r
Nosalty Logó

Berliner fánk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Éva házias konyhája
Berliner fánk
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 1297 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 6482 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 279 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.5 g

Zsír

  • Összesen
    81.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    202 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    853 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    514 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    126.5 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    137 mg
  • Retinol - A vitamin:
    195 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 1297 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.7 g

Zsír

  • Összesen
    408.9 g
  • Telített zsírsav
    98 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    171 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    118 g
  • Koleszterin
    1009 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4265 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    225 mg
  • Kálcium
    361 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    957 mg
  • Nátrium
    2572 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    632.5 g
  • Cukor
    247 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    175.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    991 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    128 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    401 micro
  • Kolin:
    686 mg
  • Retinol - A vitamin:
    974 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    194 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1016 micro
Összesen 6482 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    17.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    182.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 279 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókat egy tálba kimérjük, és jól összedagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 45 percet pihentetjük.
  2. A pihentetés után munkafelületre borítjuk a tésztát, és lazán összegyúrjuk.
  3. Mérleg segítségével kb. 7 dkg-os adagokra mérjük a tésztát, majd gombócokat alkotunk. A munkafelületen tenyerünkkel körkörös mozdulatokat teszünk, ameddig szép egyenletes gombócok lesznek.
  4. Lisztezett felületre helyezzük a kész gombócokat. Enyhén lelapítjuk őket, konyharuhával letakarjuk. Ameddig dupla nagyságúra kel, addig pihentetjük meleg helyen.
  5. Miután megkelt a tészta, még 10 percre betesszük a hűtőbe. Egy réteg alakul ki a hűtés alatt, azért fontos.
  6. Közben 170 fokra fölmelegítjük a napraforgó olajat. Fakanál nyelével vagy hurkapálcikával ellenőrizhetjük az olaj melegségét, amikor már nagyon gyöngyözik a próbaképpen beletett fakanál nyele, akkor elérte a sütési hőfokot az olajunk.
  7. A berliner fölső felét rakjuk a forró olajba, egy fedőt helyezünk az edényünkre. Miután átfordítottuk, a fánkot fedő nélkül sütjük. Elég nagy fánkok lesznek, azért ügyeljünk rá,hogy jól átsüljenek.
  8. Konyhai törlőpapírra kiszedjük, a tetejét mindjárt megszórjuk kristálycukorral. Porcukorral csak tálalás előtt szórjuk meg. Ezzel az eljárással még másnap is szép marad a cukrozás a tetején, nem olvad rá.
  9. Habzsák segítségével szitán átpasszírozott, nem darabos lekvárral vagy krémmel is megtölthetjük. Én ezt a lehetőséget kihagytam, meghagytam az egyéni választás lehetőségét, és inkább tunkoltunk. Kb. 12 db fánk lesz a végeredmény.
  10. jó étvágyat
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 229
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 12359
  • Feltöltés dátuma: 2018. április 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Berliner fánk
Éva házias konyhája 159 recept

Nem a fánkszaggatós formával készített, hagyományos receptet osztok meg itt. A német konyha hagyományosabb elkészítési módjával ismerkedünk meg. Ami talán könnyebb is, mert ugyan itt is jól meg kell dolgozni a tésztát, de nem annyira, mint ahogy nagyanyáik szokták mondani. Majd ha már csöpög az izzadság, akkor lesz jó a tésztánk, ami azért nagyon fárasztó eljárás. (Azért a mai házi asszonyoknak már a rengeteg gépi segítség miatt könnyebb dolga van.) Viszont ennek a fánktésztának az elkészítése valóban nagyon egyszerű. A sikerélmény sem marad el.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...