Wellington-camembert
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 11% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
60g camembert sajt180 kcal
-
50g spenót8 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
138g leveles tészta510 kcal
-
1g tojássárgája2 kcal
-
50g feketeerdő sonka117 kcal
-
20g áfonyadzsem56 kcal
Összesen
919
kcal
- 11% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
240g camembert sajt720 kcal
-
200g spenót33 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
550g leveles tészta2041 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
200g feketeerdő sonka468 kcal
-
80g áfonyadzsem222 kcal
Összesen
3672
kcal
- 11% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
13.5g camembert sajt40 kcal
-
11.2g spenót2 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
28g csiperkegomba6 kcal
-
30.8g leveles tészta114 kcal
-
0.1g tojássárgája0 kcal
-
11.2g feketeerdő sonka26 kcal
-
4.5g áfonyadzsem12 kcal
Összesen
204
kcal
- 11% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 38.1 g
Zsír
-
Összesen 55.9 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1514.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 278 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 337 mg
-
Nátrium 821 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.2 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 182.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 315 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 176 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 131 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2033 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4397 micro
Összesen
919
kcal
- 11% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 152.4 g
Zsír
-
Összesen 223.5 g
-
Telített zsírsav 99 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 195 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6059.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 1112 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 209 mg
-
Foszfor 1348 mg
-
Nátrium 3286 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 272.7 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 731.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1261 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 59 mg
-
D vitamin: 82 micro
-
K vitamin: 705 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 522 micro
-
Kolin: 174 mg
-
Retinol - A vitamin: 583 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 8132 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17587 micro
Összesen
3672
kcal
- 11% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 339.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 184 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 456 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 986 micro
Összesen
204
kcal
Hozzávalók
-
200 g spenót
-
1 ek olívaolaj
-
1 gerezd fokhagyma
-
szerecsendió ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 csomag leveles tészta
-
2 g tojássárgája
-
200 g feketeerdő sonka
-
4 ek áfonyadzsem
Elkészítés
- Serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a finomra reszelt fokhagymát megdinszteljük rajta. Mehet rá a spenót, amit pár perc alatt megpárolunk. Reszeljünk rá friss szerecsendiót is! Miután elkészült, áttesszük egy szűrőbe, és hagyjuk kicsit lecsöpögni a felesleges levet, amit eresztett. (Picit ki is nyomkodhatjuk.) Ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk. (Ez a mennyiség két darab Wellingtonhoz lesz elég.)
- A gombapéphez (más néven: douxelles) barna csiperkét használjunk, mert annak kevesebb a víztartalma. A gombát aprítógépbe tesszük, és jól ledaráljuk. Egy serpenyőt felforrósítunk, és beletesszük a finomra aprított gombát. Ez a folyamat azért szükséges, hogy a gombában lévő vizet elfőzzük. Ne tegyünk alá zsiradékot, mivel nem pirítani akarjuk a gombát, hanem kiszárítani. Így az ízek jobban koncentrálódnak, és nem fog elázni a leveles tészta sem.
- Miután teljesen elfőtt a víz a gombáról, sózzuk, borsozzuk, és tegyük át egy kerámiatálba. Hagyjuk teljesen kihűlni. (Ez a mennyiségű gomba is két darab Wellingtonhoz lesz elég)
- Az összeállításhoz tekerjünk egy darab folpackot a vágódeszkára, majd erre helyezzünk 3 vékony sonkaszeletet. A szeleteket nagy átfedéssel fektessük le.
- Erre jön a kihűlt gombapép, amit kb. fél cm vastagon halmozzunk a sonkára, és köralakban egyengessük el. Jöhet rá egy adag a párolt spenótból, majd helyezzük a közepére a camembert sajtot. A tetejére tegyünk a spenótból, és még egy adag gombapéppel is vonjuk be. Végül 3 vékony sonkaszelettel zárjuk, majd a fólia segítségével sorosan bugyoláljuk be, és tegyük hűtőbe (vagy pár percre mélyhűtőbe), hogy összeálljon. Ezeket a munkafázisokat a másik camembert-rel is ismételjük meg.
- Ez idő alatt a leveles tésztákat terítsük ki, és vágjunk ki belőlük két-két egyforma nagyságú kört (kb. 16 cm átmérőjűt).
- A hűtőből kivett sajtot fólia nélkül a tésztára helyezzük, körbekenjük tojássárgájával, és ráborítjuk a másik tésztakorongot is. Szorosan becsomagoljuk, és minimum 20 percre a hűtőbe tesszük. Így szebben fog sülni.
- Megkenjük a tetejét tojássárgájával, és éles késsel vékonyan beirdaljuk (opcionális). Megszórjuk durva szemű sóval, 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kész, 30-40 percet pihentetjük, így jobban fel lehet majd szeletelni.
- Áfonyalekvárral vagy gravy-mártással tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 196
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 33
- Össznézettség: 10878
- Feltöltés dátuma: 2021. december 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A Wellington-bélszín kedvelt karácsonyi fogás világszerte. Nemcsak látványos, de igazi ízorgiát ígér: sonka, spenót, gomba és bélszín leveles tésztába csavarva. Egy fényűző, királyi lakomát idéző étel, melynek elkészítése kifejezetten egyszerű, csak némi odafigyelést és türelmet igényel, viszont minden ráfordított időt és energiát megér. Mi most a kissé borsos árú bélszín helyett camembert sajtot bugyoláltunk a leveles tésztába, az eljárás viszont ugyanaz maradt, mint az eredetinél. Íme a recept!