Croque monsieur
- 21% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 23% Zsír
A szószhoz
-
3g vaj18 kcal
-
23g tej13 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
A szendvicsekhez
-
8g vaj54 kcal
-
40g toast kenyér110 kcal
-
25g gépsonka35 kcal
-
25g gruyére sajt103 kcal
- 21% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 23% Zsír
A szószhoz
-
10g vaj72 kcal
-
90g tej50 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
A szendvicsekhez
-
30g vaj215 kcal
-
160g toast kenyér438 kcal
-
100g gépsonka138 kcal
-
100g gruyére sajt413 kcal
- 21% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 23% Zsír
A szószhoz
-
2g vaj14 kcal
-
17.6g tej10 kcal
-
1.5g finomliszt5 kcal
-
0.5g dijoni mustár0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
A szendvicsekhez
-
5.9g vaj42 kcal
-
31.4g toast kenyér86 kcal
-
19.6g gépsonka27 kcal
-
19.6g gruyére sajt81 kcal
- 21% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.8 g
Zsír
-
Összesen 20.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1263.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 335 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 218 mg
-
Nátrium 663 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 146 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 143 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
- 21% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.4 g
Zsír
-
Összesen 80.6 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 305 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5052.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 1339 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 106 mg
-
Foszfor 871 mg
-
Nátrium 2653 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.3 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 104.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 583 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 164 micro
-
Kolin: 136 mg
-
Retinol - A vitamin: 574 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 108 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 184 micro
- 21% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14 g
Zsír
-
Összesen 15.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 990.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 263 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 520 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
A szószhoz
-
10 g vaj
-
90 ml tej
-
0.5 evőkanál finomliszt
-
0.5 tk dijoni mustár
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
0.5 db tojássárgája
A szendvicsekhez
-
30 g vaj
-
8 szelet toast kenyér
-
10 dkg gépsonka
-
100 g gruyére sajt
Elkészítés
A szószhoz
- Először elkészítjük a szószt (Besamel mártásnak indul, csak a végén tojássárgájával dúsítjuk): a vajat felolvasztjuk, ráhintjük a lisztet, elkeverjük a vajjal és néhány percen át, lassú tűzön, állandóan kevergetve melegítjük.
- Több részletben hozzáadjuk a felforrósított tejet, keverjük folyamatosan, hogy csomómentes legyen a szósz, végül a mustárt is beletesszük.
- Közepes lángon, nem egészen a felére sűrítjük. Levesszük a tűzről, a fűszerekkel ízesítjük és hozzákeverjük a tojássárgáját. Félretesszük hűlni.
- Négy kenyérszeletre egy-egy sonkát helyezünk, evőkanálnyi mártást teszünk mindegyikre, meghintjük a sajttal és a maradék kenyérszeletekkel lezárjuk.
- Serpenyőben megolvasztjuk a vajat és két adagban aranybarnára pirítjuk a szendvicsek mindkét oldalát.
- A forró croque monsieur-ket félbevágjuk és azonnal tálaljuk.
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 2395
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 111
- Össznézettség: 261495
- Feltöltés dátuma: 2008. február 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Éljen a sajtos szendvics! Sajtos szendvics és sajtos szendvics közt óriási különbség lehet. Főként, ha a mérleg egyik oldalán a croque monsieur áll. A francia bisztrókban és bárokban kedvelt szendvicsről van szó, melyet sonkával, Gruyére sajttal és Besamel vagy Mornay (= Besamel + reszelt Gruyére sajt) mártással készítenek. A croque monsieur száz éves múltra tekint vissza: az 1900-as évek elején tűnt fel először egy párizsi kávézó étlapján. A név a croquer (rágni, ropogni) igéből ered, s hogy a monsieur hogy került a croque után, azt bizonyosan senki nem tudja. A szendvics eredetét illetően is csak különféle feltételezések keringenek. A croque monsieur-nek több változata ismert: ha például tükörtojást teszünk a tetejére, croque madame-ot készítünk (ez esetben a madame elnevezést a tojásról egy régimódi, hölgyek által hordott kalapra való asszociációval magyarázzák), ha pedig paradicsommal készítjük, akkor croque provençalt eszünk és a füstölt lazacos verziót croque norvégiennek hívják.