Bodzás-epres fool
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 14% Zsír
citromos vajas keksz
-
17g vaj120 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
5g tej3 kcal
-
19 kcal
-
0g só0 kcal
Sodó
-
7g tojássárgája21 kcal
-
13 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
42g tej23 kcal
-
8g szörp25 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
Eper
Összeállítás
-
42g eper13 kcal
-
4g pisztácia24 kcal
-
0g bodzavirág0 kcal
Összesen
495
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 14% Zsír
citromos vajas keksz
-
100g vaj717 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
30g tej17 kcal
-
114 kcal
-
0g só0 kcal
Sodó
-
40g tojássárgája129 kcal
-
76 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
250g tej140 kcal
-
50g szörp152 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
Eper
Összeállítás
-
250g eper75 kcal
-
25g pisztácia143 kcal
-
0g bodzavirág0 kcal
Összesen
2974
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 14% Zsír
citromos vajas keksz
-
6.3g vaj45 kcal
-
3.1g porcukor12 kcal
-
6.3g finomliszt23 kcal
-
2.5g citromlé1 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
1.9g tej1 kcal
-
1.9g étkezési keményítő7 kcal
-
0g só0 kcal
Sodó
-
2.5g tojássárgája8 kcal
-
1.3g étkezési keményítő5 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
15.7g tej9 kcal
-
3.1g szörp10 kcal
-
12.6g habtejszín37 kcal
Eper
Összeállítás
-
15.7g eper5 kcal
-
1.6g pisztácia9 kcal
-
0g bodzavirág0 kcal
Összesen
189
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 28.9 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 145 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 304.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.8 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 122.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 234 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 59 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 228 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 150 micro
Összesen
495
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 39.7 g
Zsír
-
Összesen 173.4 g
-
Telített zsírsav 97 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 871 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1826.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 677 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 145 mg
-
Foszfor 673 mg
-
Nátrium 253 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 322.7 g
-
Cukor 168 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 735.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1403 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 357 mg
-
D vitamin: 133 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 252 micro
-
Kolin: 444 mg
-
Retinol - A vitamin: 1367 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 393 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 899 micro
Összesen
2974
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 114.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
189
kcal
Hozzávalók
citromos vajas keksz
-
50 g porcukor
-
100 g finomliszt
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
-
3 ek tej
-
2 ek étkezési keményítő
-
1 csipet só
Sodó
-
2 db tojássárgája
-
2 csapott ek étkezési keményítő
-
1 db vanília
-
2.5 dl tej
-
2 dl habtejszín
Eper
-
35 dkg eper
Összeállítás
-
25 dkg eper
-
25 g pisztácia
-
1 db bodzavirág
Elkészítés
citromos vajas keksz
- Az összes hozzávalót egy keverőtálba kimérjük, és kézi robotgéppel kihabosítjuk a tésztát.
- A tésztát habzsákba kanalazzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire 5-6 centi átmérőjű korongokat nyomunk. A korongok közt tartsunk kb. korongnyi távolságot, sütés közben ugyanis terjeszkednek. Két órát pihentetjük.
- 185 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Ne menjünk sütés közben messzire, mert könnyen megéghet.
- A kész kekszeket hagyjuk kihűlni, majd törjük 3-4 részre.
Sodó
- A tejet felmelegítjük.
- Egy kis edényben a tojássárgákat a keményítővel és a vaníliával csomómentesre keverjük. Hozzáadunk egy keveset a forró tejből, kikeverjük, majd visszaöntjük hozzáöntjük a tej többi részét is.
- Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a sodót, míg sűrűsödni kezd, ekkor hozzáöntjük a bodzaszörpöt. A sodót addig főzzük tovább, amíg a kanálpróba során a kanál hátoldalán bevonatot képez.
- Öntsük a sodót egy tálkába, fedjük le folpackkal, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük hűtőbe, amíg a keksz hűl.
- A habtejszínt verjük fel, majd forgassuk a kihűtött sodóhoz.
Eper
- Az epret feldaraboljuk és a bodzaszörppel együtt egy kis lábasban feltesszük főni.
- Rottyantunk egyet rajta, majd levesszük a tűzről. Tálalásig félretesszük. (De ha úgy szimpatikusabb, egy részét le is turmixolhatjuk, és összekeverhetjük a sodóval.)
Összeállítás
- A feldarabolt kekszet tálkákba tesszük, rákanalazzuk a sodót és a főtt epret.
- Megszórjuk aprított pisztáciával, majd friss eperrel és bodzavirággal díszítjük.
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3079
- Feltöltés dátuma: 2021. május 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
360 recept
A fool egy tradicionális angol édesség, aminek két alapvető alkotóeleme az épp csak megfőzött gyümölcs és a sodó. Ezen kívül lehet még kekszet vagy piskótát is törni az aljára, a krémet és a gyümölcsöt pedig ízlés szerint ízesíthetjük. Épp ezért én most szép adag bodzaszörpöt kevertem mindkettőbe, így hódolva a beköszöntő bodzaszezonnak. Én most házilag sütöttem hozzá egy egyszerű vajas kekszet, de ez elhagyható, vagy bármilyen jobb fajta boltival is helyettesíthető. A tetejére pedig került kevés friss eper, bodzavirág és némi aprított pisztácia is, hogy még tetszetősebb legyen.