Csípős csalántészta tavaszi zöldségekkel
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 1% Zsír
A tésztához
-
58g csalán24 kcal
-
113g finomliszt410 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
100g zöldborsó81 kcal
-
125g zöldspárga18 kcal
-
46g újhagyma9 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
43g citrom7 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
604
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 1% Zsír
A tésztához
-
230g csalán97 kcal
-
450g finomliszt1638 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
400g zöldborsó324 kcal
-
500g zöldspárga70 kcal
-
184g újhagyma35 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2407
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 1% Zsír
A tésztához
-
11.2g csalán5 kcal
-
21.9g finomliszt80 kcal
-
5.3g tojás7 kcal
-
19.4g zöldborsó16 kcal
-
24.3g zöldspárga3 kcal
-
8.9g újhagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.4g olívaolaj3 kcal
-
8.3g citrom1 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
117
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.4 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 987.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 381 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 113 mg
-
Foszfor 380 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.7 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 288.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 182 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 407 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 179 micro
-
Kolin: 138 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 95 micro
-
β-karotin 1669 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5959 micro
Összesen
604
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97.6 g
Zsír
-
Összesen 24.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3948.6 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 200 mg
-
Kálcium 1525 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 453 mg
-
Foszfor 1518 mg
-
Nátrium 203 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 451 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 64 mg
VÍZ
-
Összesen 1153.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 728 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 250 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 1627 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 717 micro
-
Kolin: 553 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 379 micro
-
β-karotin 6676 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23836 micro
Összesen
2407
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 56 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 79 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 324 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1158 micro
Összesen
117
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
450 g finomliszt
-
2 db tojás
-
1 csomag zöldspárga
-
2 db újhagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 ek olívaolaj
-
1 db citrom
-
1.5 teáskanál chilipehely
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- A csalánt alaposan megmossuk, majd egy nagy fazék lobogó vízben nagyjából 3-4 percig blansírozzuk. Ezek után már nem fog szúrni, nyugodtan fogyasztható. A megfőtt csalánt leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és egy nagyobb tálba tesszük.
- A csalánt botmixerrel pürésítjük, majd hozzáütjük a tojásokat. Alaposan elkeverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. Ne öntsük bele az egészet egyszerre, mert akkor csomós lesz a tészta. Addig dolgozzuk, amíg egy ruganyos gombócot nem kapunk, ami már nem ragad. Ha kell, adunk hozzá még lisztet.
- A tésztagombócot lisztezett felületen 10 percig gyúrjuk, majd letakarva 30 percig pihentetjük. Közben előkészítjük a zöldségeket.
- A borsót kifejtjük, a spárgáról pedig eltávolítjuk a fás részeket. Mindkettőt megmossuk, és félretesszük. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és félbevágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. A citrom héjából krumplihámozóval csíkokat vágunk, majd a csíkokat késsel hajszálvékony szálakra aprítjuk.
- Egy serpenyőben olajat melegítünk, majd beleszórjuk az újhagymát. Fedő alatt 1-2 percig pároljuk, ekkor jöhet hozzá a fokhagyma. Ennek is adunk 1 percet, majd a serpenyőhöz adjuk a zöldségeket. Fedő alatt nagyjából 5 percig pároljuk.
- Ha a zöldségek már elég puhák, rájuk szórjuk a citromhéjat és a chilipelyhet. Az egészet ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. A citrom levéből is nyomunk egy keveset a serpenyőbe. Az egészet alaposan összeforgatjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és lefedjük, hogy ne hűljön ki.
- Miután eleget pihent, a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk olyan vékonyra, hogy lássuk rajta keresztül az aláhelyezett tenyerünket. Ekkor belisztezzük, hogy ne ragadjon, majd felcsavarjuk úgy, hogy tenyérnyi széles legyen. A tésztából késsel nagyjából ujjnyi vastag csíkokat vágunk, ezeket pedig kibontva megszórjuk liszttel.
- A tésztát egy nagy fazék sós, lobogó vízbe tesszük, és 1,5 percig főzzük. Ha kész, leszűrjük és a zöldséges serpenyőhöz adjuk. Alaposan átforgatjuk, és ha kell, összemelegítjük. Frissen tálaljuk, egy kevés citromhéjjal megszórva.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 8
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 761
- Feltöltés dátuma: 2022. május 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Amikor ez a recept eszembe jutott, belegondoltam, hogy milyen humoros lenne, ha a csalántészta tényleg csípős lenne. Persze nem a csalántól, hanem a hozzá készített szósztól. Ami nem is annyira szósz, inkább egy harsány, tavaszi körítés.