r
Nosalty Logó

Dirty Rice, avagy a piszkos rizs

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Dirty Rice, avagy a piszkos rizs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 485 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2417 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 94 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    353 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1391.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    405 mg
  • Nátrium
    825 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1762 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    143 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1733 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    345 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    20 micro
  • Lut-zea
    262 micro
Összesen 485 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    159.4 g

Zsír

  • Összesen
    103.7 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1763 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6958.6 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    289 mg
  • Kálcium
    219 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    235 mg
  • Foszfor
    2024 mg
  • Nátrium
    4124 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    184.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1029.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8812 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    46 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    222 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    107 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2041 micro
  • Kolin:
    713 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8665 micro
  • α-karotin
    67 micro
  • β-karotin
    1726 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    100 micro
  • Lut-zea
    1308 micro
Összesen 2417 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    272.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    161 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    345 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    339 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 94 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy edényben, nagy lángon forraljuk fel az alaplevet.
  2. Adjuk hozzá a csirkezúzát a húsleveshez, csökkentsük a hőt alacsonyabbra; 30 percig pároljuk.
  3. Ha puhára főtt a zúza, vegyük ki az alaplevünkből, majd egy késes aprítógépben daráljuk nagyon finomra, vagy aprítsuk fel. A húslevest tegyük félre.
  4. Egy nagyobb serpenyőben vagy öntött vasedényben pirítsuk le zsírjára az apróra vágott bacont (vagy helyette melegítsünk 2 evőkanál olajat), adjunk hozzá 2 evőkanál vajat, közepes lángon melegítsük össze őket. Amikor az olaj és a vaj keveréke felforrósodott, adjuk hozzá a darált sertéshúst és a darált vagy apróra vágott zúzát. Főzzük gyakran kevergetve, amíg megpirul.
  5. Csökkentsük a hőt. Adjuk hozzá a hagymát, a zellerszárat, a kaliforniai paprikát, a fokhagymát, a sót, a borsot, a paprikát és a cayenne borsot. Keverjük össze, és főzzük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak, 5-7 percig.
  6. Adjuk hozzá a rizst és a félretett húslevest, majd gyorsan forraljuk fel. Keverjük össze, fedjük le, és csökkentsük a hőt alacsonyra, pároljuk 15 percig, vagy amíg a rizs megpuhul. Akár 200 fokra előmelegített sütőbe is tehetjük, hogy ott párolódjon a rizs a többi hozzávalóval.
  7. Amíg puhul a rizs, olvasszuk fel a maradék 2 evőkanál vajat egy serpenyőben, és pirítsuk le a darált csirkemájat, nagyjából 3 perc alatt.
  8. A megfőtt rizses alaphoz keverjük hozzá a megsült, darált csirkemájat. Kóstoljuk meg a fűszerezést, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  9. Opcionális lépés, de ha maximalizálnánk a piszkos rizs ízvilágát, akkor ennek érdekében tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és melegítsük össze a sütőben további 10 percig. Ha nem vágyunk a sütő melegére, folyamatos, de óvatos kevergetés mellett további 10 percig főzzük össze az ízeket.
  10. Tálaljuk friss újhagyma zöldjével, vagy finomra vágott petrezselyemmel, snidlinggel.
  11. A piszkos rizs három-négy napig eláll a hűtőszekrényben. Míg a szokásos sima rizs meglehetősen jól megfagy, addig a főtt rizsételek, például a piszkos rizs, hajlamosak pépessé válni, ha a fagyasztás után felmelegítik, így ezt az opciót nem javaslom.
  • Receptkönyvben: 72
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 9346
  • Feltöltés dátuma: 2022. június 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Dirty Rice, avagy a piszkos rizs
Hering András 182 recept

A piszkos rizs (eredeti nevén Dirty Rice) egy klasszikus cajun étel, mely a Franciaországból bevándorló, és manapság az amerikai New Orleanstól dél-nyugatra fekvő, illetve a Louisiana régióval szomszédos területeken élő cajun (részben kreol) népek specialitása. A rizses egytálételt (melynek magyar megfelelője a rizses hús) csirkemájjal és/vagy csirkezuzával és darált hússal készítik. A húsok és fűszerek sokfélesége adja a rizs jellegzetes „piszkos" megjelenését, innen ered a név is. Kiadós és ízletes étel, amely gyakorlatilag önmagában is teljesen laktató. A receptben szereplő darált sertéshús helyettesíthető csirke- vagy marhahúsra, eredetileg azonban sokszor darált sertéskolbásszal variálják. A hosszú szemű fehér rizs hagyományos (basmati), és ebben a változatban is használják, de ha inkább barna rizst vagy vadrizst használsz, ne feledd, hogy a főzési idő jelentősen megnő. Tálaljuk a piszkos rizst (amit néha egyszerűen csak Cajun rizsnek hívnak) extra csípős szósszal a fűszerek szerelmeseinek, esetleg friss zöldsalátával, zöldfűszerekkel vagy mustáros káposztasalátával.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...