Dirty Rice, avagy a piszkos rizs
- 11% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
50g darált sertéshús91 kcal
-
50g csirkezúza47 kcal
-
50g csirkemáj60 kcal
-
200g alaplé14 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
4 kcal
-
8 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
40g basmati rizs143 kcal
-
7g bacon27 kcal
-
11g vaj80 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2 kcal
- 11% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
250g darált sertéshús455 kcal
-
250g csirkezúza235 kcal
-
250g csirkemáj298 kcal
-
1000g alaplé70 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
160g halványító zeller20 kcal
-
38 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
200g basmati rizs716 kcal
-
34g bacon134 kcal
-
56g vaj402 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
30g újhagyma zöldje8 kcal
- 11% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
9.8g darált sertéshús18 kcal
-
9.8g csirkezúza9 kcal
-
9.8g csirkemáj12 kcal
-
39.1g alaplé3 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
6.3g halványító zeller1 kcal
-
1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
7.8g basmati rizs28 kcal
-
1.3g bacon5 kcal
-
2.2g vaj16 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.2g újhagyma zöldje0 kcal
- 11% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.9 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 353 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1391.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 405 mg
-
Nátrium 825 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 205.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1762 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 408 micro
-
Kolin: 143 mg
-
Retinol - A vitamin: 1733 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 345 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 20 micro
-
Lut-zea 262 micro
- 11% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 159.4 g
Zsír
-
Összesen 103.7 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1763 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6958.6 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 289 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 235 mg
-
Foszfor 2024 mg
-
Nátrium 4124 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 184.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 1029.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8812 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 46 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 222 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 107 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 59 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2041 micro
-
Kolin: 713 mg
-
Retinol - A vitamin: 8665 micro
-
α-karotin 67 micro
-
β-karotin 1726 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 100 micro
-
Lut-zea 1308 micro
- 11% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 161 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 345 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 339 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 51 micro
Hozzávalók
-
1 teáskanál füstölt pirospaprika
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Egy nagy edényben, nagy lángon forraljuk fel az alaplevet.
- Adjuk hozzá a csirkezúzát a húsleveshez, csökkentsük a hőt alacsonyabbra; 30 percig pároljuk.
- Ha puhára főtt a zúza, vegyük ki az alaplevünkből, majd egy késes aprítógépben daráljuk nagyon finomra, vagy aprítsuk fel. A húslevest tegyük félre.
- Egy nagyobb serpenyőben vagy öntött vasedényben pirítsuk le zsírjára az apróra vágott bacont (vagy helyette melegítsünk 2 evőkanál olajat), adjunk hozzá 2 evőkanál vajat, közepes lángon melegítsük össze őket. Amikor az olaj és a vaj keveréke felforrósodott, adjuk hozzá a darált sertéshúst és a darált vagy apróra vágott zúzát. Főzzük gyakran kevergetve, amíg megpirul.
- Csökkentsük a hőt. Adjuk hozzá a hagymát, a zellerszárat, a kaliforniai paprikát, a fokhagymát, a sót, a borsot, a paprikát és a cayenne borsot. Keverjük össze, és főzzük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak, 5-7 percig.
- Adjuk hozzá a rizst és a félretett húslevest, majd gyorsan forraljuk fel. Keverjük össze, fedjük le, és csökkentsük a hőt alacsonyra, pároljuk 15 percig, vagy amíg a rizs megpuhul. Akár 200 fokra előmelegített sütőbe is tehetjük, hogy ott párolódjon a rizs a többi hozzávalóval.
- Amíg puhul a rizs, olvasszuk fel a maradék 2 evőkanál vajat egy serpenyőben, és pirítsuk le a darált csirkemájat, nagyjából 3 perc alatt.
- A megfőtt rizses alaphoz keverjük hozzá a megsült, darált csirkemájat. Kóstoljuk meg a fűszerezést, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Opcionális lépés, de ha maximalizálnánk a piszkos rizs ízvilágát, akkor ennek érdekében tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és melegítsük össze a sütőben további 10 percig. Ha nem vágyunk a sütő melegére, folyamatos, de óvatos kevergetés mellett további 10 percig főzzük össze az ízeket.
- Tálaljuk friss újhagyma zöldjével, vagy finomra vágott petrezselyemmel, snidlinggel.
- A piszkos rizs három-négy napig eláll a hűtőszekrényben. Míg a szokásos sima rizs meglehetősen jól megfagy, addig a főtt rizsételek, például a piszkos rizs, hajlamosak pépessé válni, ha a fagyasztás után felmelegítik, így ezt az opciót nem javaslom.
- Receptkönyvben: 72
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 9370
- Feltöltés dátuma: 2022. június 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A piszkos rizs (eredeti nevén Dirty Rice) egy klasszikus cajun étel, mely a Franciaországból bevándorló, és manapság az amerikai New Orleanstól dél-nyugatra fekvő, illetve a Louisiana régióval szomszédos területeken élő cajun (részben kreol) népek specialitása. A rizses egytálételt (melynek magyar megfelelője a rizses hús) csirkemájjal és/vagy csirkezuzával és darált hússal készítik. A húsok és fűszerek sokfélesége adja a rizs jellegzetes „piszkos" megjelenését, innen ered a név is. Kiadós és ízletes étel, amely gyakorlatilag önmagában is teljesen laktató. A receptben szereplő darált sertéshús helyettesíthető csirke- vagy marhahúsra, eredetileg azonban sokszor darált sertéskolbásszal variálják. A hosszú szemű fehér rizs hagyományos (basmati), és ebben a változatban is használják, de ha inkább barna rizst vagy vadrizst használsz, ne feledd, hogy a főzési idő jelentősen megnő. Tálaljuk a piszkos rizst (amit néha egyszerűen csak Cajun rizsnek hívnak) extra csípős szósszal a fűszerek szerelmeseinek, esetleg friss zöldsalátával, zöldfűszerekkel vagy mustáros káposztasalátával.