Diós marlenka
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
106g finomliszt387 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
15g méz46 kcal
-
23g vaj161 kcal
-
35g cukor135 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
341 kcal
-
13g tojássárgája40 kcal
-
6g méz19 kcal
-
34g vaj242 kcal
-
31g dió204 kcal
A szóráshoz
-
13g dió82 kcal
Összesen
1692
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
850g finomliszt3094 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
120g méz365 kcal
-
180g vaj1291 kcal
-
280g cukor1084 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
2729 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
50g méz152 kcal
-
270g vaj1936 kcal
-
250g dió1635 kcal
A szóráshoz
-
100g dió654 kcal
Összesen
13540
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
26g finomliszt94 kcal
-
6.7g tojás8 kcal
-
3.7g méz11 kcal
-
5.5g vaj39 kcal
-
8.5g cukor33 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
83 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
1.5g méz5 kcal
-
8.2g vaj59 kcal
-
7.6g dió50 kcal
A szóráshoz
-
3.1g dió20 kcal
Összesen
412
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.6 g
Zsír
-
Összesen 90.1 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 383 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1442.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 405 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 646 mg
-
Nátrium 186 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 198 g
-
Cukor 112 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 81.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 550 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 53 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 308 mg
-
Retinol - A vitamin: 540 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 120 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 282 micro
Összesen
1692
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 252.9 g
Zsír
-
Összesen 720.5 g
-
Telített zsírsav 312 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 177 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 193 g
-
Koleszterin 3062 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11537 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 554 mg
-
Kálcium 3243 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 1002 mg
-
Foszfor 5168 mg
-
Nátrium 1486 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1584.3 g
-
Cukor 894 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 652.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4401 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 428 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 911 micro
-
Kolin: 2460 mg
-
Retinol - A vitamin: 4321 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 960 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2252 micro
Összesen
13540
kcal
- 8% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 22 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 352.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 158 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.4 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 132 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
412
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A tésztához
-
85 dkg finomliszt
-
4 db tojás
-
12 dkg méz
-
18 dkg vaj
-
28 dkg cukor
-
1 ek ecet
-
1.5 ek szódabikarbóna
A krémhez
-
85 dkg sűrített tej (cukrozott)
-
5 db tojássárgája
-
5 dkg méz
-
27 dkg vaj
A szóráshoz
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához egy lábasban felmelegítjük a vajat, a mézet és a cukrot. Ha összeolvadtak, hozzáadjuk a szódabikarbónát és az ecetet. Felhabzik, de ne aggódjunk, ez így van jól.
- Folyamatos kevergetés mellett, 5-8 percig főzzük, míg szép, narancssárgás színe lesz. Ha nem keverjük, nagyon megnő a térfogata, és kifuthat, szóval ne hagyjuk magára.
- Ha már erőteljesen narancssárga, vegyük le a tűzről, tegyük félre, míg lehűl. Pár percenként keverjük át, mert a kémiai reakció miatt még ilyenkor is képes megnőni. Közben sötétedni fog, mire felhasználjuk, egészen sötét, olvadt csoki színe lesz (csak addig hűtsük, míg a tojás nem csapódik ki mellette. Ha túl hideg lesz, összeáll).
- A karamellás szószt adjuk hozzá a liszthez és a tojáshoz, keverjük össze, dolgozzuk ki alaposan. Ha nagyon kemény lenne, adjunk hozzá egy fél deci tejet.
- A tésztát tegyük gyúródeszkára, pofozgassuk téglalap alakúra, majd vágjuk 6 részre. Fontos, hogy ugyanakkora darabokat kapjunk, a biztonság kedvéért le is mérhetjük.
- Vágjunk ki egy 24x35 cm-es sütőpapírt. Egy másik sütőpapírra tegyük a tésztát, kicsit nyújtsuk ki sodrófával, majd tegyük rá a kivágott, 24x35 cm-es darabot, és nyújtsuk pont akkorára.
- Az alsó sütőpapírral együtt tegyük 180 fokos sütőbe 5 percre, majd vegyük ki, és rácson hagyjuk kihűlni. (A tészta akkor lesz jó, ha, mikor kivesszük, még egy picit puha, majd hűlés közben, a levegőn fog megkeményedni).
- Tegyünk így a maradék 5 lappal is.
A krémhez
- Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet.
- Egy lábasba öntjük a sűrített tejet, majd azonnal adjuk hozzá a tojást, és keverjük el, majd folyamatos keverés közben főzzük 5 percig. vegyük le, várjuk meg, míg egy kicsit hűl, adjuk hozzá a mézet és a vajat, keverjük ki, míg a vaj teljesen felolvad.
- Keverjük hozzá a darált diót.
- Kenjünk meg egy lapot krémmel, tegyünk rá másik lapot, kenjük meg azt is, és folytassuk, míg el nem fogy a lap. Az utolsó lap tetejére is kerüljön krém.
A szóráshoz
- A tetejére szórjuk a durvára vágott diót, majd óvatosan takarjuk le, és tegyük a hűtőbe legalább 12 órára (többre lehet, kevesebbre nem).
- Mielőtt felvágjuk, hagyjuk 30-40 percig szobahőmérsékleten kiengedni. Vágjuk háromszögekre tálalás előtt.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 531
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 32
- Össznézettség: 44455
- Feltöltés dátuma: 2019. február 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nosalty
1495 recept
Nem olcsó, nem könnyű, és elképesztő sok kalória van benne. De aki valaha elkészíti vagy megkóstolja ezt a házi diós marlenkát, egészen biztos, hogy függő lesz. Mint minden soklapos süti, ez is precizitást kíván, de ha betartjuk a szabályokat, akkor nem fogunk mellényúlni, az eredményért pedig minden vendég borzasztó hálás lesz!