r
Nosalty Logó

Bodzás-epres fool

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Bodzás-epres fool

Hozzávalók

citromos vajas keksz

Sodó

Eper

Összeállítás

495
Kalória
6.6g
Fehérje
53.8g
Szénhidrátok
28.9g
Zsír
122.6g
Víz
145.2g
Koleszterin
3g
Rost
28.1g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír

citromos vajas keksz

Sodó

Eper

Összeállítás

Összesen 495 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír

citromos vajas keksz

Sodó

Eper

Összeállítás

Összesen 2974 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír

citromos vajas keksz

Sodó

Eper

Összeállítás

Összesen 189 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    28.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    304.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    122.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    228 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    150 micro
Összesen 495 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    39.7 g

Zsír

  • Összesen
    173.4 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    871 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1826.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    677 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    145 mg
  • Foszfor
    673 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    322.7 g
  • Cukor
    168 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    735.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1403 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    357 mg
  • D vitamin:
    133 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    252 micro
  • Kolin:
    444 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1367 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    393 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    899 micro
Összesen 2974 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    114.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    46.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 189 kcal

Elkészítés

citromos vajas keksz

  1. Az összes hozzávalót egy keverőtálba kimérjük, és kézi robotgéppel kihabosítjuk a tésztát.
  2. A tésztát habzsákba kanalazzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire 5-6 centi átmérőjű korongokat nyomunk. A korongok közt tartsunk kb. korongnyi távolságot, sütés közben ugyanis terjeszkednek. Két órát pihentetjük.
  3. 185 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Ne menjünk sütés közben messzire, mert könnyen megéghet.
  4. A kész kekszeket hagyjuk kihűlni, majd törjük 3-4 részre.

Sodó

  1. A tejet felmelegítjük.
  2. Egy kis edényben a tojássárgákat a keményítővel és a vaníliával csomómentesre keverjük. Hozzáadunk egy keveset a forró tejből, kikeverjük, majd visszaöntjük hozzáöntjük a tej többi részét is.
  3. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a sodót, míg sűrűsödni kezd, ekkor hozzáöntjük a bodzaszörpöt. A sodót addig főzzük tovább, amíg a kanálpróba során a kanál hátoldalán bevonatot képez.
  4. Öntsük a sodót egy tálkába, fedjük le folpackkal, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük hűtőbe, amíg a keksz hűl.
  5. A habtejszínt verjük fel, majd forgassuk a kihűtött sodóhoz.

Eper

  1. Az epret feldaraboljuk és a bodzaszörppel együtt egy kis lábasban feltesszük főni.
  2. Rottyantunk egyet rajta, majd levesszük a tűzről. Tálalásig félretesszük. (De ha úgy szimpatikusabb, egy részét le is turmixolhatjuk, és összekeverhetjük a sodóval.)

Összeállítás

  1. A feldarabolt kekszet tálkákba tesszük, rákanalazzuk a sodót és a főtt epret.
  2. Megszórjuk aprított pisztáciával, majd friss eperrel és bodzavirággal díszítjük.

Recept infó

  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A fool egy tradicionális angol édesség, aminek két alapvető alkotóeleme az épp csak megfőzött gyümölcs és a sodó. Ezen kívül lehet még kekszet vagy piskótát is törni az aljára, a krémet és a gyümölcsöt pedig ízlés szerint ízesíthetjük. Épp ezért én most szép adag bodzaszörpöt kevertem mindkettőbe, így hódolva a beköszöntő bodzaszezonnak. Én most házilag sütöttem hozzá egy egyszerű vajas kekszet, de ez elhagyható, vagy bármilyen jobb fajta boltival is helyettesíthető. A tetejére pedig került kevés friss eper, bodzavirág és némi aprított pisztácia is, hogy még tetszetősebb legyen.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Súlyos betegséget okozhat a klóros víz fogyasztása

Sokan a csapból folyó vizet fogyasztják, mint ivóvizet, hiszen sokkal olcsóbb, mint palackozott ásványvizet venni, nem is beszélve a palackvisszaváltás kényszeréről. Svéd kutatók friss kutatása alapján azonban úgy tűnik, bizonyos megbetegedések és a klóros víz fogyasztása között összefüggés lehet.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!