r
Nosalty Logó

Boszorkányujjak - sósan

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Boszorkányujjak - sósan
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 687 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4118 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 332 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    20.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1329.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    321 mg
  • Nátrium
    733 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 687 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    130 g

Zsír

  • Összesen
    125.7 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7977.1 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    276 mg
  • Kálcium
    623 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    714 mg
  • Foszfor
    1925 mg
  • Nátrium
    4398 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    623.7 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    335.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    52 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    526 micro
  • Kolin:
    327 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    380 micro
Összesen 4118 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    641.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    354 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 332 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mandulákat tetszőleges színű ételfestékkel kifestjük. (Mi mandulaszeleteket használtunk - ezeket pohárba szórtuk, rácsepegtettünk kevés festéket és addig kevergettük nagyon óvatosan, míg befogta a 'körmöket' a szín.) Utána sütőpapírra szétterítjük és száradni hagyjuk őket.
  2. 2 csésze meleg vizet tálba öntünk, belekeverjük az ek cukrot, majd a szárított élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson, ez kb. 5 perc.
  3. Az élesztős keverékhez adunk további 1 csésze lisztet, az 1 ek sót, összedolgozzuk, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a további 4 csésze lisztet és dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk a tésztát, míg sima nem lesz.
  4. Olajozzunk ki vékonyan egy tálat, abba forgassuk bele a tésztabucit, majd fedjük le fóliával és tegyük meleg helyre kelni. Kb. 1 órán belül a duplájára nő.
  5. A sütőt melegítsük elő. Olajozzuk be vékonyan a sütőpapírt. Verjük fel tojást.
  6. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk - mindig takarjuk le a többi bucit, míg az egyiket formázzuk!
  7. 4x12 darab ujjat formázunk a tésztából: középen és a két végén sodorjuk vékonyabbra, hogy ízületeket alakítsunk ki - ezeket 2-3-szor késsel is bevagdossuk. És most két verzió közül választhatunk:
  8. 3 liter vizet tegyünk fel forrni egy nagy edényben, szórjuk bele a sütőport és hagyjuk gyöngyözni. Az első ujjsorozatot (12 db) dobjuk a vízbe, főzzük kb. 1 percig, halásszuk ki őket a sütőpapírra. Kenjük le a tetejüket tojással, szórjuk meg rozmaringgal és tengerisóval, tegyük rájuk a mandulakörmöket, majd irány a sütő - kb. 12-14 perc múlva kész is vannak, de érdemes közben rájuk kukkantani párszor.
  9. Az ujjakat a sütőpapírra sorakoztatjuk, lekenjük tojással, rájuk tesszük a körmöket, megszórjuk sóval és rozmaringgal, majd sütjük- ugyancsak kb. 12-14 percig. Időnként meglessük őket, nehogy túlságosan is piruljanak.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 14 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 46
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 16299
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 30.

Ajánló

Mi csak az ujjak felét forráztuk le, mert a sütőpapírunk nem volt épp a legjobb és ráragadtak :( Egyébként úgy tapasztaltuk, nem szükséges főzögetni őket, így is nagyon szépen megsültek, finomak lettek- ráadásként még a sütőpapírról is simán lejöttek :) Adhatunk mellé mártogatóst: sütőtököset, sajtosat, sőt, akár egyszerű tzatzikit is. Halloween lévén el tudom képzelni jó kis 'véres' paradicsomszósszal is :) Martha Stewart receptje: http://www.marthastewart.com/316427/ladies-fingers-and-mens-toes

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Halloween közeledtével az ember akarva akaratlanul is ünnepi hangulatba kerül, főleg, hogy minden vízszintes felületen faragott sütőtökfejekkel találkozik :) Természetesen mi sem maradhattunk ki a sodrásból ('mi' alatt legjobb barátnőmet/lakótársamat és jómagamat értem), már jó ideje csupa-csupa narancssárga gyertya, tökpofa, madárijesztő, falevél stb. között tengetjük napjainkat :) Mivel a jövő hétre szünetet kaptunk, gondoltuk, meglepjük a csoporttársainkat és kedveskedünk nekik valami finomsággal, mielőtt fájdalmas búcsút veszünk egymástól egy teljes hétre. Nekem rögtön a bosziujjak jutottak eszembe! Persze rengeteg recepttel találkoztunk a neten, viszont azok mind édes sütik voltak, mi pedig sósat szerettünk volna. Na, ekkor keveredtem fel Martha Stewart oldalára, ott pedig erre a receptre. Egyszerű kenyértészta végülis - mi annyit változtattunk, hogy teljes kiőrlésű lisztből csináltuk, valamint csak a felét 'főztük' meg. Áthívtuk egy másik barátnőnket is segíteni, így pikk-pakk megvoltunk. Jelentem, nagy sikere volt! :D Először mindenki csak pislogott, hogy ez mi a fene, volt, aki elborzadt, volt, aki rögtön kettőt is kivett a dobozból... ;)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...