Chaud-froid csirke
- 15% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
225g csirkemellfilé270 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g sárgarépa4 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
125g tej70 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
5g zselatin17 kcal
-
50g szárnyas alaplé4 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
50g cukkini8 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
43g citrom7 kcal
- 15% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
900g csirkemellfilé1080 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
500g tej280 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
20g zselatin67 kcal
-
200g szárnyas alaplé14 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
170g citrom26 kcal
- 15% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
36.6g csirkemellfilé44 kcal
-
6.9g vöröshagyma3 kcal
-
2g vöröshagyma1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.6g sárgarépa1 kcal
-
1.8g petrezselyem1 kcal
-
1.2g vaj9 kcal
-
20.3g tej11 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
-
0.8g zselatin3 kcal
-
8.1g szárnyas alaplé1 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
8.1g cukkini1 kcal
-
4.1g paradicsom1 kcal
-
6.9g citrom1 kcal
- 15% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1232.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 203 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 538 mg
-
Nátrium 345 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.1 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 323.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 209 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 190 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 199 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 335 micro
-
β-karotin 1495 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 1694 micro
- 15% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 244.1 g
Zsír
-
Összesen 59.8 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 722 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4931.1 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 212 mg
-
Kálcium 813 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 358 mg
-
Foszfor 2150 mg
-
Nátrium 1379 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.2 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 1294.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 837 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 182 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 762 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 89 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 274 micro
-
Kolin: 798 mg
-
Retinol - A vitamin: 282 micro
-
α-karotin 1340 micro
-
β-karotin 5982 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 6778 micro
- 15% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 52.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 54 micro
-
β-karotin 243 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 105 micro
-
Lut-zea 275 micro
Hozzávalók
-
4 db csirkemellfilé
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 tk kakukkfű
-
3 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 kis db sárgarépa
-
1 csokor petrezselyem
-
3 dkg vaj
-
5 dl tej
-
1 evőkanál finomliszt
-
20 g zselatin
-
2 dl szárnyas alaplé
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
1 közepes db cukkini
-
1 db paradicsom
Elkészítés
- A hagymákat kockára vágjuk.
- A csirkét a nagy hagymával, a kakukkfűvel és a babérlevéllel főni tesszük annyi vízben, ami éppen ellepi.
- Sózzuk, borsot adunk hozzá, lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük a húst.
- Kiemeljük a levéből, és hűlni hagyjuk. (A levet leves vagy valami mártás készítéséhez használjuk el. Nálunk: sajtgaluskát szaggattam bele, isteni leves lett!)
- A sárgarépát a kishagymával, az összekötött csokor petrezselyemzölddel, sóval és egész borssal a tejben lassú tűzön puhára főzzük, hűlni hagyjuk.
- Langyosan leszűrjük, a répát félretesszük, a tej felébe beáztatjuk a zselatin felét.
- A cukkínit blansírozzuk (forró vízben 10 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük), hűlni hagyjuk.
- A vajat serpenyőben felolvasztjuk, zsemleszínűre pirítjuk a vajon a lisztet, és adjuk a leszűrt tejet (azt a felét, amiben nincs zselatin).
- Gyorsan sűrűsödik, adjuk a zselatinos tejet, összefőzzük, hűlni hagyjuk. Néha megkeverjük, hogy ne csomósodjon. Ez a chaud-froid vagy (fehér)zománcmártás.
- A hideg csirke bőrét lehúzzuk, rácsra helyezzük, és áthúzzuk a még folyékony chaud-froid mártással, tálra helyezzük.
- A zselatin másik feléből a húslevessel és kevés citromlével aszpikot készítünk (a húslevesbe beáztatjuk a zselatint, és kevés citromlével összeforraljuk), hűlni hagyjuk.
- A cukkínit, paradicsomot, citromot és a tejben főtt répát hidegen felszeleteljük.
- Csinosan a zománcozott csirke mellé helyezzük, langyos aszpikkal áthúzzuk, a mártás maradékával körbeöntjük.
- Az aszpik maradékát lapos tányérra öntjük, hogy megdermedjen, felkockázzuk, és a tálra szórjuk.
