r
Nosalty Logó

Chaud-froid csirke

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Harmathy Ildikó
Chaud-froid csirke
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 478 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1903 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 79 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1232.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    538 mg
  • Nátrium
    345 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    323.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    209 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    190 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    199 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    335 micro
  • β-karotin
    1495 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    1694 micro
Összesen 478 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    244.1 g

Zsír

  • Összesen
    59.8 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    722 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4931.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    813 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    2150 mg
  • Nátrium
    1379 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.2 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    1294.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    837 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    182 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    762 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    89 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    274 micro
  • Kolin:
    798 mg
  • Retinol - A vitamin:
    282 micro
  • α-karotin
    1340 micro
  • β-karotin
    5982 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    6778 micro
Összesen 1903 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    200.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    243 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    105 micro
  • Lut-zea
    275 micro
Összesen 79 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymákat kockára vágjuk.
  2. A csirkét a nagy hagymával, a kakukkfűvel és a babérlevéllel főni tesszük annyi vízben, ami éppen ellepi.
  3. Sózzuk, borsot adunk hozzá, lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük a húst.
  4. Kiemeljük a levéből, és hűlni hagyjuk. (A levet leves vagy valami mártás készítéséhez használjuk el. Nálunk: sajtgaluskát szaggattam bele, isteni leves lett!)
  5. A sárgarépát a kishagymával, az összekötött csokor petrezselyemzölddel, sóval és egész borssal a tejben lassú tűzön puhára főzzük, hűlni hagyjuk.
  6. Langyosan leszűrjük, a répát félretesszük, a tej felébe beáztatjuk a zselatin felét.
  7. A cukkínit blansírozzuk (forró vízben 10 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük), hűlni hagyjuk.
  8. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, zsemleszínűre pirítjuk a vajon a lisztet, és adjuk a leszűrt tejet (azt a felét, amiben nincs zselatin).
  9. Gyorsan sűrűsödik, adjuk a zselatinos tejet, összefőzzük, hűlni hagyjuk. Néha megkeverjük, hogy ne csomósodjon. Ez a chaud-froid vagy (fehér)zománcmártás.
  10. A hideg csirke bőrét lehúzzuk, rácsra helyezzük, és áthúzzuk a még folyékony chaud-froid mártással, tálra helyezzük.
  11. A zselatin másik feléből a húslevessel és kevés citromlével aszpikot készítünk (a húslevesbe beáztatjuk a zselatint, és kevés citromlével összeforraljuk), hűlni hagyjuk.
  12. A cukkínit, paradicsomot, citromot és a tejben főtt répát hidegen felszeleteljük.
  13. Csinosan a zománcozott csirke mellé helyezzük, langyos aszpikkal áthúzzuk, a mártás maradékával körbeöntjük.
  14. Az aszpik maradékát lapos tányérra öntjük, hogy megdermedjen, felkockázzuk, és a tálra szórjuk.
  15. Legalább két órán át hűtőben pihentetjük, mielőtt tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 67
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 18040
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 29.

Ajánló

Legjobban forró nyár estéken lehet élvezni ezt a finom hideg csirkeételt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Chaud-froid csirke
Harmathy Ildikó 313 recept

Télidőben falom Agatha Christie írásait, melyekben igen gyakran Hercule Poirot a főszereplő, a kicsi kis belga mesterdetektív, aki nagyon szereti a jó ételeket. Gyakran szerepelnek a könyvekben ételnevek, a minapjában éppen azt olvastam, hogy consommét és chaud-froid csirkét rendelt a ’Monseigneur’ elnevezésű francia étteremben Londonban. 1935-ben járhatunk, nem tudom, egyáltalán létezett-e ilyen nevű étterem akkoriban Londonban, ha legközelebb arra járok, megnézem, ma mi a helyzet. Addig is fogyasszuk a chaud-froid csirkét jóízűen, nagyon finomságos étek! Különben pedig van egy szakácsunk itt a No Salty-n, aki így nevezi magát. Gyakran keresem fel az olvasmányaimban szereplő gasztrohelyeket, ha külföldön vagyok. Legutóbb Velencében azonban rettentően nem volt szerencsénk: kibattyogtunk a Sacca Serenellára, mert másik kedvenc krimiszerzőm, Donna Leon azt írta, hogy az üveggyári munkások menzáján rettentő jó a konyha. El is képzeltem, hogy a családias kifőzde, ahol a munkásoknak főznek, nyilván háziasan, biztosan nagyszerű élményt nyújt majd. (Menza nálunk is tud nagyon jó lenni: Szigetszentmiklóson a Flóra Hungaria egyik menzáján például egészen remek a konyha!) Az olasz tulajdonos sajnos nem tudott angolul, sem németül, de amikor megmutattam a könyvet, ami hozzá vezérelt, rögtön hozott egy hatalmas képet, ami őt ábrázolta az egyébként Velencében élő, de amerikai írónővel. Nagy nehezen elmagyaráztam, hogy őrá bízzuk az étel kiválasztását. Talán a különleges vendégeknek járó különleges bánásmód miatt nem azt kaptuk, amit a munkások, hanem egyben sült borjút krumplival. Biztosan ott, ahol a frissen érkező tengeri nyersanyag egészen mindennapos, a borjú számít ünnepi eledelnek. Nem volt éppen rossz, semmi különös. Sokáig ücsörögtünk, néztem, mit esznek a munkások, hát ők kagylót kaptak vagy halat – legközelebb okosabb leszek. Még egy másik helyre is elmentünk Donna Leon ajánlása alapján, ki a Giudeccára egy családi étterembe. Már a Giudecca sem az igazi: modern lakótelep, hatalmas komplexum angol beruházásban, hát az étterem sem volt az igazi: műanyagszékek a kertben, a calle partján a hajdan szebb napokat láthatott, mára azonban már eléggé lepukkant kertben. Hajdani szebb napjairól csupán néhány különleges növény árulkodott, igaz eléggé elhanyagolt állapotban. Az étlapon viszont borsos árak álltak az ételek mellett, műanyagszék ide vagy oda, talán finomat eszünk. A híres velencei borjúmájat rendeltem – eléggé felejtős volt. Az utolsó napon kinn Buranon végre – úgy tűnt – megtaláltuk a tuttit, igaz, jócskán az ebédidő végén jártunk. A vendégek előtt a teraszi asztalokon elképesztő kompozíciók sorakoztak, a tulajdonosokra nézve (jól megtermett, mosolygós, ötven körüli, elegáns pár) szintén azt gondoltam, itt végre komoly gasztronómiai élményben lesz részünk. Bizonyára lett volna, ha kaptunk volna enni: kiderült ugyanis, hogy valami rendezvényre kell készülniük. Ennyit tehát a chaud-froid csirkéről! - ezt viszont Rejtő szokta írni, amikor oldalakon keresztül valami egészen másról ír, mint ahonnan elindult.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...