Citromos tortácska
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lilalicsi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 14% Zsír
Tészta
-
69g tojás87 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
Krém
-
125g tej70 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
Máz
-
63g tej35 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
29 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
15g vaj108 kcal
Áztatáshoz
-
13g víz0 kcal
-
13g limoncello42 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
Összeállítás
Összesen
1010
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 14% Zsír
Tészta
-
275g tojás346 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
Krém
-
500g tej280 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
Máz
-
250g tej140 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
114 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
60g vaj430 kcal
Áztatáshoz
-
50g víz0 kcal
-
50g limoncello168 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Összeállítás
Összesen
4030
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 14% Zsír
Tészta
-
13.7g tojás17 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
2.5g finomliszt9 kcal
Krém
-
25g tej14 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
6g porcukor23 kcal
-
2.5g finomliszt9 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
Máz
-
12.5g tej7 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
1.5g kukoricakeményítő6 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
3g vaj21 kcal
Áztatáshoz
-
2.5g víz0 kcal
-
2.5g limoncello8 kcal
-
0.5g barna cukor2 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
Összeállítás
Összesen
198
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.9 g
Zsír
-
Összesen 45.4 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 638 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 926.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 338 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 301 mg
-
Nátrium 217 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.1 g
-
Cukor 92 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 128.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 453 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 439 mg
-
Retinol - A vitamin: 446 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 639 micro
Összesen
1010
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.7 g
Zsír
-
Összesen 181.6 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 2553 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3705.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 180 mg
-
Kálcium 1353 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 1204 mg
-
Nátrium 869 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 484.5 g
-
Cukor 368 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 515.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1813 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 506 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 335 micro
-
Kolin: 1755 mg
-
Retinol - A vitamin: 1783 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 322 micro
-
β-crypt 71 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2557 micro
Összesen
4030
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 127 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 185 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.2 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 25.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 128 micro
Összesen
198
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
5 db tojás
-
5 púpozott ek porcukor
-
5 csapott ek finomliszt
Krém
-
500 ml tej
-
4 db tojássárgája
-
120 g porcukor
-
50 g finomliszt
-
1 citromból nyert citromhéj
-
200 ml habtejszín
Máz
-
250 ml tej
-
2 db tojássárgája
-
80 g porcukor
-
30 g kukoricakeményítő
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
-
60 g vaj
Áztatáshoz
-
50 ml víz
-
50 ml limoncello
-
1 ek barna cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
Összeállítás
Elkészítés
Tészta
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és kenjünk ki vajjal a süteményformákat.
- A tojásokat válasszuk szét, majd a sárgáját a porcukorral alaposan habosítsuk fel.
- Közben a tojásfehérjéből verjünk kemény habot. A tojássárgáját egy kevés habbal lazítsuk fel, majd óvatosan forgassuk bele a többi habot, végül adjuk hozzá az átszitált lisztet is.
- Kanalazzuk a masszát a formákba, tegyük a sütőbe 15-20 percre. Az elkészült tortácskákat szedjük ki a formából, és hagyjuk hűlni.
Krém
- Közben készítsük el a citromkrémet, ehhez tegyük fel forrni a tejet, szórjuk bele a citromhéjat. A tojássárgáját a cukorral habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük csomómentesre.
- Húzzuk le a tűzhelyről a forró tejet, és folyamatos keverés mellett adjunk egy merőkanálnyit a masszához, majd a tűzhelyre visszatéve öntsük a keveréket a tejhez.
- Folyamatosan keverve főzzük puding állagúra. Az elkészült krémet fedjük le folpackkal, és hagyjuk kihűlni.
- A tejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a kihűlt citromos pudingot.
Máz
- A máz elkészítéséhez a tojássárgáját keverjük csomómentesre a porcukorral és kukoricakeményítővel, adjuk hozzá a citrom kifacsart levét és héját.
- Folyamatos keverés mellett öntsük a forró tejhez, és alacsony hőmérsékleten sűrítsük be.
- Utolsó lépésként adjuk hozzá a vajat, és dolgozzuk bele a krémbe. Tegyük félre, és hagyjuk hűlni.
Áztatáshoz
- Egy serpenyőben forraljuk fel a vizet a citromhéjjal és a cukorral. A tűzről lehúzva adjuk hozzá a limoncellót, és tegyük félre hűlni.
Összeállítás
- A citromos tortácska összeállításához egy kés segítségével vágjuk le az alját, és szedjük ki a formák belsejét. Ecset segítségével áztassuk át a belsejét az alkoholos sziruppal, majd kanalazzuk a kupolákba a tejszínes-citromos krémet.
- Zárjuk le a piskótáról levágott végekkel, tegyük rácsra a megtöltött süteményeket, majd a külsejét is áztassuk át az alkoholos sziruppal, és tegyük hűtőbe legalább két órára.
- A lehűtött citromtortákat fedjük be a citromos mázzal, és tegyük vissza hűtőbe újabb két órára vagy egy éjszakára. Tálalásnál díszítsük reszelt citromhéjjal, tejszínhabbal.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1708
- Feltöltés dátuma: 2018. szeptember 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lilalicsi
24 recept
A citrom kellemesen savanyú ízét remekül kiegészíti a puha tésztában lévő, édes töltelék. Időigényes édesség, azonban az elkészült sütemény varázsa minden fáradtságot megér.