- Legalább két órán át hűtőben pihentetjük, mielőtt tálaljuk.
- Receptkönyvben: 67
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 18040
- Feltöltés dátuma: 2010. március 29.
Ajánló
Legjobban forró nyár estéken lehet élvezni ezt a finom hideg csirkeételt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
Télidőben falom Agatha Christie írásait, melyekben igen gyakran Hercule Poirot a főszereplő, a kicsi kis belga mesterdetektív, aki nagyon szereti a jó ételeket. Gyakran szerepelnek a könyvekben ételnevek, a minapjában éppen azt olvastam, hogy consommét és chaud-froid csirkét rendelt a ’Monseigneur’ elnevezésű francia étteremben Londonban. 1935-ben járhatunk, nem tudom, egyáltalán létezett-e ilyen nevű étterem akkoriban Londonban, ha legközelebb arra járok, megnézem, ma mi a helyzet. Addig is fogyasszuk a chaud-froid csirkét jóízűen, nagyon finomságos étek! Különben pedig van egy szakácsunk itt a No Salty-n, aki így nevezi magát. Gyakran keresem fel az olvasmányaimban szereplő gasztrohelyeket, ha külföldön vagyok. Legutóbb Velencében azonban rettentően nem volt szerencsénk: kibattyogtunk a Sacca Serenellára, mert másik kedvenc krimiszerzőm, Donna Leon azt írta, hogy az üveggyári munkások menzáján rettentő jó a konyha. El is képzeltem, hogy a családias kifőzde, ahol a munkásoknak főznek, nyilván háziasan, biztosan nagyszerű élményt nyújt majd. (Menza nálunk is tud nagyon jó lenni: Szigetszentmiklóson a Flóra Hungaria egyik menzáján például egészen remek a konyha!) Az olasz tulajdonos sajnos nem tudott angolul, sem németül, de amikor megmutattam a könyvet, ami hozzá vezérelt, rögtön hozott egy hatalmas képet, ami őt ábrázolta az egyébként Velencében élő, de amerikai írónővel. Nagy nehezen elmagyaráztam, hogy őrá bízzuk az étel kiválasztását. Talán a különleges vendégeknek járó különleges bánásmód miatt nem azt kaptuk, amit a munkások, hanem egyben sült borjút krumplival. Biztosan ott, ahol a frissen érkező tengeri nyersanyag egészen mindennapos, a borjú számít ünnepi eledelnek. Nem volt éppen rossz, semmi különös. Sokáig ücsörögtünk, néztem, mit esznek a munkások, hát ők kagylót kaptak vagy halat – legközelebb okosabb leszek. Még egy másik helyre is elmentünk Donna Leon ajánlása alapján, ki a Giudeccára egy családi étterembe. Már a Giudecca sem az igazi: modern lakótelep, hatalmas komplexum angol beruházásban, hát az étterem sem volt az igazi: műanyagszékek a kertben, a calle partján a hajdan szebb napokat láthatott, mára azonban már eléggé lepukkant kertben. Hajdani szebb napjairól csupán néhány különleges növény árulkodott, igaz eléggé elhanyagolt állapotban. Az étlapon viszont borsos árak álltak az ételek mellett, műanyagszék ide vagy oda, talán finomat eszünk. A híres velencei borjúmájat rendeltem – eléggé felejtős volt. Az utolsó napon kinn Buranon végre – úgy tűnt – megtaláltuk a tuttit, igaz, jócskán az ebédidő végén jártunk. A vendégek előtt a teraszi asztalokon elképesztő kompozíciók sorakoztak, a tulajdonosokra nézve (jól megtermett, mosolygós, ötven körüli, elegáns pár) szintén azt gondoltam, itt végre komoly gasztronómiai élményben lesz részünk. Bizonyára lett volna, ha kaptunk volna enni: kiderült ugyanis, hogy valami rendezvényre kell készülniük. Ennyit tehát a chaud-froid csirkéről! - ezt viszont Rejtő szokta írni, amikor oldalakon keresztül valami egészen másról ír, mint ahonnan elindult.