Bográcsos marhalábszárpörkölt
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
417g marhalábszár533 kcal
-
167g vöröshagyma61 kcal
-
42g sertészsír376 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
2 kcal
-
2 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
17g paradicsom3 kcal
-
17g tv-paprika3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
33g száraz vörösbor27 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
5000g marhalábszár6400 kcal
-
2000g vöröshagyma728 kcal
-
500g sertészsír4510 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
10g fűszerpaprika28 kcal
-
28 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
200g tv-paprika33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
400g száraz vörösbor328 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
60.1g marhalábszár77 kcal
-
24g vöröshagyma9 kcal
-
6g sertészsír54 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0.1g csípős fűszerpaprika0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
2.4g paradicsom0 kcal
-
2.4g tv-paprika0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4.8g száraz vörösbor4 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92.8 g
Zsír
-
Összesen 58.1 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 202 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1498.6 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 907 mg
-
Nátrium 271 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 497.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 541 micro
-
β-crypt 104 micro
-
Likopin 429 micro
-
Lut-zea 389 micro
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1114.1 g
Zsír
-
Összesen 697.6 g
-
Telített zsírsav 261 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 314 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 66 g
-
Koleszterin 2425 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17982.8 g
-
Cink 352 mg
-
Szelén 897 mg
-
Kálcium 1511 mg
-
Vas 125 mg
-
Magnézium 957 mg
-
Foszfor 10880 mg
-
Nátrium 3252 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 207.2 g
-
Cukor 88 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 5969.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 606 micro
-
B6 vitamin: 27 mg
-
B12 Vitamin: 167 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 296 mg
-
D vitamin: 510 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 12 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 293 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 802 micro
-
Kolin: 393 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 355 micro
-
β-karotin 6490 micro
-
β-crypt 1249 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 4668 micro
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 216 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 62 micro
-
Lut-zea 56 micro
Hozzávalók
-
2 kg vöröshagyma
-
50 dkg sertészsír
-
2.5 ek fűszerpaprika
-
2.5 ek csípős fűszerpaprika
-
2 db paradicsom
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
4 dl száraz vörösbor
Elkészítés
- A marhahúst megtisztítjuk az inaktól és hártyáktól (5 kg esetben ne egyedül csináljuk. A bográcsozás úgyis csapatsport). Kockára vágjuk. Ha szeretnénk, hogy hamarabb elkészüljön, kisebbekre, ha mindegy az idő, nagyobbakra. Az inas részeket vágjuk ki, és hagyjuk egyben. (Lehet vele ugyanis trükközni. Belefőzzük a pörköltbe, így az íze, és a „sűrítőanyagai” belekerülnek, de mivel egyben van, és jó nagy, utána könnyen kihalásszuk. Kidobhatjuk, de mindig van egy férfiember, aki szerint ez a „konc” a lényeg az egészben)
- A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
- Az összes hozzávalót tálcára tesszük, és a kezünk ügyébe készítjük, mert a bogrács mellől nem lehet elszaladgálni!
- Ha a tűz már „főzésre kész”, felállítjuk az állványt. A zsírt a bográcsba tesszük, megvárjuk, míg kiolvad. Hideg bográcsba tegyük, hogy ne kapjon oda, ne füstöljön! Rádobjuk a hagymát, és kevergetjük, rázogatjuk. Nem sózzuk! Akkor a hagyma levet enged, és nem pirul, hanem fő.
- Ha a hagyma pirult-puhult, rádobjuk a pirospaprikát. Veszettül keverjük, mert ha odakap, keserű lesz, és kezdhetjük elölről az egészet. (Innentől tulajdonképpen fakultatív, ki milyen sorrendben, és mit teszünk a pörköltbe, de a paprikát az elején kell – a zsír oldja ki a fűszerpaprika színeit és aromáit.) Rádobjuk a kockára vágott húst, és folyamatosan rázogatva –kevergetve foglalkozunk vele, amíg egy kis levet nem enged. A kevergetés során mindig nyúljunk a hús alá, hogy oda ne égjen.
- Ideális esetben a hús enged annyi levet, amiben elpuhulgat. Ha nem, öntsünk alá egy kis vizet, de ne sokat, hiszen a jó pörkölt alapja a sűrű szaft. Ha mégis pótolni kell a folyadékot, inkább a bort javasolom. Kevergessük, rázogassuk, ne hagyjuk magára. a folyadékpótlás legyen folyamatos, akkor lesz jó szaftos a pörkölt. A fűszereket itt tegyük bele.
- A paradicsomotés a kis karikákra vágott paprikát beletesszük.Nem kell megpucolni, a végén egyben ki lehet venni a paradicsom héját, a paprikáé pedig belefő. Ha túl „leveses” lenne, akkor tehetünk még bele, ez ízlésfüggő. Viszont jól sűrít.
- Folyamatos kevergetéssel kísérve megvárjuk, míg csendesen puhára fő a hús, a szaft pedig jó sűrű lesz. Érdemes közben kóstolgatni, utánafűszerezni.
- Friss fehér kenyérrel, roppanós kovászos uborkával tálaljuk. Természetesen száraz vörösbort iszunk mellé.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 594
- Tegnapi nézettség: 260
- 7 napos nézettség: 1545
- Össznézettség: 615169
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 24.
Ajánló
Először is, semmi köret. Friss fehér kenyér és saját készítésű roppanós kovászos uborka. Plusz, a bor, amivel főztünk (mert olyannal, amit nem iszunk meg, ugye nem is főzünk).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Már önmagába véve a pörkölt is egy külön műfaj...hát még a bográcsos verzió! Az kérem, egy külön művészeti ág! Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy a gyors fogások nem lehetnek jók, de egy olyen mutatványra, mint a bográcsolás, azért rá kell készülni, testben, lélekben, szellemiekben, és amire ennyire rákészülünk, abba azért hajlamosabbak vagyunk több szívet is tenni. :) Valamint borzasztóan hiszek az étkezés szociális erejében - vagyis lehet egyedül enni, de minek? Számomra egy igazi kulináris élmény elképzelhetetlen egyedül - kivel osztom meg az örömöt, kivel analizálom a fűszereket, az összetevők állagát, kivel hümmentek hatalmasakat? Ezért imádom a bográcsozást. Azt egyedül amúgy sem lehet, oda kell a mások segítsége, már az elejétől. Mert ugye órákkal korábban nekikezdünk, tüzet rakunk, leégetjük, újra rakjuk, jöhet bele az előkészített alapanyag, ne annyit, már, te, miért én mindig így csinálom...Hozd a bort. Most? Majd ha a hús már puhább lesz.... Ugye ismerős? Ezek az epizódok kicsit bosszantóak lehetnek ott és akkor, de pár óra múlva, ha a vastag szaft úgy ráült a húskockákra, hogy evőeszköz sem szükséges, mert kenyérrel is ki lehet kanalazni...na akkor már csak nevetünk rajta. Szóval bográcsozzunk. Ahol, és amennyit csak lehet. Minél több baráttal, ellenséggel, szomszéddal, osztálytárssal családdal, mert kevés dolog hoz össze annyira, mint egy füstzamatot átvett, szaftos marhapörkölt egy pohár vörösborral.