r
Nosalty Logó

Csömöri gombócleves

NS
Csömöri gombócleves
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A levesalaphoz

A gombóchoz

572
Kalória
26.5g
Fehérje
64.6g
Szénhidrát
23.1g
Zsír
267.4g
Víz
123g
Koleszterin
7.2g
Élelmi rost
7.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A levesalaphoz

A gombóchoz

Összesen 572 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A levesalaphoz

A gombóchoz

Összesen 3422 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A levesalaphoz

A gombóchoz

Összesen 132 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    933.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    355 mg
  • Nátrium
    286 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    267.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    497 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    149 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    1650 micro
  • β-karotin
    4327 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    651 micro
Összesen 572 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    159.2 g

Zsír

  • Összesen
    138.6 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    738 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5601 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    261 mg
  • Kálcium
    986 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    460 mg
  • Foszfor
    2132 mg
  • Nátrium
    1717 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    387.7 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    1604.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2982 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    284 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    893 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    529 micro
  • Kolin:
    487 mg
  • Retinol - A vitamin:
    405 micro
  • α-karotin
    9902 micro
  • β-karotin
    25964 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    3906 micro
Összesen 3422 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    62.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    385 micro
  • β-karotin
    1008 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 132 kcal

Elkészítés

A levesalaphoz

  1. A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk.
  2. A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk és az olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a húst és fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, 2 dl vizet öntünk alá és lefedve, alacsony hőfokon 20 percig főzzük.
  3. Közben elkészítjük a gombócokat: A zsemlét kb. 1 cm-es kockákra felvágjuk és olajon megpirítjuk. (Az is jó megoldás, ha a zsemléket felkarikázzuk és pirítós sütőben aranybarnára megsütjük és ezután vágjuk fel kockára. Ezzel a serpenyőben való pirítást ki lehet váltani). Egy tálban összekeverjük a zsemlekockákat, a lisztet, a tojást és a burgonyát. Sóval, borssal ízesítjük. A petrezselyemzöld felét apróra vágva hozzáadjuk. Akkor jó, ha könnyen formálható masszát kapunk. Fél órára letakarva félretesszük.
  4. Azöldségeket meghámozzuk és gyufaszálnál egy kicsit vastagabbra felszeleteljük. A húshoz adjuk. Vízzel felöntjük és puhára főzzük. Ha kell, még utánasózzuk, borsozzuk.
  5. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor behabarjuk: ehhez a tejfölt és a lisztet simára keverjük, egy kevés meleg lével higítjuk és a leveshez adjuk. Pár percig főzzük még.
  6. A masszából diónyi gombócokat formálunk és sós vízben kifőzzük. (Érdemes először egy kevéssel kipróbálni, mert ha szétesne a gombóc, akkor még liszt hiányzik belőle.)
  7. Ha megfőttek a gombócok, a leveshez adjuk. Megszórjuk a maradék petrezselyemmel és melegen tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 60 p

Régóta szemeztem ezzel a recepttel, de csak most éreztem először a gombóckészítésre való vágyat. Megéri a gyurmázást, nagyon finom, laktató leves kerekedik belőle. Mint megtudtam, a leves névadója nem az azonos nevű község volt, hanem egy Csömöry nevű asztalosnak főzték a születésnapjára. Alapja a hagyományos sváb gombócleves volt, ezt variálták egy kicsit.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...