r
Nosalty Logó

Csípős csalántészta tavaszi zöldségekkel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Csípős csalántészta tavaszi zöldségekkel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

Összesen 604 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

Összesen 2407 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

Összesen 117 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    987.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    381 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    380 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    288.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    182 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    407 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    95 micro
  • β-karotin
    1669 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5959 micro
Összesen 604 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.6 g

Zsír

  • Összesen
    24.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3948.6 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    1525 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    453 mg
  • Foszfor
    1518 mg
  • Nátrium
    203 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    451 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

VÍZ

  • Összesen
    1153.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    728 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    250 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    1627 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    717 micro
  • Kolin:
    553 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    379 micro
  • β-karotin
    6676 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23836 micro
Összesen 2407 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    56 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    79 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    324 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1158 micro
Összesen 117 kcal

Hozzávalók

A tésztához

Elkészítés

A tésztához

  1. A csalánt alaposan megmossuk, majd egy nagy fazék lobogó vízben nagyjából 3-4 percig blansírozzuk. Ezek után már nem fog szúrni, nyugodtan fogyasztható. A megfőtt csalánt leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és egy nagyobb tálba tesszük.
  2. A csalánt botmixerrel pürésítjük, majd hozzáütjük a tojásokat. Alaposan elkeverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. Ne öntsük bele az egészet egyszerre, mert akkor csomós lesz a tészta. Addig dolgozzuk, amíg egy ruganyos gombócot nem kapunk, ami már nem ragad. Ha kell, adunk hozzá még lisztet.
  3. A tésztagombócot lisztezett felületen 10 percig gyúrjuk, majd letakarva 30 percig pihentetjük. Közben előkészítjük a zöldségeket.
  4. A borsót kifejtjük, a spárgáról pedig eltávolítjuk a fás részeket. Mindkettőt megmossuk, és félretesszük. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és félbevágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. A citrom héjából krumplihámozóval csíkokat vágunk, majd a csíkokat késsel hajszálvékony szálakra aprítjuk.
  5. Egy serpenyőben olajat melegítünk, majd beleszórjuk az újhagymát. Fedő alatt 1-2 percig pároljuk, ekkor jöhet hozzá a fokhagyma. Ennek is adunk 1 percet, majd a serpenyőhöz adjuk a zöldségeket. Fedő alatt nagyjából 5 percig pároljuk.
  6. Ha a zöldségek már elég puhák, rájuk szórjuk a citromhéjat és a chilipelyhet. Az egészet ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. A citrom levéből is nyomunk egy keveset a serpenyőbe. Az egészet alaposan összeforgatjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és lefedjük, hogy ne hűljön ki.
  7. Miután eleget pihent, a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk olyan vékonyra, hogy lássuk rajta keresztül az aláhelyezett tenyerünket. Ekkor belisztezzük, hogy ne ragadjon, majd felcsavarjuk úgy, hogy tenyérnyi széles legyen. A tésztából késsel nagyjából ujjnyi vastag csíkokat vágunk, ezeket pedig kibontva megszórjuk liszttel.
  8. A tésztát egy nagy fazék sós, lobogó vízbe tesszük, és 1,5 percig főzzük. Ha kész, leszűrjük és a zöldséges serpenyőhöz adjuk. Alaposan átforgatjuk, és ha kell, összemelegítjük. Frissen tálaljuk, egy kevés citromhéjjal megszórva.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 8
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 760
  • Feltöltés dátuma: 2022. május 12.

Receptkategóriák

Csípős csalántészta tavaszi zöldségekkel
Lakos Benedek 373 recept

Amikor ez a recept eszembe jutott, belegondoltam, hogy milyen humoros lenne, ha a csalántészta tényleg csípős lenne. Persze nem a csalántól, hanem a hozzá készített szósztól. Ami nem is annyira szósz, inkább egy harsány, tavaszi körítés.

Hozzávalók

A tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...