Császármorzsa mentával és mazsolával
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
A sütőforma előkészítéséhez
-
4g vaj25 kcal
A morzsához
-
415 kcal
-
125g tej70 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
45g menta32 kcal
-
6g mazsola16 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
Az almaszószhoz
-
400g alma187 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
13g méz38 kcal
A díszítéshez
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
A sütőforma előkészítéséhez
-
14g vaj100 kcal
A morzsához
-
1660 kcal
-
500g tej280 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
180g menta126 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
Az almaszószhoz
-
1600g alma749 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
50g méz152 kcal
A díszítéshez
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
A sütőforma előkészítéséhez
-
0.4g vaj3 kcal
A morzsához
-
15.6g teljes kiőrlésű liszt52 kcal
-
15.6g tej9 kcal
-
6.9g tojás9 kcal
-
5.6g menta4 kcal
-
0.7g mazsola2 kcal
-
0.9g cukor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
Az almaszószhoz
-
50.1g alma23 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1.6g méz5 kcal
A díszítéshez
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.8 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 188 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1349.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 350 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 211 mg
-
Foszfor 583 mg
-
Nátrium 155 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 178.5 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 416.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 208 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 125 micro
-
Kolin: 196 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 110 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 628 micro
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 99.4 g
Zsír
-
Összesen 53.9 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 750 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5398 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 1400 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 843 mg
-
Foszfor 2333 mg
-
Nátrium 620 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 713.9 g
-
Cukor 264 mg
-
Élelmi rost 117 mg
VÍZ
-
Összesen 1665.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 831 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 168 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 500 micro
-
Kolin: 784 mg
-
Retinol - A vitamin: 404 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 441 micro
-
β-crypt 176 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2511 micro
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 168.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.3 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 52.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Hozzávalók
A sütőforma előkészítéséhez
-
1 ek vaj
A morzsához
Az almaszószhoz
-
8 db alma
-
fahéj ízlés szerint
-
szegfűszeg ízlés szerint
A díszítéshez
-
8 dkg eper
Elkészítés
A sütőforma előkészítéséhez
- Összekeverjük a lisztet a cukorral és a tejjel. Beleszórjuk a citromhéjat, a vízbe áztatott mazsolát és az összedarabolt mentaleveleket - megkóstoljuk elég édes-e, elég-e benne már a menta és a citrom - ízlés szerint adunk még hozzá bármiből, amit gondolunk.
- Szétválasztjuk a tojásfehérjét a sárgájától.
- A tojássárgákat belekeverjük a tésztába.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük- könnyebben megy ha hidegek, és ha egy csipet sót teszünk hozzá.
- Belekeverjük a tésztába a tojáshabot is, majd kivajazott tepsiben kb 160 fokon kb 35 percig sütjük.
- Amikor már pirul, fakanállal feldaraboljuk, megforgatjuk, hogy minden oldala megpiruljon és addig sütjük, amíg aranybarnás, ropogós a külseje, de még nem égett.
- Közben elkészítjük az almaszószt is: megpucoljuk, és összedaraboljuk az almákat.
- Kis vízzel felrakjuk őket főni, belerakjuk a fűszereket - fahéj, szegfűszeg, kis citrom és méz.
- Ha megpuhultak, összeturmixoljuk az egészet, és hagyjuk jól kihűlni.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1397
- Feltöltés dátuma: 2012. június 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gyerekkoromban a nagynéném csinált nekünk császármorzsát néha reggelire, és azóta is sok változatát ettem már Ausztriában a Hüttékben egy-egy hegyi túra után. Van aki szinte tojásrántotta állagúra készíti, mások nagyon zsírosan csinálják, van ahol száraz és van ahol isteni finom. Nekem ez az állag jön be a legjobban, még nem száraz, a közepe kicsit talán még krémes is, de már megsült, a külseje pedig ropogós. Mivel folymatosan a hagyományos ételek egészségesebb verzióival kísérletezem, és imádom a fűszernövényeket, beleimprovizáltam a teljes őrlésű lisztet és a mentát, de szerintem rozmaringgal, levendulával vagy bazsalikommal is ki fogom próbálni. Cukrot csak minimálisat tettem bele, mert nem szeretem a ragadós ételeket, ahol csak az édes ízt érezni. Ezen lehet ízlés szerint változtatni, vagy épp mézet használni, én általában azt szoktam szinte mindenhez. Jó kísérletezést!