r
Nosalty Logó

"Cicás" kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
"Cicás" kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 861 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3438 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 293 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.6 g

Zsír

  • Összesen
    25.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    177 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1074.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    318 mg
  • Nátrium
    465 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    131 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    158 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 861 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.5 g

Zsír

  • Összesen
    100.9 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    706 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4298.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    249 mg
  • Kálcium
    595 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    292 mg
  • Foszfor
    1273 mg
  • Nátrium
    1860 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    524.1 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    196.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    641 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    492 micro
  • Kolin:
    558 mg
  • Retinol - A vitamin:
    632 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    814 micro
Összesen 3438 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    366.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 293 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet (500 g) tálba szitáljuk, mélyedést nyomunk a közepébe, abba belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük, úgy, hogy némi liszt is vegyüljön bele.
  3. Ezután az egész tetejére vékony liszt réteget szitálunk, és letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.
  4. A vajat, a cukrot és a tojásokat alaposan (habosra) összekeverjük, az alaptésztához adjuk, falapáttal jól belekeverjük, és rövid ideig verjük, hogy egynemű "anyagot" kapjunk, és a tészta máris kissé meglazuljon.
  5. Szép simára, szárazra dagasztjuk, ha kell, némi lisztet hozzáadunk, de csak keveset! Visszatesszük a tálba, megint meghintjük egy halovány liszt réteggel, konyharuhát rá, és ismét keljen 15-30 percet (hőmérséklettől függően).
  6. Miután kb. a kétszeresére dagadt, még egyszer jó alaposan átgyúrjuk (én a robotgép dagasztó karjait hívtam ehhez segítségül), majd ismét pihentetjük meleg helyen, további 15-30 percet. (Ez kihagyható, de mégis nagyon megéri, mert ettől lesz szép, lyukacsos a tészta!)
  7. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, a sütőlemezt vagy kikenjük vajjal, zsírral, vagy teszünk bele jó minőségű sütőpapírt (amelynek mindkét oldala tapadásmentes).
  8. A tésztát lisztezett deszkán 3 részre osztjuk. Én ezen a ponton szoktam az egyik ilyen kupacba keserű kakaóport szórni, és jó alaposan elkeverni a robotgép dagasztójával, de nem méregetem, mennyi kakaóport adok hozzá, csak szórom. Saccra kb. 3-4 púpozott teáskanálnyi lehet.
  9. Most mind a 3 kupacból egy-egy kígyót formálunk, kissé hegyes véggel. Én pont olyan hosszúra szoktam sodorni őket, mint amilyen hosszú a nyújtó deszkám, és kb. gyerek csuklónyi vastagok szoktak lenni.
  10. Egymás mellé tesszük őket, ha kakaósan készítjük, akkor a barna "sodrony" legyen középen. Most pedig, figyelem: a közepüktől indulva fonjuk össze a tekercseket! Először az egyik végük felé haladva, majd a másik vége felé. Így a legkönnyebb, és így sikerül legszebbre a fonás.
  11. Áttesszük a szép, fonott kalácsunkat a sütőlemezre, majd megkenjük a vízzel elkevert, 1 db felvert tojássárgájával az egészet. Ne sajnáljuk róla az anyagot! :-)
  12. További 10 percet kelesztjük még így.
  13. Az előmelegített sütőben, középső álláson, alsó-felső sütésen, 30 percig sütjük.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 273
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 41537
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 16.

Ajánló

Hogy jól sikerüljön a kelt tészta, alapfeltétel, hogy minden hozzávaló kb. azonos (szoba)hőmérsékletű legyen.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Isteni finom!! A látszat ellenére nincs sok meló ezzel a kaláccsal. Gyakran készítem, mert a Családom imádja. Uhh, olyan könnyed tésztája van, szinte "elrepül", ha az ember tényleg betartja a kelesztési időt, és nem esik túlzásba a lisztezéssel. És, hogy miért "CICÁS"? Ez az elnevezés Férjemtől ragadt rá. Ő hívta így gyerekkorában a cirmos, vagyis csíkos kalácsot, ami a kakaótól lett színes mintás. Az eredeti receptben nincs is kakaó, de mi így szeretjük. S ha már az eredeti receptnél tartunk, aszerint a neve egyszerűen csak fonott kalács, A sütés iskolája c. könyvből. Ez a Magyar Könyvklub gondozásában jelent meg, még 1997-ben. Nagyon jó kis könyv, szeretem, mert profiknak és kezdőknek is szolgál sok-sok hasznos tanáccsal, segítséggel, ötlettel - és ami a lényeg, fényképes, részletes leírással.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...