Citromhabos máksüti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
8g tojássárgája26 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
15g mák79 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
20g tej11 kcal
A citromhabhoz
-
16g tojásfehérje8 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
2g citromlé0 kcal
A töltelékhez
-
10g meggylekvár28 kcal
Összesen
412
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
80g tojássárgája258 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
150g mák788 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
200g tej112 kcal
A citromhabhoz
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
20g citromlé4 kcal
A töltelékhez
-
100g meggylekvár278 kcal
Összesen
4116
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
6.3g tojássárgája20 kcal
-
11.8g vaj85 kcal
-
11.8g cukor46 kcal
-
11.8g mák62 kcal
-
11.8g finomliszt43 kcal
-
0 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
15.8g tej9 kcal
A citromhabhoz
-
12.6g tojásfehérje7 kcal
-
7.9g porcukor31 kcal
-
1.6g citromlé0 kcal
A töltelékhez
-
7.9g meggylekvár22 kcal
Összesen
325
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 573.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 259 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 186 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 28.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 130 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Összesen
412
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80.4 g
Zsír
-
Összesen 211.1 g
-
Telített zsírsav 92 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 1191 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5733.2 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 2590 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 584 mg
-
Foszfor 1860 mg
-
Nátrium 498 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 489.9 g
-
Cukor 313 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 286.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1331 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 305 micro
-
Kolin: 727 mg
-
Retinol - A vitamin: 1303 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 308 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 906 micro
Összesen
4116
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 452.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 205 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.7 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 22.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
325
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
4 db tojássárgája
-
15 dkg vaj
-
15 dkg cukor
-
15 dkg finomliszt
-
1 ek szódabikarbóna
-
1 citromból nyert citromhéj
-
2 dl tej
A citromhabhoz
-
4 db tojásfehérje
-
10 dkg porcukor
-
0.5 citromból nyert citromlé
A töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- Előkészítésként melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és vajazzunk ki egy tepsit (kb. 20x30 cm-eset).
- A puha vajat és a cukrot egy nagy tálban robotgéppel kb. 2-3 perc alatt összekavarjuk. A tojássárgáját egyesével a vajas keverékhez adjuk, és jól eldolgozzuk a hozzávalókat.
- Egy másik tálban összekavarjuk a lisztet a mákkal, szódabikarbónával, majd belereszeljük a citrom héját.
- A tejet a vajas keverékkel felváltva hozzáadjuk a liszthez. Miután jól összedolgoztuk az egész tésztát, beleöntjük a kivajazott tepsibe és betesszük az előmelegített sütőbe.
- A tortát addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem sül és ha beleszúrunk egy villát vagy kést, a tészta már nem ragad rá. Érdemes kb. 20 percnyi sütés után többször ránézni és ellenőrizni, mikor lesz kész. Ha kész, vegyük ki a sütőből, de még ne kapcsoljuk ki a sütőt.
- A citromhabhoz először felverjük a tojásfehérjét, amíg jó habos nem lesz, majd csak ekkor adjuk hozzá a citromlevet és kanalanként a porcukrot. Vigyázzunk arra, hogy ne verjük túl a habot. Akkor van kész, ha a tálat oldalra döntjük és a hab nem csúszik ki a tálból.
- Kenjünk meg a tésztát lekvárral, majd erre kenjünk rá a citromos habot, és tegyük vissza a sütőbe még 5 percre. 5 perc után kapcsoljuk ki a sütőt és még kb. 10 percig hagyjuk a habot száradni a sütőben.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20×30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 380
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 28797
- Feltöltés dátuma: 2012. október 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Azt hiszem a mák iránti szenvedélyemet abból az időből eredeztethetjük, amikor anyum terhes volt velem. Az elmúlt 25 évben rengetegszer elmesélte azt a történetet, hogy a terhessége alatt folyamatosan kívánta a mákot. És evett is persze. Így nem meglepő, ha azt mondom, hogy amióta az eszemet tudom, imádok mindent, aminek köze van a mákhoz. Köszi Anya, hogy megszerettetted velem egy életre a mákot :) Gondolom nem is kell mondjam, mekkora sikere volt ennek a sütinek is a munkahelyen.