Csíkos kalács Timcsótól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Timcsó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 13% Zsír
A fehér tésztához
-
25g tej14 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
65g finomliszt237 kcal
-
3g citrom aroma0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A kakaós tésztához
Összesen
823
kcal
- 8% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 13% Zsír
A fehér tésztához
-
100g tej56 kcal
-
15g élesztő16 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
260g finomliszt946 kcal
-
10g citrom aroma0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
0g só0 kcal
A kakaós tésztához
Összesen
3287
kcal
- 8% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 13% Zsír
A fehér tésztához
-
9.9g tej6 kcal
-
1.5g élesztő2 kcal
-
4.9g vaj35 kcal
-
6.9g cukor27 kcal
-
25.7g finomliszt94 kcal
-
1g citrom aroma0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A kakaós tésztához
-
9.9g tej6 kcal
-
1.5g élesztő2 kcal
-
4.9g vaj35 kcal
-
6.9g cukor27 kcal
-
5.9g cukrozatlan kakaópor14 kcal
-
19.8g finomliszt72 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
Összesen
327
kcal
- 8% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.2 g
Zsír
-
Összesen 26.6 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 558.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 104 mg
-
Foszfor 266 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.9 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 24 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
823
kcal
- 8% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68.7 g
Zsír
-
Összesen 106.4 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2232.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 169 mg
-
Kálcium 409 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 415 mg
-
Foszfor 1062 mg
-
Nátrium 143 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 539.7 g
-
Cukor 150 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 96 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 684 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 378 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 671 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
3287
kcal
- 8% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 220.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 9.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
327
kcal
Hozzávalók
A fehér tésztához
A kakaós tésztához
-
1 dl tej
-
1.5 dkg élesztő
-
5 dkg vaj
-
7 dkg cukor
-
6 dkg cukrozatlan kakaópor
-
20 dkg finomliszt
-
1 csipet só
Elkészítés
A fehér tésztához
- Elkészítjük a fehér és barna tésztarészt külön-külön tálban (tehát két külön edénybe kezdjük a tészta készítést).
- A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és kicsit kézzel elkeverjük. Felolvasztjuk a vajat (nem kell teljesen folyósra, elég ha lágy), majd hozzátesszük a fentiekhez. Eddig mindkét rész egyforma.
- Az egyik tálba beletesszük a lisztet, pici sót, citromhéjat és aromát, jól összegyúrjuk, egy sűrű tésztát kapunk.
- A másik tálban lévő tejhez hozzáadjuk a barna rész hozzávalóit, melyeket előzőleg szárazon összekevertünk: lisztet, kakaóport és pici sót. Mindkét tésztarészt min. egy órán át pihentetjük.
- Pihenés után a fehér részt kb. 35-40 cm szélesre és olyan hosszúra nyújtjuk, amekkora ráfér a gyúrólapunkra, majd félretesszük (lisztet ne vagy minimálist használjunk, mert a sok liszttől nem fognak összetapadni a tésztarészek!).
- A barna részt is ugyan ekkorára nyújtjuk (minél vékonyabbak a tészták annál szebb lesz a csíkozás), és a fehér tésztára tesszük, mintha az lenne a tölték, és feltekerjük roládnak.
- Magunk elé fektetjük a roládot úgy, hogy függőlegesen álljon, és a hajtás vége alul legyen. Majd egy jó éles késsel kettévágjuk hosszában úgy, hogy fent ne vágjuk el teljesen, mert szétesik.
- Így két "tésztalábat" kapunk, melyeket óvatosan összecsavarunk, és egy kiolajozott formába tesszük, pihentetjük legalább 1-1,5 órát.
- Ha szépen megkelt, akkor sütőbe tesszük 180 fokon kb. 40-45 percig sütjük. A sütés utolsó 7-8 percében levesszük a hőt 150 fokra.
- Ha megsült, kiborítjuk a formából, és rácson hűtjük, hidegen szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 388
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 42718
- Feltöltés dátuma: 2012. február 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Timcsó
30 recept
Nálunk ez a kalács "A kakaós kalács" reggelire frissensütve vajjal nagyon finom. Ilyenkor előző este elkészítem, hűtőbe teszem, és reggel sütés előtt még egy órát szobahőmérsékleten pihentetem, és azután sütöm. A citromhéj és az aroma elhagyható (de vanília aromával vagy a vaniliarúd kikapart magjával helyettesíthető:)) vagy nélküle is finom). A szögletes őzgerinc vagy formakenyér sütő, amiben sütöm.