r
Nosalty Logó

Császármorzsa mentával és mazsolával

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Császármorzsa mentával és mazsolával
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A sütőforma előkészítéséhez

A morzsához

Az almaszószhoz

A díszítéshez

887
Kalória
24.8g
Fehérje
178.5g
Szénhidrátok
13.5g
Zsír
416.4g
Víz
187.6g
Koleszterin
29.3g
Rost
66.1g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A sütőforma előkészítéséhez

A morzsához

Az almaszószhoz

A díszítéshez

Összesen 887 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A sütőforma előkészítéséhez

A morzsához

Az almaszószhoz

A díszítéshez

Összesen 3550 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A sütőforma előkészítéséhez

A morzsához

Az almaszószhoz

A díszítéshez

Összesen 112 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    188 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1349.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    350 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    583 mg
  • Nátrium
    155 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    178.5 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    416.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    208 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    628 micro
Összesen 887 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    99.4 g

Zsír

  • Összesen
    53.9 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    750 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5398 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    1400 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    843 mg
  • Foszfor
    2333 mg
  • Nátrium
    620 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    713.9 g
  • Cukor
    264 mg
  • Élelmi rost
    117 mg

Víz

  • Összesen
    1665.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    831 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    500 micro
  • Kolin:
    784 mg
  • Retinol - A vitamin:
    404 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    441 micro
  • β-crypt
    176 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2511 micro
Összesen 3550 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    168.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    52.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 112 kcal

Elkészítés

A sütőforma előkészítéséhez

  1. Összekeverjük a lisztet a cukorral és a tejjel. Beleszórjuk a citromhéjat, a vízbe áztatott mazsolát és az összedarabolt mentaleveleket - megkóstoljuk elég édes-e, elég-e benne már a menta és a citrom - ízlés szerint adunk még hozzá bármiből, amit gondolunk.
  2. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a sárgájától.
  3. A tojássárgákat belekeverjük a tésztába.
  4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük- könnyebben megy ha hidegek, és ha egy csipet sót teszünk hozzá.
  5. Belekeverjük a tésztába a tojáshabot is, majd kivajazott tepsiben kb 160 fokon kb 35 percig sütjük.
  6. Amikor már pirul, fakanállal feldaraboljuk, megforgatjuk, hogy minden oldala megpiruljon és addig sütjük, amíg aranybarnás, ropogós a külseje, de még nem égett.
  7. Közben elkészítjük az almaszószt is: megpucoljuk, és összedaraboljuk az almákat.
  8. Kis vízzel felrakjuk őket főni, belerakjuk a fűszereket - fahéj, szegfűszeg, kis citrom és méz.
  9. Ha megpuhultak, összeturmixoljuk az egészet, és hagyjuk jól kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 160 °C

Gyerekkoromban a nagynéném csinált nekünk császármorzsát néha reggelire, és azóta is sok változatát ettem már Ausztriában a Hüttékben egy-egy hegyi túra után. Van aki szinte tojásrántotta állagúra készíti, mások nagyon zsírosan csinálják, van ahol száraz és van ahol isteni finom. Nekem ez az állag jön be a legjobban, még nem száraz, a közepe kicsit talán még krémes is, de már megsült, a külseje pedig ropogós. Mivel folymatosan a hagyományos ételek egészségesebb verzióival kísérletezem, és imádom a fűszernövényeket, beleimprovizáltam a teljes őrlésű lisztet és a mentát, de szerintem rozmaringgal, levendulával vagy bazsalikommal is ki fogom próbálni. Cukrot csak minimálisat tettem bele, mert nem szeretem a ragadós ételeket, ahol csak az édes ízt érezni. Ezen lehet ízlés szerint változtatni, vagy épp mézet használni, én általában azt szoktam szinte mindenhez. Jó kísérletezést!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!