"Cicás" kalács
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
63g tej35 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
1g só0 kcal
-
0 kcal
-
13g mandula74 kcal
A tetejére
-
5g tojássárgája16 kcal
-
2g víz0 kcal
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
250g tej140 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
4g só0 kcal
-
0 kcal
-
50g mandula295 kcal
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
-
8g víz0 kcal
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
51.2g finomliszt186 kcal
-
2.6g élesztő3 kcal
-
21.3g tej12 kcal
-
5.1g vaj37 kcal
-
3.4g cukor13 kcal
-
9.4g tojás12 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0 kcal
-
4.3g mandula25 kcal
A tetejére
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
0.7g víz0 kcal
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.6 g
Zsír
-
Összesen 25.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 177 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1074.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 149 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 318 mg
-
Nátrium 465 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 131 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 49.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 139 mg
-
Retinol - A vitamin: 158 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 204 micro
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 98.5 g
Zsír
-
Összesen 100.9 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 706 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4298.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 249 mg
-
Kálcium 595 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 292 mg
-
Foszfor 1273 mg
-
Nátrium 1860 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 524.1 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 196.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 641 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 492 micro
-
Kolin: 558 mg
-
Retinol - A vitamin: 632 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 114 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 814 micro
- 11% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 366.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 159 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 16.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
600 g finomliszt
-
30 g élesztő
-
4 ek cukor
-
2 db tojás
-
1 kk só
A tetejére
-
1 db tojássárgája
-
1 ek víz
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet (500 g) tálba szitáljuk, mélyedést nyomunk a közepébe, abba belemorzsoljuk az élesztőt.
- Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük, úgy, hogy némi liszt is vegyüljön bele.
- Ezután az egész tetejére vékony liszt réteget szitálunk, és letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.
- A vajat, a cukrot és a tojásokat alaposan (habosra) összekeverjük, az alaptésztához adjuk, falapáttal jól belekeverjük, és rövid ideig verjük, hogy egynemű "anyagot" kapjunk, és a tészta máris kissé meglazuljon.
- Szép simára, szárazra dagasztjuk, ha kell, némi lisztet hozzáadunk, de csak keveset! Visszatesszük a tálba, megint meghintjük egy halovány liszt réteggel, konyharuhát rá, és ismét keljen 15-30 percet (hőmérséklettől függően).
- Miután kb. a kétszeresére dagadt, még egyszer jó alaposan átgyúrjuk (én a robotgép dagasztó karjait hívtam ehhez segítségül), majd ismét pihentetjük meleg helyen, további 15-30 percet. (Ez kihagyható, de mégis nagyon megéri, mert ettől lesz szép, lyukacsos a tészta!)
- A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, a sütőlemezt vagy kikenjük vajjal, zsírral, vagy teszünk bele jó minőségű sütőpapírt (amelynek mindkét oldala tapadásmentes).
- A tésztát lisztezett deszkán 3 részre osztjuk. Én ezen a ponton szoktam az egyik ilyen kupacba keserű kakaóport szórni, és jó alaposan elkeverni a robotgép dagasztójával, de nem méregetem, mennyi kakaóport adok hozzá, csak szórom. Saccra kb. 3-4 púpozott teáskanálnyi lehet.
- Most mind a 3 kupacból egy-egy kígyót formálunk, kissé hegyes véggel. Én pont olyan hosszúra szoktam sodorni őket, mint amilyen hosszú a nyújtó deszkám, és kb. gyerek csuklónyi vastagok szoktak lenni.
- Egymás mellé tesszük őket, ha kakaósan készítjük, akkor a barna "sodrony" legyen középen. Most pedig, figyelem: a közepüktől indulva fonjuk össze a tekercseket! Először az egyik végük felé haladva, majd a másik vége felé. Így a legkönnyebb, és így sikerül legszebbre a fonás.
- Áttesszük a szép, fonott kalácsunkat a sütőlemezre, majd megkenjük a vízzel elkevert, 1 db felvert tojássárgájával az egészet. Ne sajnáljuk róla az anyagot! :-)
- További 10 percet kelesztjük még így.
- Az előmelegített sütőben, középső álláson, alsó-felső sütésen, 30 percig sütjük.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 273
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 41541
- Feltöltés dátuma: 2010. január 16.
Ajánló
Hogy jól sikerüljön a kelt tészta, alapfeltétel, hogy minden hozzávaló kb. azonos (szoba)hőmérsékletű legyen.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Isteni finom!! A látszat ellenére nincs sok meló ezzel a kaláccsal. Gyakran készítem, mert a Családom imádja. Uhh, olyan könnyed tésztája van, szinte "elrepül", ha az ember tényleg betartja a kelesztési időt, és nem esik túlzásba a lisztezéssel. És, hogy miért "CICÁS"? Ez az elnevezés Férjemtől ragadt rá. Ő hívta így gyerekkorában a cirmos, vagyis csíkos kalácsot, ami a kakaótól lett színes mintás. Az eredeti receptben nincs is kakaó, de mi így szeretjük. S ha már az eredeti receptnél tartunk, aszerint a neve egyszerűen csak fonott kalács, A sütés iskolája c. könyvből. Ez a Magyar Könyvklub gondozásában jelent meg, még 1997-ben. Nagyon jó kis könyv, szeretem, mert profiknak és kezdőknek is szolgál sok-sok hasznos tanáccsal, segítséggel, ötlettel - és ami a lényeg, fényképes, részletes leírással.