Citromos rizs sültcsirkével
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 17% Zsír
A citromos rizshez
-
75g rizs269 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g citromfű0 kcal
-
0g curry levél0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
43g citrom7 kcal
A csirkéhez
-
375g csirke548 kcal
-
0g só0 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 17% Zsír
A citromos rizshez
-
300g rizs1074 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g citromfű0 kcal
-
0g curry levél0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
170g citrom26 kcal
A csirkéhez
-
1500g csirke2193 kcal
-
0g só0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 52.6 g
Zsír
-
Összesen 64.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 202 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 798.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 451 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 203.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 139 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 192 micro
-
Kolin: 155 mg
-
Retinol - A vitamin: 138 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 210.5 g
Zsír
-
Összesen 256.7 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 65 g
-
Koleszterin 808 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3195.3 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 193 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 282 mg
-
Foszfor 1805 mg
-
Nátrium 721 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 247.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 814.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 556 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 39 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 82 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 769 micro
-
Kolin: 618 mg
-
Retinol - A vitamin: 552 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
- 14% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 152.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
A citromos rizshez
-
30 dkg rizs
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
1 késhegynyi kurkuma
-
1 ek citromfű
-
5 db curry levél
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
1 tk curry por
-
só ízlés szerint
-
2 dkg vaj
-
1 db citrom
A csirkéhez
-
só ízlés szerint
-
0.5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A citromos rizshez
- Citromos rizs készítése:
- A citromot karikára vágjuk, a citromfüvet apróra.
- Olajon megpirítjuk a rizst.
- Fél liter forró vízzel felöntjük.
- Hozzáadjuk a kurkumát, az apróra vágott citromfüvet, a curry leveleket, a citromlét, sózzuk.
- Forráskor kislángra vesszük és lefedve lassan főzzük, míg a leve elfő.
- Lekapcsoljuk a lángot és 15 percig még pihentetjük.
- Közben a vajon megpirítjuk a citromkarikákat.
- A rizsre borsot darálunk, hozzáadjuk a curryport és villával összetörjük.
- A vajon pirított citromkarikákat mellé tálaljuk.
- Sültcsirke készítése:
- Tepsibe kevés olajat öntünk.
- Ráhelyezzük a sóval bedörgölt csirkét.
- Olajjal áthúzzuk a csirkét, vizet öntünk alá.
- Forró sütőben pirosra sütjük.
- Sütés ideje: 46 perc
- Receptkönyvben: 67
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 15682
- Feltöltés dátuma: 2009. május 21.
Ajánló
A citromos rizst ajánlom még a sóágyón sült csirke és minden natúr csirkesült mellé. Nagyon finom!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A citromos rizs ötletét Jaime Olivertől vettem. Szeretjük a currys rizst, a citromot pedig mindenképpen. Jaime Oliver persze a Távol-keleti citromfüvet (sokan úgy ismerik: a thai citromfű = Cymbopogon nardus) használja szárítva, én a friss hazait. Előbbi egyébként messze ’füvebb’ kinézetű, mint a mienk, de sajnos kis hazánkban nem életképes. A recept tavaszi aktualitását éppen a friss citromfű használata adja. A Távol-keleti (thai) citromfű lassan kikezdi az idegeimet, mert a kertészetemben állandó reklamáció tárgya: a Távol-Keletet megjárt, az ottani világot itthon – a körülményekből adódó apróbb eltérésekkel mit sem törődve − majmolni vágyó kedves vásárlók folyamatosan reklamálják. Sokat próbáltam, hogy idetelepítsem: jelentem még nem tudom megoldani a feladatot! Ha bárki, bármit tud, szóljon! Szeretem a Távol-keleti konyhát! Gazdag ízvilág, izgalmas hatások − semmi kétség! Az ételkészítés művészete − szerintem, és szerintem a Nagy Elődök tanításaiban MINDENKÉPPEN −, hogy a más világok varázslatos ízeit a mi nyersanyagainkra adaptáljuk. A mi citromfüvünk itt Európában se nem annyira fű, se nem annyira citrom. Viszont rendkívül könnyen termeszthető és nagyon komoly élettani és szépségipari hatásai vannak. Sokszor képezek belőle ’felületet’ olyan kertrészekben, ahol nem megoldott a mindennapos locsolás. Szép növény. A sültcsirkét nem azért írom így, egy szóban, mert nem ismerem a helyesírás szabályait − amire egyébként a 'word' úgyis figyelmeztet −, hanem azért, mert a sültcsirke − megint csak szerintem − nem egyszerűen a sült csirkét jelenti, hanem a napi magyar gasztronómia (egyik) alapegységét. Nem csinálok nagy faksznit belőle. A jó házi csirkének olyan az íze, hogy nem kívánja a faksznit. Só, bedobom a sütőbe kevés zsiradékkal, mert saját magának − mondjuk a kacsával ellentétben − nincs elég. Vizet adok még, ne égjen le, ennyi. Persze fenti véleményem nem jelenti, hogy indokolatlan a csirke ’rafinált’ sütése, mindössze annyi, hogy emellé a kellemesen fűszeres köret mellé elég ennyi!