Chuggington torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 19% Zsír
A piskótához
-
60g tojás75 kcal
-
22g cukor84 kcal
-
33g finomliszt118 kcal
A krémhez
-
20g tojásfehérje10 kcal
-
42g porcukor161 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
13g étcsokoládé68 kcal
A fondanthoz
Összesen
1332
kcal
- 4% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 19% Zsír
A piskótához
-
715g tojás900 kcal
-
260g cukor1006 kcal
-
390g finomliszt1420 kcal
A krémhez
-
240g tojásfehérje125 kcal
-
500g porcukor1935 kcal
-
750g vaj5378 kcal
-
150g étcsokoládé819 kcal
A fondanthoz
Összesen
15999
kcal
- 4% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 19% Zsír
A piskótához
-
17.2g tojás22 kcal
-
6.2g cukor24 kcal
-
9.4g finomliszt34 kcal
A krémhez
-
5.8g tojásfehérje3 kcal
-
12g porcukor46 kcal
-
18g vaj129 kcal
-
3.6g étcsokoládé20 kcal
A fondanthoz
Összesen
385
kcal
- 4% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 63.5 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 330 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 436.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 183 mg
-
Nátrium 121 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 181.3 g
-
Cukor 148 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 76.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 546 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 170 mg
-
Retinol - A vitamin: 535 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 127 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 274 micro
Összesen
1332
kcal
- 4% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 179.9 g
Zsír
-
Összesen 761.8 g
-
Telített zsírsav 434 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 233 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 50 g
-
Koleszterin 3965 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5239.1 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 396 mg
-
Kálcium 716 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 427 mg
-
Foszfor 2200 mg
-
Nátrium 1448 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2175.6 g
-
Cukor 1776 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 920 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6549 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 516 micro
-
K vitamin: 114 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 440 micro
-
Kolin: 2043 mg
-
Retinol - A vitamin: 6423 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 1529 micro
-
β-crypt 60 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3289 micro
Összesen
15999
kcal
- 4% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 95 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 125.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.3 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 22.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
385
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
13 db tojás
-
26 dkg cukor
-
39 dkg finomliszt
A krémhez
-
6 db tojásfehérje
-
50 dkg porcukor
-
75 dkg vaj
-
15 dkg étcsokoládé
A fondanthoz
Elkészítés
A piskótához
- Először is az elkészítéshez 2 napra lesz szükség. Két tortaformára lesz szükségünk egy 28, és 20 cm-re. A nagyobb piskótát 8 tojásból készítjük. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a kimért cukrot, de közben tovább verjük a fehérjét. Majd a habverést abba nem hagyva egyesével hozzádogozzuk a 8 tojássárgáját is. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy kézi habverővel óvatos mozdulatokkal kanalanként hozzádolgozzuk a lisztet is. Kipapírozott tortaformába töltjük és 180 fokos sütőben 35 percig sütjük.
- Ugyanígy járunk el a 20 cm-es lappal is, csak azt 5 tojásból készítjük. Ha kisültek a lapok, félretesszük őket hűlni.
- Elkészítjük a fondantot. Először átszitáljuk egy teaszűrőn a porcukrot, mert nagyon fontos, hogy teljesen csomómentes legyen. Egy tálba beleteszünk kb. 1/2 kg porcukrot és mélyedést készítünk a közepébe. Egy lábasban vizet forralunk, és a gőz fölött egy kisebb edényben felolvasztjuk a citromlében elkevert zselatint. Ha elolvad, hozzáadjuk a mézet és a margarint. Folyamatosan kevergetjük, ha egyneművé vált, levesszük a forró gőzről, s hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Ekkor beleöntjük a porcukorba készített mélyedésbe és elkezdjük összedolgozni. Folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot, a maradék 40 dkg biztosan kell hozzá. Ha kész vagyunk, egy könnyen formálható, lágy gombócot kell kapnunk. Légmentesen becsomagoljuk és hűvös helyen legalább 6 órát pihentetjük. A hűtőben csak nyáron, mert nagyon megkeményedik.
- A krémhez egy nagyméretű hőálló tálban elkeverjük a tojások fehérjét a porcukorral. Gőz felé helyezzük és robotgéppel 5 percig verjük folyamatosan. Figyeljünk oda, mert a víznek forrnia kell. Ha letelt az 5 perc levesszük a gőzről a krémet, és továbbra is verjük a robotgéppel, amíg ki nem hűl. Ezután hozzáadjuk a vajat. Gyönyörű fényes, habos vajkrémet kapunk. Fontos a vajkrém, mert a fondant bevonat csak a vajkrémen tapad meg.
- Kettéosztjuk a krémet, a fehéren maradt résszel majd a tortát vonjuk be, a másik felét olvasztott étcsokival ízesítjük. Fontos, hogy magas kakaótartalmú étcsokit használjunk, mert a krém már elég édes, nem kell bele több cukor.
- A kihűlt piskótákat legalább 3 részre vágjuk és megtöltjük a csokikrémmel. Majd bevonjuk őket fehér vajkrémmel és irány a hűtő egy éjszakára.
- Másnap egy vízbe mártott késsel teljesen egyenesre simítjuk a tetejét. Kinyújtjuk a fondantot kb. 3-4 mm vastagra és bevonjuk vele a tortákat. Óvatosan bánjunk vele, mert könnyen szakad és nehezen bírja a meleget. Ha túl kemény és nem tudjuk könnyen nyújtani, margarinos kézzel gyúrjuk át. Ha kész vagyunk a bevonattal, akkor az alsó tortán jelöljük be a felsőnek a helyét, és 3 db ostyarudat szúrjunk bele a tortába háromszög alakba, hogy ne süllyedjen bele a felső torta. Ha ezzel kész vagyunk, helyezzük rá a felső tortát.
- Ecsetet és ételfestéket elő, a maradék fondanttal és szárnyalhat mindenki fantáziája. Fontos: a festett fondantot vajkrémmel lehet a legegyszerűbben felragasztani a helyére. Ha elfogyott, tessék glazúrt készíteni (tojásfehérje porcukorral, mint a mézeskalács díszítésnél).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 70 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 3
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2764
- Feltöltés dátuma: 2013. február 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Az én 3 éves nagy fiam teljesen beleszerelmesedett a Chugginton című rajzfilmbe. De emeletes és csokis is kellett, hogy legyen. Hát így sikerült... De tényleg 2 napba telik az elkészítése.