r
Nosalty Logó

Dalken-torony meggyöntettel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Batida
Dalken-torony meggyöntettel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 393 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 1565 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 180 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    443.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.5 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    124.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    146 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    451 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 393 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    40.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.6 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    478 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1772.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    346 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    620 mg
  • Nátrium
    657 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    242.2 g
  • Cukor
    158 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    499.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    583 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    356 mg
  • Retinol - A vitamin:
    430 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1804 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    712 micro
Összesen 1565 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    206 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 180 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tojássárgákat a tejföllel, a liszttel, sóval és a vaníliás cukorral simára keverjük. A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan és lassan az alaptésztához keverjük. Nem folyós, hanem kimondottan hab állagú tészta lesz belőle. Ez kb. 16 kicsi tésztakorongra lesz elég, azaz 4 tornyocskára.
  2. A sajtot, az étkezési keményítőt, a porcukrot, a narancs reszelt héját, a tejfölt és a narancslevet egy villa segítségével jól eldolgozzuk, narancslikőrrel "feljavítjuk", és hűtőbe tesszük dermedni.
  3. A meggyet kis lábasba helyezzük, megszórjuk a kristálycukorral, és hagyjuk kb. 10-15 percig állni, amíg levet nem ereszt, majd lassan, kis lángon felforraljuk. Ha túl kevés levet eresztene, egy kicsi vízzel higíthatjuk, kb. 0,5-1 dl-el. Nem kell sokáig főzni, csak amíg láthatóan fortyog körülötte meggylé, majd vegyük le a tűzről kis időre.
  4. Kiveszünk belőle egy evőkanálnyit, és egy tálkában gyorsan eldolgozzuk az étkezési keményítővel. A lábast visszatesszük a tűzre, és hozzákeverjük a keményítős meggylevet, és addig főzzük együtt tovább, amíg sűrű, szinte "mozdulatlan" állagú öntetet kapunk.
  5. A vajat megolvasztjuk, és egy kis méretű serpenyőt kikenünk vele. Egy púpos evőkanálnyi tésztahabot tegyünk a serpenyő közepére, és óvatosan terítsük el kör alakban, kb. 10 cm-es átmérővel. Kb. 2 percig kell aranysárgára sütni egy-egy oldalát, majd mikor a pereme már elszíneződni, barnulni kezd, akkor lehet szépen alányúlni egy lapos eszközzel, pl. műanyag tortalapáttal, és óvatosan megfordítani, majd ott is 2 percig sütni. Külsőre olyan, mint egy mini palacsinta, de a tésztája levegős, omlettszerű lesz. Minden adag sütése előtt érdemes kicsit vajazni a serpenyőt!
  6. A tésztakorongokat (személyenként 4 db) egy tányérra helyezzük, egy kanálnyi krémmel megtöltjük a szinteket, majd a következő korongocskát ráhelyezzük. A negyedik korong tetejét megszórjuk porcukorral, és bő evőkanálnyi meggyszósszal szervírozzuk.
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 48
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 11413
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 13.

Ajánló

Különleges alkalmak desszertje is lehet akár, vagy csak mert szeretitek a finomságokat. :-)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a receptet egy kedves nosalty-s szakácstársamnak, Editnek (laraed) ajánlom, akinek építő hozzászólásai és baráti támogatása jócskán hozzájárult ahhoz, hogy egyre jobban érezzem magam ezen az oldalon. :-) Az alapreceptet egy osztrák édesség, a "Dalken" képezi (másnéven Liwanze), ami nagyon közkedvelt édesség odaát, leginkább a palacsintához lehetne hasonlítani, de nem egészen az. Úgy eszik, mint az amerikai palacsintát, mindenféle krémmel, öntettel meglocsolják, és reggelire, ebédre, vacsora fogyasztják. Egy speciális Dalken-sütőforma kéne hozzá (amit kint sem lehet már kapni, esetleg csak bolhapiacokon), aminek hiányában én átkonvertáltam a receptet teflonserpenyőre, és megalkottam hozzá a krémet és a szószt, hogy kissé különlegesebb, mutatósabb desszerthez juthassak. A meggyes öntet egyébként egy másik kedvenc sütim tölteléke, majd ezt is felteszem hamarosan. Ahogy az elkészítésben is írtam, ez az adag pont 4 főre szól, 1-1 darab tortácskával, azaz, aki többet szeretne kihozni belőle, szorozza fel a mennyiségeket. A süti maga kiadós, és nagyon finom, tehát harmadik fogásként pont ennyi kell és nem több. Mivel a lapocskák sütése őszintén szólva nekem is az inkvizícióval volt egyenlő, az első kettő borzalmas, zajos amőbává alakult, már készültem sikítva kirohanni a konyhából, és otthagyni az egész projektet. De a harmadik már varázslatosan szép lett, és rájöttem, muszáj befejeznem! Az eredmény a képen látható, a prototípusok már az örök sütimezőkön kószálnak valahol... :-) Ettől függetlenül nem ígérhetek mást, csak vért és könnyeket, ezért leírom nektek az amerakiai palacsinta (pancake) receptjét is, hátha ezzel több kreatív jelölt is akad, aki kipróbálja ezt a finomságot, mert így lényegesen egyszerűbb. Pancake: 12,5 dkg liszt 2 tk sütőpor 1 púpos ek cukor fél kk só 1,25 dl tej 3 dkg olvaszott vaj 1 tojás Elkészítés: A tojást jól elkeverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a tejet és az olvadt, de már kihűlt vajat. Hozzászitáljuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, így a hagyományos palacsintatésztánál jóval sűrűbb masszát kapunk, amit még negyed óráig állni hagyunk. 1-2 ek olajat közepes erősségű tűzön hevítünk, majd 1-1 evőkanálnyi masszát adagolunk a teflon serpenyőbe. Oldalanként pár perc alatt aranybarnára sütjük. Kb. 15 db pancake lesz belőle.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...