r
Nosalty Logó

Bográcsos marhalábszárpörkölt

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Dacota
Bográcsos marhalábszárpörkölt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1008 kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 12099 kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 144 kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.8 g

Zsír

  • Összesen
    58.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    202 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1498.6 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    907 mg
  • Nátrium
    271 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    497.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    541 micro
  • β-crypt
    104 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    389 micro
Összesen 1008 kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1114.1 g

Zsír

  • Összesen
    697.6 g
  • Telített zsírsav
    261 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    314 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    2425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17982.8 g
  • Cink
    352 mg
  • Szelén
    897 mg
  • Kálcium
    1511 mg
  • Vas
    125 mg
  • Magnézium
    957 mg
  • Foszfor
    10880 mg
  • Nátrium
    3252 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    207.2 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    5969.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    606 micro
  • B6 vitamin:
    27 mg
  • B12 Vitamin:
    167 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    296 mg
  • D vitamin:
    510 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    293 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    802 micro
  • Kolin:
    393 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    355 micro
  • β-karotin
    6490 micro
  • β-crypt
    1249 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    4668 micro
Összesen 12099 kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    62 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 144 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A marhahúst megtisztítjuk az inaktól és hártyáktól (5 kg esetben ne egyedül csináljuk. A bográcsozás úgyis csapatsport). Kockára vágjuk. Ha szeretnénk, hogy hamarabb elkészüljön, kisebbekre, ha mindegy az idő, nagyobbakra. Az inas részeket vágjuk ki, és hagyjuk egyben. (Lehet vele ugyanis trükközni. Belefőzzük a pörköltbe, így az íze, és a „sűrítőanyagai” belekerülnek, de mivel egyben van, és jó nagy, utána könnyen kihalásszuk. Kidobhatjuk, de mindig van egy férfiember, aki szerint ez a „konc” a lényeg az egészben)
  2. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
  3. Az összes hozzávalót tálcára tesszük, és a kezünk ügyébe készítjük, mert a bogrács mellől nem lehet elszaladgálni!
  4. Ha a tűz már „főzésre kész”, felállítjuk az állványt. A zsírt a bográcsba tesszük, megvárjuk, míg kiolvad. Hideg bográcsba tegyük, hogy ne kapjon oda, ne füstöljön! Rádobjuk a hagymát, és kevergetjük, rázogatjuk. Nem sózzuk! Akkor a hagyma levet enged, és nem pirul, hanem fő.
  5. Ha a hagyma pirult-puhult, rádobjuk a pirospaprikát. Veszettül keverjük, mert ha odakap, keserű lesz, és kezdhetjük elölről az egészet. (Innentől tulajdonképpen fakultatív, ki milyen sorrendben, és mit teszünk a pörköltbe, de a paprikát az elején kell – a zsír oldja ki a fűszerpaprika színeit és aromáit.) Rádobjuk a kockára vágott húst, és folyamatosan rázogatva –kevergetve foglalkozunk vele, amíg egy kis levet nem enged. A kevergetés során mindig nyúljunk a hús alá, hogy oda ne égjen.
  6. Ideális esetben a hús enged annyi levet, amiben elpuhulgat. Ha nem, öntsünk alá egy kis vizet, de ne sokat, hiszen a jó pörkölt alapja a sűrű szaft. Ha mégis pótolni kell a folyadékot, inkább a bort javasolom. Kevergessük, rázogassuk, ne hagyjuk magára. a folyadékpótlás legyen folyamatos, akkor lesz jó szaftos a pörkölt. A fűszereket itt tegyük bele.
  7. A paradicsomotés a kis karikákra vágott paprikát beletesszük.Nem kell megpucolni, a végén egyben ki lehet venni a paradicsom héját, a paprikáé pedig belefő. Ha túl „leveses” lenne, akkor tehetünk még bele, ez ízlésfüggő. Viszont jól sűrít.
  8. Folyamatos kevergetéssel kísérve megvárjuk, míg csendesen puhára fő a hús, a szaft pedig jó sűrű lesz. Érdemes közben kóstolgatni, utánafűszerezni.
  9. Friss fehér kenyérrel, roppanós kovászos uborkával tálaljuk. Természetesen száraz vörösbort iszunk mellé.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 594
  • Tegnapi nézettség: 260
  • 7 napos nézettség: 1545
  • Össznézettség: 615169
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 24.

Ajánló

Először is, semmi köret. Friss fehér kenyér és saját készítésű roppanós kovászos uborka. Plusz, a bor, amivel főztünk (mert olyannal, amit nem iszunk meg, ugye nem is főzünk).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Már önmagába véve a pörkölt is egy külön műfaj...hát még a bográcsos verzió! Az kérem, egy külön művészeti ág! Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy a gyors fogások nem lehetnek jók, de egy olyen mutatványra, mint a bográcsolás, azért rá kell készülni, testben, lélekben, szellemiekben, és amire ennyire rákészülünk, abba azért hajlamosabbak vagyunk több szívet is tenni. :) Valamint borzasztóan hiszek az étkezés szociális erejében - vagyis lehet egyedül enni, de minek? Számomra egy igazi kulináris élmény elképzelhetetlen egyedül - kivel osztom meg az örömöt, kivel analizálom a fűszereket, az összetevők állagát, kivel hümmentek hatalmasakat?  Ezért imádom a bográcsozást. Azt egyedül amúgy sem lehet, oda kell a mások segítsége, már az elejétől. Mert ugye órákkal korábban nekikezdünk, tüzet rakunk, leégetjük, újra rakjuk, jöhet bele az előkészített alapanyag, ne annyit, már, te, miért én mindig így csinálom...Hozd a bort. Most? Majd ha a hús már puhább lesz.... Ugye ismerős? Ezek az epizódok kicsit bosszantóak lehetnek ott és akkor, de pár óra múlva, ha a vastag szaft úgy ráült a húskockákra, hogy evőeszköz sem szükséges, mert kenyérrel is ki lehet kanalazni...na akkor már csak nevetünk rajta. Szóval bográcsozzunk. Ahol, és amennyit csak lehet. Minél több baráttal, ellenséggel, szomszéddal, osztálytárssal családdal, mert kevés dolog hoz össze annyira, mint egy füstzamatot átvett, szaftos marhapörkölt egy pohár vörösborral.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...