Dolce al limone di Mamma Agata
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
447
Kalória
6.1g
Fehérje
54.9g
Szénhidrátok
23.2g
Zsír
56.5g
Víz
117g
Koleszterin
1.3g
Rost
32.8g
Cukor
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
25g cukor97 kcal
-
21g vaj152 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
11g tej6 kcal
-
4g törökmogyoró24 kcal
-
2g vaj13 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
A limonádéöntethez
Összesen
447
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
200g cukor774 kcal
-
170g vaj1219 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
84g tej47 kcal
-
30g törökmogyoró189 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A limonádéöntethez
Összesen
3563
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
16.2g cukor63 kcal
-
13.7g vaj99 kcal
-
13.3g tojás17 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
16.2g finomliszt59 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
6.8g tej4 kcal
-
2.4g törökmogyoró15 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
A limonádéöntethez
Összesen
287
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 117 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 571 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 232 mg
-
Nátrium 154 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.9 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 56.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 183 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
447
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 49.1 g
Zsír
-
Összesen 185.4 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 936 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4568.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 122 mg
-
Kálcium 1211 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 1855 mg
-
Nátrium 1232 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 439 g
-
Cukor 263 mg
-
Élelmi rost 11 mg
Víz
-
Összesen 451.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1492 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 171 micro
-
Kolin: 489 mg
-
Retinol - A vitamin: 1467 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 299 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 783 micro
Összesen
3563
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 369.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 36.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
287
kcal
Elkészítés
A tésztához
- Miközben a sütőt 175 fokra melegítjük, kétkaros robotgépbe - legjobb, ha nem mi tartjuk a keverő részt, mert adagonként kell beletenni a hozzávalókat - belekockázzuk a vajat, és 2 percig hagyjuk, hogy habosra keveredjen. Ez idő alatt lereszelhetjük a citrom héját. Majd egyesével hozzáadjuk először a tojásokat, majd a sót és végül a citrom héját, s hagyjuk ismét, hogy jól összekeveredjen.
- Összekeverjük a lisztet és a sütőport, majd a masszához öntjük a felét, s utána rögtön a tej felét. Kis idő múlva a maradék lisztet is hozzáöntjük, s végül a tejet. 1-2 percig hagyjuk, hogy összekeveredjen, majd elzárjuk a robotgépet. Fakanállal egyszer-kétszer alaposan átkeverjük.
- Kikenjük a formát vajjal, s megszórjuk liszttel, aminek a maradékát kiöntjük a formából. Csak annyi maradjon benne, amennyi megtapad a vajon. Beleöntjük a masszát, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük - nagyon sok függ a sütőtől is, de az a lényeg, hogy a külseje megbarnuljon, de ne égjen meg -. A forma kb. majdnem a feléig lesz masszával, de ne ijedjünk meg, a sütőportól szépen meg fog magasodni. Nagyon fontos, hogy a sütő ajtaját az első 30 percbe semmiképp ne nyissuk ki. Ha üveges a sütőajtó, akkor a folyamat végéig egyáltalán ne, de ha nem üveges, akkor 30 perc után egy pillanatra benézhetünk, hogy milyen a sütemény színe. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol megsült-e a torta, mielőtt kivennénk a sütőből.
- Ez idő alatt elkészítjük a limonádét úgy, hogy minden összetevőt összekeverünk egy kancsóban, hogy utána könnyebben a süteményre tudjuk önteni.
- Amikor kész a sütemény kivesszük a sütőből, s megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ezután még a formában, ráöntünk a limonádéból annyit, amennyit beszív a sütemény. Ezt 10 perc múlva megismételjük, majd újabb 10 perc múlva ismét. Eddigre már a limonádé bő felének el kell fogynia, de inkább a háromnegyedének. Ekkor már elég szottyos lesz a torta. Egy tányérra óvatosan kiborítjuk a tortát, s még a tetejére is öntünk a limonádéból annyit, amennyire úgy gondoljuk, hogy nekünk kellően szottyossá teszi a tortát.
- Majd a mogyorót vagy mandulát apróra vágjuk, s megszórjuk vele a torta tetejét.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Sütés ideje: 45 perc
- Sütés hőfoka: 175 °C
A legfinomabb és legkülönlegesebb citromos tortát Mamma Agata készíti. Mivel a szakácskönyve már megérkezett hónapokkal ezelőtt, most pedig érkezett néhány citrom Amalfiból, úgy gondoltam, itt az ideje elkészíteni ezt a nem mindennapi, nyarat idéző desszertet. Természetesen, hazai citromból is elkészíthető.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!