r
Nosalty Logó

Citromos-fokhagymás burgonyakrémleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
KoliKonyha
Citromos-fokhagymás burgonyakrémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Alapanyagok előkészítése

A leves elkészítése

A leves ízesítése

Tálalás

Összesen 385 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Alapanyagok előkészítése

A leves elkészítése

A leves ízesítése

Tálalás

Összesen 2308 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Alapanyagok előkészítése

A leves elkészítése

A leves ízesítése

Tálalás

Összesen 49 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1793.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    160 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    1350 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    647.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 385 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.1 g

Zsír

  • Összesen
    119.3 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    230 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10761.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    960 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    350 mg
  • Foszfor
    1282 mg
  • Nátrium
    8102 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    272.4 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    3884.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    533 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    274 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    203 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    522 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    141 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 2308 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 49 kcal

Hozzávalók

Alapanyagok előkészítése

A leves elkészítése

A leves ízesítése

Tálalás

Elkészítés

Alapanyagok előkészítése

  1. A szalonnát (mely lehet egyszerű zsírszalonna, kenyérszalonna, stb., ám ideális esetben bacon) apró kockákra (bacon esetén apró négyzetekre) vágjuk, majd belehelyezzük a főzéshez használt edénybe, s kevés étolajjal locsoljuk meg. (Az edény legalább 6 literes legyen.)
  2. A vöröshagymát meghámozzuk, felvágjuk. Bármekkorára vághatjuk, hisz a leves úgy is le lesz turmixolva. (Én egyszerűen kettévágom a fejeket, majd felkarikázom, így félkarikákat kapok.) A felaprított vöröshagymát félretesszük, egy tálba.
  3. A fokhagymát megpucoljuk, 5 gerezdet apróra vágunk. A megpucolt egész, s apróra vágott gerezdeket külön-külön tálba tesszük.
  4. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Minél kisebb a kocka, annál hamarabb megfő, ám nem érdemes miniatűrre vágni. Ideális a 2-3-cm-es méret (nem baj, ha marad egy pici héj a krumplin, az a levesnek csak plusz ízt ad).

A leves elkészítése

  1. A szalonnát közepes-magas lángon megpirítjuk, hagyjuk, hogy zsírt eresszen. A ropogósra pirult szalonnadarabokat kiszedjük az edényből, eltesszük, hisz tökéletes levesbetét/díszítés lesz belőle. Körülbelül 3-4 evőkanál zsírt hagyunk az edényben, a többit leöntjük/eltesszük.
  2. Hozzáadjuk a szalonnazsírhoz a vajat, majd a zsíron, az üveges állapotnál picit jobban megpirítjuk a vöröshagymát. Hinthetünk rá egy csipet sót a fazékba helyezés után, így hamarabb pirul a hagyma.
  3. 1-2 perccel a hagyma elkészülte előtt, hozzáadjuk az egészben hagyott, meghámozott fokhagymagerezdeket, valamint a felaprított fokhagymát, s a hagymával együtt 1-2 percig, intenzív kavargatás mellett picit megpirítjuk.
  4. A fazekat felöntjük 2.5 liter vízzel, s hozzáadjuk az 5 db húsleveskockát. (Ha alaplevet használunk, akkor természetesen nincs szükség a kockákra, egyszerűen felöntjük a fazekat 2 liter alaplével.)
  5. Hozzáadjuk a burgonyát.
  6. Hozzáadunk további két liter vizet (vagy ízlés szerint alaplevet).
  7. Tűzhelytől függően, főzzük addig, amíg a burgonya puhára fő.

A leves ízesítése

  1. Ha megfőtt a levesünk - a burgonya omlósra főtt - hozzáadjuk a 2 doboz tejszínt, majd botmixerrel simára turmixoljuk a levest, ügyelve arra, hogy ne legyen darabos egyáltalán.
  2. Ízlés szerint ízesítjük sóval, őrölt borssal, őrölt fehérborssal, cayenne-borssal, pirospaprikával (ebből tényleg egy-két csipet kell csak, a színe miatt), kakukkfűvel, fokhagymaporral.
  3. Végezetül, az ízek kiemelése érdekében, hozzáadunk először egy evőkanál frissen facsart citromlevet, ezután kóstolgatva, ízlés szerint hozzáadjuk a második evőkanállal is, ám ez igen egyénfüggő.

Tálalás

  1. Forrón tálaljuk.
  2. Reszelhetünk bele ízlés szerint friss sajtot, füstölt sajtot, hozzáadjuk az előzőleg megsütött szalonnát/bacont, tálalhatjuk levesbetéttel (de én személy szerint egy - fokhagymás-sajtos - krutont javasolnék hozzá).
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 700
  • Feltöltés dátuma: 2015. október 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
KoliKonyha 1 recept

Nagy kedvenceink a krémlevesek itt, a koliban, mivel pénztárcakímélőek, aránylag gyorsan, sokat lehet belőlük készíteni, laktatóak és igen ízletesek. Termoszban, forrón szállíthatóak egész napra, stb. Rengeteg recept összehasonlítása után álltam elő saját - szerintem egyedi - receptemmel, melyben igyekeztem ötvözni a hallott/látott/olvasott receptek legjavát.

Hozzávalók

Alapanyagok előkészítése

A leves elkészítése

A leves ízesítése

Tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...