r
Nosalty Logó

Dolce al limone di Mamma Agata

0,0

0 ÉRTÉKELÉS9 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Dolce al limone di Mamma Agata
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A limonádéöntethez

447
Kalória
6.1g
Fehérje
54.9g
Szénhidrátok
23.2g
Zsír
56.5g
Víz
117g
Koleszterin
1.3g
Rost
32.8g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A limonádéöntethez

Összesen 447 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A limonádéöntethez

Összesen 3563 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A limonádéöntethez

Összesen 287 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    117 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    571 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    232 mg
  • Nátrium
    154 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.9 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    186 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    183 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 447 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    49.1 g

Zsír

  • Összesen
    185.4 g
  • Telített zsírsav
    100 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    936 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4568.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    1211 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    1855 mg
  • Nátrium
    1232 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    439 g
  • Cukor
    263 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    451.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1492 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    171 micro
  • Kolin:
    489 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1467 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    299 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    783 micro
Összesen 3563 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    36.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    119 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 287 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Miközben a sütőt 175 fokra melegítjük, kétkaros robotgépbe - legjobb, ha nem mi tartjuk a keverő részt, mert adagonként kell beletenni a hozzávalókat - belekockázzuk a vajat, és 2 percig hagyjuk, hogy habosra keveredjen. Ez idő alatt lereszelhetjük a citrom héját. Majd egyesével hozzáadjuk először a tojásokat, majd a sót és végül a citrom héját, s hagyjuk ismét, hogy jól összekeveredjen.
  2. Összekeverjük a lisztet és a sütőport, majd a masszához öntjük a felét, s utána rögtön a tej felét. Kis idő múlva a maradék lisztet is hozzáöntjük, s végül a tejet. 1-2 percig hagyjuk, hogy összekeveredjen, majd elzárjuk a robotgépet. Fakanállal egyszer-kétszer alaposan átkeverjük.
  3. Kikenjük a formát vajjal, s megszórjuk liszttel, aminek a maradékát kiöntjük a formából. Csak annyi maradjon benne, amennyi megtapad a vajon. Beleöntjük a masszát, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük - nagyon sok függ a sütőtől is, de az a lényeg, hogy a külseje megbarnuljon, de ne égjen meg -. A forma kb. majdnem a feléig lesz masszával, de ne ijedjünk meg, a sütőportól szépen meg fog magasodni. Nagyon fontos, hogy a sütő ajtaját az első 30 percbe semmiképp ne nyissuk ki. Ha üveges a sütőajtó, akkor a folyamat végéig egyáltalán ne, de ha nem üveges, akkor 30 perc után egy pillanatra benézhetünk, hogy milyen a sütemény színe. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol megsült-e a torta, mielőtt kivennénk a sütőből.
  4. Ez idő alatt elkészítjük a limonádét úgy, hogy minden összetevőt összekeverünk egy kancsóban, hogy utána könnyebben a süteményre tudjuk önteni.
  5. Amikor kész a sütemény kivesszük a sütőből, s megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ezután még a formában, ráöntünk a limonádéból annyit, amennyit beszív a sütemény. Ezt 10 perc múlva megismételjük, majd újabb 10 perc múlva ismét. Eddigre már a limonádé bő felének el kell fogynia, de inkább a háromnegyedének. Ekkor már elég szottyos lesz a torta. Egy tányérra óvatosan kiborítjuk a tortát, s még a tetejére is öntünk a limonádéból annyit, amennyire úgy gondoljuk, hogy nekünk kellően szottyossá teszi a tortát.
  6. Majd a mogyorót vagy mandulát apróra vágjuk, s megszórjuk vele a torta tetejét.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 175 °C

A legfinomabb és legkülönlegesebb citromos tortát Mamma Agata készíti. Mivel a szakácskönyve már megérkezett hónapokkal ezelőtt, most pedig érkezett néhány citrom Amalfiból, úgy gondoltam, itt az ideje elkészíteni ezt a nem mindennapi, nyarat idéző desszertet. Természetesen, hazai citromból is elkészíthető.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Métereskalács-torta

Az egyik legnagyobb közönségkedvenc édesség fogta magát és karácsony alkalmából tortaformába vágta magát! Semmivel sem több a macera, cserében nagyon szemrevaló, és még annál is ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!