Citromos-fokhagymás burgonyakrémleves
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
KoliKonyha
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
Alapanyagok előkészítése
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
217g burgonya125 kcal
-
8g leveskocka28 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
33g főzőtejszín44 kcal
-
33g főzőtejszín44 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0 kcal
-
417g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
55 kcal
-
12 kcal
A leves elkészítése
A leves ízesítése
Tálalás
Összesen
385
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
Alapanyagok előkészítése
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
180g fokhagyma241 kcal
-
1300g burgonya751 kcal
-
50g leveskocka167 kcal
-
21g vaj151 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0 kcal
-
2500g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
71 kcal
A leves elkészítése
A leves ízesítése
Tálalás
Összesen
2308
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
Alapanyagok előkészítése
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
3.8g fokhagyma5 kcal
-
27.5g burgonya16 kcal
-
1.1g leveskocka4 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
-
4.2g főzőtejszín6 kcal
-
4.2g főzőtejszín6 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0 kcal
-
52.9g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.1g füstölt szalonna7 kcal
-
0.2g napraforgó olaj1 kcal
A leves elkészítése
A leves ízesítése
Tálalás
Összesen
49
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 19.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1793.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 160 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 214 mg
-
Nátrium 1350 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 647.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
385
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.1 g
Zsír
-
Összesen 119.3 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 230 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10761.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 960 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 350 mg
-
Foszfor 1282 mg
-
Nátrium 8102 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 272.4 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 3884.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 533 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 274 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 203 micro
-
Kolin: 246 mg
-
Retinol - A vitamin: 522 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 141 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 126 micro
Összesen
2308
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 227.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 171 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
49
kcal
Hozzávalók
Alapanyagok előkészítése
-
1.5 ek vaj
-
200 ml főzőtejszín
-
200 ml főzőtejszín
-
1 citromból nyert citromlé
-
bors ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
fokhagymapor ízlés szerint
-
cayenne paprika ízlés szerint
-
1 csipet kakukkfű
-
1 kávéskanál fűszerpaprika
-
2.5 l víz
-
só ízlés szerint
-
1 ek napraforgó olaj
A leves elkészítése
A leves ízesítése
Tálalás
Elkészítés
Alapanyagok előkészítése
- A szalonnát (mely lehet egyszerű zsírszalonna, kenyérszalonna, stb., ám ideális esetben bacon) apró kockákra (bacon esetén apró négyzetekre) vágjuk, majd belehelyezzük a főzéshez használt edénybe, s kevés étolajjal locsoljuk meg. (Az edény legalább 6 literes legyen.)
- A vöröshagymát meghámozzuk, felvágjuk. Bármekkorára vághatjuk, hisz a leves úgy is le lesz turmixolva. (Én egyszerűen kettévágom a fejeket, majd felkarikázom, így félkarikákat kapok.) A felaprított vöröshagymát félretesszük, egy tálba.
- A fokhagymát megpucoljuk, 5 gerezdet apróra vágunk. A megpucolt egész, s apróra vágott gerezdeket külön-külön tálba tesszük.
- A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Minél kisebb a kocka, annál hamarabb megfő, ám nem érdemes miniatűrre vágni. Ideális a 2-3-cm-es méret (nem baj, ha marad egy pici héj a krumplin, az a levesnek csak plusz ízt ad).
A leves elkészítése
- A szalonnát közepes-magas lángon megpirítjuk, hagyjuk, hogy zsírt eresszen. A ropogósra pirult szalonnadarabokat kiszedjük az edényből, eltesszük, hisz tökéletes levesbetét/díszítés lesz belőle. Körülbelül 3-4 evőkanál zsírt hagyunk az edényben, a többit leöntjük/eltesszük.
- Hozzáadjuk a szalonnazsírhoz a vajat, majd a zsíron, az üveges állapotnál picit jobban megpirítjuk a vöröshagymát. Hinthetünk rá egy csipet sót a fazékba helyezés után, így hamarabb pirul a hagyma.
- 1-2 perccel a hagyma elkészülte előtt, hozzáadjuk az egészben hagyott, meghámozott fokhagymagerezdeket, valamint a felaprított fokhagymát, s a hagymával együtt 1-2 percig, intenzív kavargatás mellett picit megpirítjuk.
- A fazekat felöntjük 2.5 liter vízzel, s hozzáadjuk az 5 db húsleveskockát. (Ha alaplevet használunk, akkor természetesen nincs szükség a kockákra, egyszerűen felöntjük a fazekat 2 liter alaplével.)
- Hozzáadjuk a burgonyát.
- Hozzáadunk további két liter vizet (vagy ízlés szerint alaplevet).
- Tűzhelytől függően, főzzük addig, amíg a burgonya puhára fő.
A leves ízesítése
- Ha megfőtt a levesünk - a burgonya omlósra főtt - hozzáadjuk a 2 doboz tejszínt, majd botmixerrel simára turmixoljuk a levest, ügyelve arra, hogy ne legyen darabos egyáltalán.
- Ízlés szerint ízesítjük sóval, őrölt borssal, őrölt fehérborssal, cayenne-borssal, pirospaprikával (ebből tényleg egy-két csipet kell csak, a színe miatt), kakukkfűvel, fokhagymaporral.
- Végezetül, az ízek kiemelése érdekében, hozzáadunk először egy evőkanál frissen facsart citromlevet, ezután kóstolgatva, ízlés szerint hozzáadjuk a második evőkanállal is, ám ez igen egyénfüggő.
Tálalás
- Forrón tálaljuk.
- Reszelhetünk bele ízlés szerint friss sajtot, füstölt sajtot, hozzáadjuk az előzőleg megsütött szalonnát/bacont, tálalhatjuk levesbetéttel (de én személy szerint egy - fokhagymás-sajtos - krutont javasolnék hozzá).
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 703
- Feltöltés dátuma: 2015. október 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
KoliKonyha
1 recept
Nagy kedvenceink a krémlevesek itt, a koliban, mivel pénztárcakímélőek, aránylag gyorsan, sokat lehet belőlük készíteni, laktatóak és igen ízletesek. Termoszban, forrón szállíthatóak egész napra, stb. Rengeteg recept összehasonlítása után álltam elő saját - szerintem egyedi - receptemmel, melyben igyekeztem ötvözni a hallott/látott/olvasott receptek legjavát.