Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon borsókörettel
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon
-
150g pulykamell236 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
35g serrano sonka48 kcal
-
135g vöröshagyma49 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
5g leveskocka17 kcal
-
75g fehérbor62 kcal
-
50g víz0 kcal
Madridi articsókás-borsós köret
-
8g olívaolaj71 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
125g articsóka24 kcal
-
100g zöldborsó81 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
15g serrano sonka20 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon
-
300g pulykamell471 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
70g serrano sonka95 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
12g petrezselyem4 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
100g víz0 kcal
Madridi articsókás-borsós köret
-
16g olívaolaj141 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
250g articsóka47 kcal
-
200g zöldborsó162 kcal
-
200g paprika33 kcal
-
30g serrano sonka41 kcal
-
18g petrezselyem6 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon
-
16.5g pulykamell26 kcal
-
2.2g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
1.8g olívaolaj16 kcal
-
3.9g serrano sonka5 kcal
-
14.9g vöröshagyma5 kcal
-
0.7g petrezselyem0 kcal
-
0.6g leveskocka2 kcal
-
8.3g fehérbor7 kcal
-
5.5g víz0 kcal
Madridi articsókás-borsós köret
-
0.9g olívaolaj8 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
13.8g articsóka3 kcal
-
11g zöldborsó9 kcal
-
11g paprika2 kcal
-
1.7g serrano sonka2 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
1.1g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 53.9 g
Zsír
-
Összesen 39.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 133 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2963.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 148 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 525 mg
-
Nátrium 2100 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 606.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 156 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 300 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 178 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 1384 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3834 micro
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 107.7 g
Zsír
-
Összesen 78.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 265 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5926.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 297 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 283 mg
-
Foszfor 1049 mg
-
Nátrium 4200 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.9 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 1213.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 239 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 313 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 599 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 357 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 2767 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7669 micro
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 326.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 232 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 153 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 423 micro
Hozzávalók
Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon
-
300 g pulykamell
-
1 citromból nyert citromlé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
4 ek olívaolaj
-
4 ek petrezselyem
-
1 db leveskocka
-
1 dl víz
Madridi articsókás-borsós köret
-
2 ek olívaolaj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 közepes db paprika
-
6 ek petrezselyem
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon
- Egy egész citrom levét kicsavarjuk, majd a megmosott, szárazra törölt pulykamelleket alámerítjük, és egy éjszakára a hűtőbe helyezzük lefedve.
- A pulykamellekről a citrom levét felitatjuk, majd bedörzsöljük só-bors-paprika keverékével, és olívaolajban gyorsan megpirítjuk mindkét oldalát, majd a serpenyőből kivéve félretesszük.
- A fennmaradt olajhoz hozzáadjuk a felkockázott serrano sonkát, majd amikor az illata kezd erőteljesen elterjedni a konyhánkban (tudni fogjuk mikor), hozzáadjuk a hagymát, és kb. 5 percen át kavargatjuk.
- Felöntjük a keveréket fehérborral és 1 dl vízzel, majd belemorzsoljuk a leveskockát, elkeverjük, és visszahelyezzük a serpenyőbe a pulykamelleket, majd jó 25 percen át főzzük, közben alkalmanként kavargatjuk, a húsokat forgatjuk.
- Amikor a szósz besűrűsödött, a hagymás-szószos-sonkás keveréket tányérra helyezzük, majd a tetejére rakjuk a hússzeleteket, és petrezselyemmel megszórjuk.
Madridi articsókás-borsós köret
- A paprikákat alufóliára helyezzük, és előmelegített sütőbe tesszük 220 fokra.
- A vékony karikákra vágott hagymát és a préselt fokhagymát olívaolajban addig pirítjuk, amíg a fokhagyma barnulni nem kezd.
- Az articsókaszíveket negyedeljük, a borsóval összekeverjük, hozzáadjuk a hagymához, majd felöntjük 1-1.5 dl vízzel, és 10 percig főzzük.
- A sütőből kivesszük a paprikákat, ahogy feketedni kezd a héjuk, melyeket könnyedén lehúzzuk róluk, a szárukat eltávolítjuk és csíkokra vágjuk, majd a szintén csíkokra vágott serranoi sonkával együtt a hagymás-borsós-articsókás keverékhez vegyítjük.
- 10-15 perc után, amikor már a borsó is megpuhult, meglocsoljuk a citrom levével és megszórjuk petrezselyemmel, fűszerezzük, és pár perc alatt összesütjük. Vigyázzunk, ne főjön szét, mert a sonka sótartalma könnyen kioldódik, és elveszíti a zamatát.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 218
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 7356
- Feltöltés dátuma: 2014. május 24.
Ajánló
A hozzá használt száraz spanyol, francia vagy olasz fehérborral (lehetőleg chardonnay) szervírozzuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A spanyol konyha, első sorban a tengerparti, mediterrán, halas és egzotikus fogásairól ismert. Kis utánajárás után azonban felismertem a középső területek gasztronómiáját, amelyek több száz kilométerrel esnek messzebb a tengertől, így a klasszikus, klisés mediterrán stílusjegyeket sem tartalmazzák. Kezdetnek egy madridi fogással ismerkedtem meg. A spanyolok ősi módszerrel gyakran a húst tisztán, frissen facsart citrom levébe pácolják egy éjszakára, így érik el, hogy a leginasabb, legrostosabb húsok is porhanyósabbá váljanak sütésre. A legjobb, ha úgy időzítünk, hogy a hús a szósszal és a körettel egy időben legyen kész. Pollo al pimentón sobre cebollas y jamón con alcachofas y guisantes.