adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 17% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
56g csirkemellfilé68 kcal
-
75g hal43 kcal
-
75g királyrák63 kcal
-
20g shiitake gomba7 kcal
-
5g szójaszósz3 kcal
-
3g mirin3 kcal
-
3g szaké3 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
90g dashi6 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
284
kcal
- 17% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
113g csirkemellfilé135 kcal
-
150g hal86 kcal
-
150g királyrák126 kcal
-
40g shiitake gomba14 kcal
-
10g szójaszósz6 kcal
-
5g mirin7 kcal
-
5g szaké7 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
180g dashi13 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
571
kcal
- 17% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
14.6g csirkemellfilé17 kcal
-
19.4g hal11 kcal
-
19.4g királyrák16 kcal
-
5.2g shiitake gomba2 kcal
-
1.3g szójaszósz1 kcal
-
0.6g mirin1 kcal
-
0.6g szaké1 kcal
-
14.2g tojás18 kcal
-
23.3g dashi2 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
74
kcal
- 17% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.5 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 275 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2030.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 486 mg
-
Nátrium 1314 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 198.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 100 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 209 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 243 micro
Összesen
284
kcal
- 17% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85 g
Zsír
-
Összesen 14.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 550 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4061 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 150 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 154 mg
-
Foszfor 971 mg
-
Nátrium 2627 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 396.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 176 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 199 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 150 micro
-
Kolin: 419 mg
-
Retinol - A vitamin: 176 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 487 micro
Összesen
571
kcal
- 17% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 525.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 340 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 51.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
74
kcal
Hozzávalók
-
0.5 db csirkemellfilé
-
15 dkg hal
-
2 db shiitake gomba
-
1 ek szójaszósz
-
5 ml mirin (40-50 %-os cukortartalmú rizsbor, helyettesíthető: édes vörösbor, szójaszósz és cukor keverékével)
-
2 db tojás
-
180 ml dashi (jellegzetes ízű, szárított halból és moszatból készült alaplé, instant formában is kapható, helyettesíthető csirkehúslevessel)
-
1 ek cukor
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A csirkemellet és a halfilét apró kockákra vágjuk, a gombát pedig vékony szeletekre. A tojásokat – lehetőleg buborékmentesen – verjük fel, majd adjuk hozzá a dashit, szójaszószt, sót, szakét, cukrot. Az egészet szűrjük át egy gézdarabon, hogy szép, egyenletes állaga legyen.
- Először a csirke, hal, gomba – opcionálisan, ha be lehet szerezni: ginkgo mag, kamaboko (színes halkészítmény, általában rózsaszín és fehér, nagyon dekoratív) – kerüljön a csészék aljába. Majd a tojásos keveréket töltsük rájuk és fedjük le – alufólia is kiválóan alkalmas erre - az edénykét.
- Egy nagyobb lábasban tegyünk fel kb. egy ujjnyi vizet forrni. Ha már felforrt, vegyük takarékra és helyezzük bele a kis edénykéket, majd tegyünk rá fedőt. Körülbelül 15 percig gőzöljük őket. Ellenőrzésképp: ha egy pálcikát szúrunk az elegybe és tiszta folyadék jön fel, akkor késznek nyilváníthatjuk a chawanmushinkat. Dísznek egy szép petrelyelyemlevelet tehetünk a tetejére. (Forrás: Nishizawa Tomoyuki, A JAPÁN KONYHA; Aladdin konyhája, Minerva, 1986, 211-237. oldal, Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár)
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 19390
- Feltöltés dátuma: 2008. február 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Oli
62 recept
A chawanmushi szó szerint gőzölt teáscsészét jelent és nem túl “japános” módon, azaz kanállal fogyasztják. Előételként szerepel, habár a japán étkezéskor minden fogás egyszerre kerül az asztalra, így ki-ki maga dönti el, hogy milyen sorrendben kezd hozzá a fogásokhoz. Az elkészítése nagyon egyszerű, s hamar nagy kedvenccé válhat.