Dal makhani
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
50g lencse176 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
34g fehér hagyma12 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
1g gyömbér1 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
1g garam masala0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7 kcal
-
40g vörösbab135 kcal
-
60g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
38 kcal
Összesen
471
kcal
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
250g lencse880 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
170g fehér hagyma62 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
6g gyömbér5 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
5g garam masala0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
36 kcal
-
200g vörösbab674 kcal
-
300g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
40g dupla tejszín192 kcal
Összesen
2363
kcal
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
20.8g lencse73 kcal
-
5.8g vaj42 kcal
-
14.2g fehér hagyma5 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
0.5g gyömbér0 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
0.4g garam masala0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
12.5g passzírozott paradicsom3 kcal
-
16.7g vörösbab56 kcal
-
25g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.3g dupla tejszín16 kcal
Összesen
196
kcal
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.4 g
Zsír
-
Összesen 16.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 656.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 326 mg
-
Nátrium 159 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 127.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 406 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 112 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 4169 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
471
kcal
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 111.8 g
Zsír
-
Összesen 82.6 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3284.5 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 352 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 440 mg
-
Foszfor 1631 mg
-
Nátrium 795 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 308.8 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 639.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 517 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2031 micro
-
Kolin: 414 mg
-
Retinol - A vitamin: 470 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 559 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 20843 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
2363
kcal
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 273.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 53.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 169 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1737 micro
-
Lut-zea 4 micro
Összesen
196
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
25 dkg lencse
-
5 ek vaj
-
1 nagy fej fehér hagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 db lime levél
-
1 ek garam masala
-
chilipehely ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1.5 dl passzírozott paradicsom
-
20 dkg vörösbab
-
3 dl víz
-
só ízlés szerint
-
2 ek dupla tejszín
Elkészítés
- A fekete lencsét megmossuk, majd sós vízben megfőzzük. Lecsepegtetjük és félrerakjuk.
- A finomra vágott hagymát 3 evőkanál vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a gyömbért, a kaffir lime leveleket, a garam masalát. Ízlés szerint borsozzuk, és megszórjuk csilipehellyel, majd pár percet együtt pirítjuk.
- Jöhet a paradicsompüré és pár perc összepirítás. Ezután hozzáadjuk a főtt lencsét és a főtt babot (egy lecsepegtetett konzervnyit), és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Alaposan megsózzuk, majd az egészet megkeverjük.
- Lefedve 20-30 percet főzzük, hogy a lencse és a bab szinte szétfőljön. Közben időnként keverünk rajta, és szükség esetén pótoljuk a vizet.
- A már majdnem kész lencsét kicsit összezúzzuk egy régimódi krumplinyomóval vagy merülőfejes turmixszal - arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne krémesítsük teljesen. Ha aggódunk emiatt, célszerű a főzelék felét-harmadát kiszedni, és egy tálkában külön pürésíteni, majd visszaönteni.
- A lencséhez keverjük a dupla tejszínt (ha sima habtejszínt használunk, adjunk hozzá picit többet), majd egy gyors keverés után ízlés szerint még 1-2 kanál vajat. Talán soknak hangzik, de ettől lesz igazán krémes a végeredmény.
- Rottyantunk még egyet a főzeléken, majd tálaljuk is.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 138
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 31
- Össznézettség: 14951
- Feltöltés dátuma: 2019. december 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Ha szeretitek a lencsefőzeléket, és más nemzet verzióját is kipróbálnátok, akkor ez a ti receptetek lesz. A dal makhani az egyik legjellegzetesebb indiai fogás, amit a nálunk elterjedt barna és zöld helyett fekete lencséből és némi vörösbabból készítik. Alapfűszere a garam masala, emellett pedig sok vaj kell bele - ez az, amitől olyan csodásan krémes lesz. Tökéletes komfortkaja, ami egy ferde éjszaka másnapján tökéletes választás.