Diétás gyros-tál
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
Fűszerkeverék
-
1g oregánó3 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
7g só0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
Hús, zöldségek és szósz
-
100g csirkecomb111 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g uborka15 kcal
-
100g lilahagyma36 kcal
-
100g fejessaláta10 kcal
-
165g joghurt101 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
Fűszerkeverék
-
1g oregánó3 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
7g só0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
Hús, zöldségek és szósz
-
100g csirkecomb111 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g uborka15 kcal
-
100g lilahagyma36 kcal
-
100g fejessaláta10 kcal
-
165g joghurt101 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
Fűszerkeverék
-
0.1g oregánó0 kcal
-
0.1g bazsalikom0 kcal
-
0.1g majoranna0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
Hús, zöldségek és szósz
-
12.9g csirkecomb14 kcal
-
12.9g burgonya7 kcal
-
12.9g paradicsom2 kcal
-
12.9g uborka2 kcal
-
12.9g lilahagyma5 kcal
-
12.9g fejessaláta1 kcal
-
21.3g joghurt13 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 19.5 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3679.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 325 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 384 mg
-
Nátrium 2853 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.8 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 580.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 236 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 120 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 112 micro
-
β-karotin 2063 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1203 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 19.5 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3679.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 325 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 384 mg
-
Nátrium 2853 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.8 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 580.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 236 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 120 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 112 micro
-
β-karotin 2063 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1203 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 474.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 368 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 74.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 266 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 332 micro
-
Lut-zea 155 micro
Hozzávalók
Fűszerkeverék
-
1 tk oregánó
-
1 tk bazsalikom
-
1 tk majoranna
-
1 tk chili
-
1 csipet fekete bors
-
1 tk fűszerpaprika
-
1 tk só
-
1 tk fokhagymapor
Hús, zöldségek és szósz
-
100 g csirkecomb
-
100 g burgonya
-
100 g paradicsom
-
100 g uborka
-
100 g lilahagyma
-
100 g fejessaláta
-
165 g joghurt
Elkészítés
Fűszerkeverék
- A különböző fűszereket egy kis tálban összekeverjük.
- A 100 g csirkecomb alatt színtiszta húst értek. Általában olcsóbb az egész csirkecomb, de természetesen lehet kapni combfilét is. A csirkecomb bőrét én a cicáknak szoktam odaadni, előre is elnézést, ha valaki számára ez pazarlásként vetül le. Miután eltávolítottuk a bőrét, lehúzzuk/vagdossuk róla a fölösleges zsírt (legalábbis azt a keveset, ami rajta van). Ezt követően kifilézzük a húst (vagyis hobby szakácsként inkább úgy mondanám, hogy amennyire nagy darabokban csak tudom, levagdosom a húst a csontról). Majd ezt követően a fentebb leírt fűszerkeverékkel fűszerezzük. A hús darabolását illetően annyit jegyeznék meg, hogy igyekszem minél nagyobb darabokban hagyni. Combfilé esetén fel sem darabolnám, mivel a sütést követően könnyen vágható, omlós lesz a hús.
- Kimérjük a krumplit is, majd feldaraboljuk. Én személy szerint a vékonyabb hasábokat pártolom (6-7 cm hosszú, 0,5 cm széles). Megszórjuk a krumplit is a fűszerkeverékkel (kézzel érdemes megforgatni a hasábokat, hogy mindenhova jusson fűszer).
- Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd egyik felébe beletesszük a csirkehúst, a másik felébe pedig a krumplit.
- Előmelegített (kb. 5-10 perc) sütőbe helyezzük a tepsit. Én maximális hőfokra szoktam állítani a sütőt, így nem tudom megmondani a pontos hőfokot. Nagyjából 1 óráig sütjük, de 20 percenként azért átforgatjuk a húst, illetve sütőlapáttal átkavarjuk/forgatjuk a krumplit is, hogy nehogy leragadjon.
- Végül pedig egy tányérra helyezzük az összeszelt zöldségeket, a húst és a krumplit, majd az egészet nyakon öntjük egy kis natúr joghurttal.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: 37,5x25,5x5
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 129
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5497
- Feltöltés dátuma: 2018. november 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kb. 1,5 évvel ezelőtt elkezdtem diétázni, sikerült is fogyni 20 kg-ot, azonban sajnos "elfogyott" a motivációm, így visszahíztam. Nemrég újra elkezdtem a diétát, azonban az előző időszakhoz képest most valamivel szabadabban válogatom az ételeket, nem félek például a krumplitól (amit elég sok helyen a diéta egyik gyilkosaként emlegetnek), s ezért mertem összeállítani ezt a diétás gyros-tálat. Remélhetőleg Nektek is elnyeri a tetszéseteket :) Főként ebédre ajánlom (vacsorára semmiképp a szénhidrát miatt). Magát az ételt azért merem diétásnak hívni, mert a bőr nélküli csirkecombot és a krumplit is sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm meg, hozzáadott zsír vagy olaj nélkül. A felhasznált joghurt pedig 3%-os. Érdemes alacsonyabb zsírtartalmú joghurtot használni, de 3% alá én nem mennék, megmondom őszintén, mert azoknak a joghurtoknak furcsa az állaga. Megadtam egy fűszerkeverék receptet is. Itt megjegyezném, hogy ezen gyros-tál esetében a húst és a krumplit is ugyanazzal fűszerezem. Én szeretem, ha az étel enyhén csípős és fűszeres. Persze lehet kapni boltokban fűszerkeverékeket, de a türelmesen elkészített íze, úgy hiszem, meghálálja a befektetett időt. Csak néhány megjegyzés: - Mindegy milyen márkájú fűszereket használsz, én személy szerint nem hiszem, hogy van különbség. - Chili alatt a szárított chili paprikát értem. - Fokhagymapor alatt fokhagyma granulátumot értek. Esetleg só és fokhagyma helyett használhatsz fokhagymás sót, bár árban talán mégis az előző kombináció éri meg. - Én személy szerint úgy szoktam csinálni, hogy egy-egy tasak fűszert összekeverek, és ezt a fűszerkeveréket használom egy jó darabig. De 10 dkg húshoz és krumplihoz mindegyikből 1 teáskanál bőven elég.