Dolce al limone di Mamma Agata
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
25g cukor97 kcal
-
21g vaj152 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
11g tej6 kcal
-
4g törökmogyoró24 kcal
-
2g vaj13 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
A limonádéöntethez
Összesen
447
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
200g cukor774 kcal
-
170g vaj1219 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
84g tej47 kcal
-
30g törökmogyoró189 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A limonádéöntethez
Összesen
3563
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
16.2g cukor63 kcal
-
13.7g vaj99 kcal
-
13.3g tojás17 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
16.2g finomliszt59 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
6.8g tej4 kcal
-
2.4g törökmogyoró15 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
A limonádéöntethez
Összesen
287
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 117 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 571 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 232 mg
-
Nátrium 154 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.9 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 183 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
447
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 49.1 g
Zsír
-
Összesen 185.4 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 936 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4568.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 122 mg
-
Kálcium 1211 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 1855 mg
-
Nátrium 1232 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 439 g
-
Cukor 263 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 451.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1492 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 171 micro
-
Kolin: 489 mg
-
Retinol - A vitamin: 1467 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 299 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 783 micro
Összesen
3563
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 369.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 36.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
287
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Miközben a sütőt 175 fokra melegítjük, kétkaros robotgépbe - legjobb, ha nem mi tartjuk a keverő részt, mert adagonként kell beletenni a hozzávalókat - belekockázzuk a vajat, és 2 percig hagyjuk, hogy habosra keveredjen. Ez idő alatt lereszelhetjük a citrom héját. Majd egyesével hozzáadjuk először a tojásokat, majd a sót és végül a citrom héját, s hagyjuk ismét, hogy jól összekeveredjen.
- Összekeverjük a lisztet és a sütőport, majd a masszához öntjük a felét, s utána rögtön a tej felét. Kis idő múlva a maradék lisztet is hozzáöntjük, s végül a tejet. 1-2 percig hagyjuk, hogy összekeveredjen, majd elzárjuk a robotgépet. Fakanállal egyszer-kétszer alaposan átkeverjük.
- Kikenjük a formát vajjal, s megszórjuk liszttel, aminek a maradékát kiöntjük a formából. Csak annyi maradjon benne, amennyi megtapad a vajon. Beleöntjük a masszát, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük - nagyon sok függ a sütőtől is, de az a lényeg, hogy a külseje megbarnuljon, de ne égjen meg -. A forma kb. majdnem a feléig lesz masszával, de ne ijedjünk meg, a sütőportól szépen meg fog magasodni. Nagyon fontos, hogy a sütő ajtaját az első 30 percbe semmiképp ne nyissuk ki. Ha üveges a sütőajtó, akkor a folyamat végéig egyáltalán ne, de ha nem üveges, akkor 30 perc után egy pillanatra benézhetünk, hogy milyen a sütemény színe. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol megsült-e a torta, mielőtt kivennénk a sütőből.
- Ez idő alatt elkészítjük a limonádét úgy, hogy minden összetevőt összekeverünk egy kancsóban, hogy utána könnyebben a süteményre tudjuk önteni.
- Amikor kész a sütemény kivesszük a sütőből, s megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ezután még a formában, ráöntünk a limonádéból annyit, amennyit beszív a sütemény. Ezt 10 perc múlva megismételjük, majd újabb 10 perc múlva ismét. Eddigre már a limonádé bő felének el kell fogynia, de inkább a háromnegyedének. Ekkor már elég szottyos lesz a torta. Egy tányérra óvatosan kiborítjuk a tortát, s még a tetejére is öntünk a limonádéból annyit, amennyire úgy gondoljuk, hogy nekünk kellően szottyossá teszi a tortát.
- Majd a mogyorót vagy mandulát apróra vágjuk, s megszórjuk vele a torta tetejét.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 129
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7231
- Feltöltés dátuma: 2013. március 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A legfinomabb és legkülönlegesebb citromos tortát Mamma Agata készíti. Mivel a szakácskönyve már megérkezett hónapokkal ezelőtt, most pedig érkezett néhány citrom Amalfiból, úgy gondoltam, itt az ideje elkészíteni ezt a nem mindennapi, nyarat idéző desszertet. Természetesen, hazai citromból is elkészíthető.