r
Nosalty Logó

Bošpor

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Bošpor
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 1175 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 11742 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 311 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.7 g

Zsír

  • Összesen
    85.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    260 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1930.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    171 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    342 mg
  • Nátrium
    1283 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    180.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    188 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    4572 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 1175 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    376.9 g

Zsír

  • Összesen
    851.5 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    114 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    2600 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19305.9 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    623 mg
  • Kálcium
    1708 mg
  • Vas
    53 mg
  • Magnézium
    637 mg
  • Foszfor
    3418 mg
  • Nátrium
    12826 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    633.5 g
  • Cukor
    90 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

VÍZ

  • Összesen
    1804.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1050 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    798 micro
  • K vitamin:
    76 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    77 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1191 micro
  • Kolin:
    2365 mg
  • Retinol - A vitamin:
    888 micro
  • α-karotin
    145 micro
  • β-karotin
    1877 micro
  • β-crypt
    60 micro
  • Likopin
    45719 micro
  • Lut-zea
    2708 micro
Összesen 11742 kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    512.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    340 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1213 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 311 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Felhevítjük a zsírt, hozzáadjuk a lisztet, és félbarnára sütjük. (Rántás.)
  2. Levesszük a tűzről a rántást, és hozzákeverjük a paprikát (ízlés szerint sózzuk, és teszünk bele csípős paprikát is), majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és felöntjük vízzel.
  3. Folyamatos keverés mellett felforraljuk. Csak annyi vizet adunk hozzá, hogy mártás állagú legyen. Hámozott, érett paradicsomot szeletelhetünk bele, majd tovább forraljuk legalább 20 percig.
  4. Tálaláskor a tálalóedénybe főtt, hámozott tojást és sült kolbász szeleteket helyezhetünk. Ízlés szerint tepertő is fogyasztható hozzá, avagy csak kenyér is mártogatható.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 5215
  • Feltöltés dátuma: 2017. augusztus 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Dráva menti horvátság vasárnapi népi eledele. A Dráva menti horvát népcsoport Somogy és Baranya megyék déli sávjában, a horvát-magyar határfolyó mentén él (A 17 - 18. században Somogy megye északi, Balaton melletti részein is sok horvát falu volt.) Itt, a középkori magyar-horvát etnikai határ mentén a Dráva mocsarai és erdei védelmében több kutató feltételezése szerint elképzelhető, hogy az Árpád-kori horvát népesség egy része - a somogyi magyarsághoz hasonlóan - átvészelhette a török hódoltság idejét. Bizonyos azonban, hogy a 17. század végén, illetve a 18. században ez a horvát népcsoport is bőven kapott utánpótlást a túlparti Szlavóniából, sőt Bosznia horvát vidékeiről is, amit igazol az is, hogy nyelvjárás szempontjából nem egységesek, mind a sto, mind a kaj nyelvjárást beszélő falvaik is vannak. A Pécs környéki falvakban (és egykor Pécsett is) élő bosnyák - horvát népcsoport, mint neve is elárulja (bosnyák = Bosznia lakója), Boszniából, a kutatók megállapítása szerint, annak is középső, részben még ma is horvátok által lakott tájairól származik. Egy részük már a török hódoltság idején letelepedett Baranya megyének ezen a táján, de a 17. század végén s a 18. század elején újabb csoportok csatlakoztak hozzájuk, miután a Habsburgok Bosznia felszabadítására irányuló kísérlete nem sikerült. Letelepítésükben szerepet játszott Radonay Mátyás Ignác pécsi püspök (1687-1703) is, aki így kívánta növelni egyházmegyéjében a katolikus népesség arányát. (Forrás: sulinet)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...