az articsókához
-
400g articsóka75 kcal
-
78g sonkahagyma28 kcal
-
13g kapribogyó3 kcal
-
150g alaplé11 kcal
-
1 kcal
Összesen
1190
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
A húshoz
-
13.6g sertés szűzpecsenye15 kcal
-
1.3g napraforgó olaj12 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g zöldbors0 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
5.4g fehérbor4 kcal
A karfiolpüréhez
-
38.1g karfiol4 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
5.4g habtejszín16 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Az articsókához
-
21.8g articsóka4 kcal
-
4.2g sonkahagyma2 kcal
-
0.7g kapribogyó0 kcal
-
8.2g alaplé1 kcal
-
0.1g dijoni mustár0 kcal
Összesen
66
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.3 g
Zsír
-
Összesen 38.9 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1396.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 496 mg
-
Nátrium 609 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 406.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 209 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 80 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 145 micro
-
Kolin: 206 mg
-
Retinol - A vitamin: 204 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 375 micro
Összesen
595
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 66.6 g
Zsír
-
Összesen 77.8 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 317 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2792.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 81 mg
-
Kálcium 250 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 235 mg
-
Foszfor 993 mg
-
Nátrium 1218 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.7 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 813.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 418 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 160 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 76 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 291 micro
-
Kolin: 412 mg
-
Retinol - A vitamin: 408 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 117 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 750 micro
Összesen
1190
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 152 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
66
kcal
Hozzávalók
A húshoz
-
25 dkg sertés szűzpecsenye
-
3 ek napraforgó olaj
-
fekete bors ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
zöldbors ízlés szerint
-
rózsabors ízlés szerint
-
koriandermag ízlés szerint
-
cayenne paprika ízlés szerint
-
szegfűbors ízlés szerint
-
1 dl fehérbor
A karfiolpüréhez
-
1 közepes fej karfiol
-
20 g vaj
-
1 dl habtejszín
-
szerecsendió ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Az articsókához
-
1 db sonkahagyma
-
1 ek kapribogyó
-
1.5 dl alaplé
-
1 kk dijoni mustár
Elkészítés
A húshoz
- A szüzet nagyon alaposan megtisztítjuk, a hártyát, és egyéb nem odaillő dolgokat gondosan eltávolítjuk.
- Alufóliára tesszük, megkenjük olajjal és egyenletesen bedörzsöljük a hétbors keverékkel, néhány napig hűtőben érleljük.
- A sütőt előmelegítjük 100 fokra, a húst kivesszük a hűtőböl, hogy szobahőmérsékletű legyen.
- Tűzálló tálba tesszük, ha a pác olaj kevésnek tűnik, aláöntünk egy kevés olajat, sózzuk és megöntözzük fehérborral, lefedjük.
- A sütőben 4 órát sütjük, kb fél óránként megforgatjuk, saját levével locsolgatjuk.
- A végén a sütőt 200 fokra állítjuk, levesszük a húsról a fedőt és mindkét oldalát pirosra sütjük.
- Közben előkészítjük a köreteket: a karfiolt rózsáira szedjük, roppanósra pároljuk.
- A vajjal, tejszínnel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, melegen tartjuk.
- Serpenyőben kevés olajon dinszteljük az apróra vágott hagymát, aztán mehet bele a kapribogyó, a mustár és a kettőbe/ négybe vágott articsóka, valamint a forró alaplé.
- Közepes tűzön összeforraljuk.
- A húst felszeleteljük és a két körettel tálaljuk.
- Sütés ideje: 260 perc
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 39917
- Feltöltés dátuma: 2008. október 26.
Ajánló
Könnyű fogás, talán pont ezért eshet jól hozzá egy karakteres, mégis könnyed vörösbor, mondjuk zweigelt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ez a vacsora a tiszteletreméltó Váncsa és Chili receptjein alapul, és egy pohár Apátsági sauvignon blanc inspirálta az én verziómat. A sütési idő a hőmérséklet emelésével természetesen rövidíthető, de ha van időnk megéri kivárni. Viszont az alaplé nem helyettesíthető leveskockával és hasonló szörnyűségekkel. Erről lsd. Váncsa vonatkozó álláspontját.