Dalken-torony meggyöntettel
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
28g tojás35 kcal
-
16g tejföl32 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g vaj25 kcal
A töltelékhez
-
38g cottage cheese37 kcal
-
19 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
4g narancslé2 kcal
-
2g cointreau5 kcal
-
2g narancshéj1 kcal
Az öntethez
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
110g tojás138 kcal
-
65g tejföl129 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
A töltelékhez
-
150g cottage cheese147 kcal
-
76 kcal
-
40g porcukor155 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
16g narancslé8 kcal
-
8g cointreau18 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
Az öntethez
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
12.5g tojás16 kcal
-
7.4g tejföl15 kcal
-
6.8g finomliszt25 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.6g vaj11 kcal
A töltelékhez
-
17.1g cottage cheese17 kcal
-
2.3g étkezési keményítő9 kcal
-
4.6g porcukor18 kcal
-
4.6g tejföl9 kcal
-
1.8g narancslé1 kcal
-
0.9g cointreau2 kcal
-
0.7g narancshéj1 kcal
Az öntethez
-
28.5g meggy13 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
0.9g étkezési keményítő3 kcal
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 12.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 443.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 164 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.5 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 124.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 146 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 451 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 178 micro
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 40.2 g
Zsír
-
Összesen 48.6 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 478 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1772.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 346 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 620 mg
-
Nátrium 657 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 242.2 g
-
Cukor 158 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 499.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 583 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 84 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 356 mg
-
Retinol - A vitamin: 430 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 1804 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 712 micro
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 202.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.6 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 206 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
2 db tojás
-
6 dkg finomliszt
-
4 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
15 dkg cottage cheese
-
2 dkg étkezési keményítő
-
4 dkg porcukor
-
2 ek tejföl
-
2 evőkanál narancslé
-
1 narancsból nyert narancshéj
Az öntethez
-
25 dkg meggy
-
4 dkg cukor
-
0.5 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
A tésztához
- A tojássárgákat a tejföllel, a liszttel, sóval és a vaníliás cukorral simára keverjük. A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan és lassan az alaptésztához keverjük. Nem folyós, hanem kimondottan hab állagú tészta lesz belőle. Ez kb. 16 kicsi tésztakorongra lesz elég, azaz 4 tornyocskára.
- A sajtot, az étkezési keményítőt, a porcukrot, a narancs reszelt héját, a tejfölt és a narancslevet egy villa segítségével jól eldolgozzuk, narancslikőrrel "feljavítjuk", és hűtőbe tesszük dermedni.
- A meggyet kis lábasba helyezzük, megszórjuk a kristálycukorral, és hagyjuk kb. 10-15 percig állni, amíg levet nem ereszt, majd lassan, kis lángon felforraljuk. Ha túl kevés levet eresztene, egy kicsi vízzel higíthatjuk, kb. 0,5-1 dl-el. Nem kell sokáig főzni, csak amíg láthatóan fortyog körülötte meggylé, majd vegyük le a tűzről kis időre.
- Kiveszünk belőle egy evőkanálnyit, és egy tálkában gyorsan eldolgozzuk az étkezési keményítővel. A lábast visszatesszük a tűzre, és hozzákeverjük a keményítős meggylevet, és addig főzzük együtt tovább, amíg sűrű, szinte "mozdulatlan" állagú öntetet kapunk.
- A vajat megolvasztjuk, és egy kis méretű serpenyőt kikenünk vele. Egy púpos evőkanálnyi tésztahabot tegyünk a serpenyő közepére, és óvatosan terítsük el kör alakban, kb. 10 cm-es átmérővel. Kb. 2 percig kell aranysárgára sütni egy-egy oldalát, majd mikor a pereme már elszíneződni, barnulni kezd, akkor lehet szépen alányúlni egy lapos eszközzel, pl. műanyag tortalapáttal, és óvatosan megfordítani, majd ott is 2 percig sütni. Külsőre olyan, mint egy mini palacsinta, de a tésztája levegős, omlettszerű lesz. Minden adag sütése előtt érdemes kicsit vajazni a serpenyőt!
- A tésztakorongokat (személyenként 4 db) egy tányérra helyezzük, egy kanálnyi krémmel megtöltjük a szinteket, majd a következő korongocskát ráhelyezzük. A negyedik korong tetejét megszórjuk porcukorral, és bő evőkanálnyi meggyszósszal szervírozzuk.
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 48
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 11413
- Feltöltés dátuma: 2011. július 13.
Ajánló
Különleges alkalmak desszertje is lehet akár, vagy csak mert szeretitek a finomságokat. :-)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ezt a receptet egy kedves nosalty-s szakácstársamnak, Editnek (laraed) ajánlom, akinek építő hozzászólásai és baráti támogatása jócskán hozzájárult ahhoz, hogy egyre jobban érezzem magam ezen az oldalon. :-) Az alapreceptet egy osztrák édesség, a "Dalken" képezi (másnéven Liwanze), ami nagyon közkedvelt édesség odaát, leginkább a palacsintához lehetne hasonlítani, de nem egészen az. Úgy eszik, mint az amerikai palacsintát, mindenféle krémmel, öntettel meglocsolják, és reggelire, ebédre, vacsora fogyasztják. Egy speciális Dalken-sütőforma kéne hozzá (amit kint sem lehet már kapni, esetleg csak bolhapiacokon), aminek hiányában én átkonvertáltam a receptet teflonserpenyőre, és megalkottam hozzá a krémet és a szószt, hogy kissé különlegesebb, mutatósabb desszerthez juthassak. A meggyes öntet egyébként egy másik kedvenc sütim tölteléke, majd ezt is felteszem hamarosan. Ahogy az elkészítésben is írtam, ez az adag pont 4 főre szól, 1-1 darab tortácskával, azaz, aki többet szeretne kihozni belőle, szorozza fel a mennyiségeket. A süti maga kiadós, és nagyon finom, tehát harmadik fogásként pont ennyi kell és nem több. Mivel a lapocskák sütése őszintén szólva nekem is az inkvizícióval volt egyenlő, az első kettő borzalmas, zajos amőbává alakult, már készültem sikítva kirohanni a konyhából, és otthagyni az egész projektet. De a harmadik már varázslatosan szép lett, és rájöttem, muszáj befejeznem! Az eredmény a képen látható, a prototípusok már az örök sütimezőkön kószálnak valahol... :-) Ettől függetlenül nem ígérhetek mást, csak vért és könnyeket, ezért leírom nektek az amerakiai palacsinta (pancake) receptjét is, hátha ezzel több kreatív jelölt is akad, aki kipróbálja ezt a finomságot, mert így lényegesen egyszerűbb. Pancake: 12,5 dkg liszt 2 tk sütőpor 1 púpos ek cukor fél kk só 1,25 dl tej 3 dkg olvaszott vaj 1 tojás Elkészítés: A tojást jól elkeverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a tejet és az olvadt, de már kihűlt vajat. Hozzászitáljuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, így a hagyományos palacsintatésztánál jóval sűrűbb masszát kapunk, amit még negyed óráig állni hagyunk. 1-2 ek olajat közepes erősségű tűzön hevítünk, majd 1-1 evőkanálnyi masszát adagolunk a teflon serpenyőbe. Oldalanként pár perc alatt aranybarnára sütjük. Kb. 15 db pancake lesz belőle.