r
Nosalty Logó

Császármorzsa mentával és mazsolával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Császármorzsa mentával és mazsolával
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A sütőforma előkészítéséhez

A morzsához

Az almaszószhoz

A díszítéshez

Összesen 887 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A sütőforma előkészítéséhez

A morzsához

Az almaszószhoz

A díszítéshez

Összesen 3550 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A sütőforma előkészítéséhez

A morzsához

Az almaszószhoz

A díszítéshez

Összesen 112 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    188 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1349.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    350 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    583 mg
  • Nátrium
    155 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    178.5 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    416.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    208 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    628 micro
Összesen 887 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    99.4 g

Zsír

  • Összesen
    53.9 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    750 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5398 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    1400 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    843 mg
  • Foszfor
    2333 mg
  • Nátrium
    620 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    713.9 g
  • Cukor
    264 mg
  • Élelmi rost
    117 mg

VÍZ

  • Összesen
    1665.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    831 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    500 micro
  • Kolin:
    784 mg
  • Retinol - A vitamin:
    404 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    441 micro
  • β-crypt
    176 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2511 micro
Összesen 3550 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    168.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 112 kcal

Hozzávalók

A sütőforma előkészítéséhez

A morzsához

Az almaszószhoz

A díszítéshez

Elkészítés

A sütőforma előkészítéséhez

  1. Összekeverjük a lisztet a cukorral és a tejjel. Beleszórjuk a citromhéjat, a vízbe áztatott mazsolát és az összedarabolt mentaleveleket - megkóstoljuk elég édes-e, elég-e benne már a menta és a citrom - ízlés szerint adunk még hozzá bármiből, amit gondolunk.
  2. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a sárgájától.
  3. A tojássárgákat belekeverjük a tésztába.
  4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük- könnyebben megy ha hidegek, és ha egy csipet sót teszünk hozzá.
  5. Belekeverjük a tésztába a tojáshabot is, majd kivajazott tepsiben kb 160 fokon kb 35 percig sütjük.
  6. Amikor már pirul, fakanállal feldaraboljuk, megforgatjuk, hogy minden oldala megpiruljon és addig sütjük, amíg aranybarnás, ropogós a külseje, de még nem égett.
  7. Közben elkészítjük az almaszószt is: megpucoljuk, és összedaraboljuk az almákat.
  8. Kis vízzel felrakjuk őket főni, belerakjuk a fűszereket - fahéj, szegfűszeg, kis citrom és méz.
  9. Ha megpuhultak, összeturmixoljuk az egészet, és hagyjuk jól kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1398
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyerekkoromban a nagynéném csinált nekünk császármorzsát néha reggelire, és azóta is sok változatát ettem már Ausztriában a Hüttékben egy-egy hegyi túra után. Van aki szinte tojásrántotta állagúra készíti, mások nagyon zsírosan csinálják, van ahol száraz és van ahol isteni finom. Nekem ez az állag jön be a legjobban, még nem száraz, a közepe kicsit talán még krémes is, de már megsült, a külseje pedig ropogós. Mivel folymatosan a hagyományos ételek egészségesebb verzióival kísérletezem, és imádom a fűszernövényeket, beleimprovizáltam a teljes őrlésű lisztet és a mentát, de szerintem rozmaringgal, levendulával vagy bazsalikommal is ki fogom próbálni. Cukrot csak minimálisat tettem bele, mert nem szeretem a ragadós ételeket, ahol csak az édes ízt érezni. Ezen lehet ízlés szerint változtatni, vagy épp mézet használni, én általában azt szoktam szinte mindenhez. Jó kísérletezést!

Hozzávalók

A sütőforma előkészítéséhez

A morzsához

Az almaszószhoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...