Berliner fánk
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Éva házias konyhája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 32% Zsír
-
100g finomliszt364 kcal
-
5 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
8 kcal
-
1g só0 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
8g tojássárgája26 kcal
-
25g tej14 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
1g citromhéj1 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
16g cukor62 kcal
-
240g napraforgó olaj530 kcal
Összesen
1297
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 32% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
23 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
125g tej70 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
1200g napraforgó olaj2652 kcal
Összesen
6482
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 32% Zsír
-
21.4g finomliszt78 kcal
-
0.3g instant élesztő1 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
-
1.7g tojássárgája6 kcal
-
5.4g tej3 kcal
-
4.3g vaj31 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
4.3g porcukor17 kcal
-
3.4g cukor13 kcal
-
51.4g napraforgó olaj114 kcal
Összesen
279
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.5 g
Zsír
-
Összesen 81.8 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 202 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 853 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 191 mg
-
Nátrium 514 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 126.5 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 35.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 198 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 137 mg
-
Retinol - A vitamin: 195 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 203 micro
Összesen
1297
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77.7 g
Zsír
-
Összesen 408.9 g
-
Telített zsírsav 98 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 171 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 118 g
-
Koleszterin 1009 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4265 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 225 mg
-
Kálcium 361 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 957 mg
-
Nátrium 2572 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 632.5 g
-
Cukor 247 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 175.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 991 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 128 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 167 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 401 micro
-
Kolin: 686 mg
-
Retinol - A vitamin: 974 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 194 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1016 micro
Összesen
6482
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 17.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 182.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 7.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
279
kcal
Hozzávalók
-
500 g finomliszt
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
50 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
1200 ml napraforgó olaj
Elkészítés
- A hozzávalókat egy tálba kimérjük, és jól összedagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 45 percet pihentetjük.
- A pihentetés után munkafelületre borítjuk a tésztát, és lazán összegyúrjuk.
- Mérleg segítségével kb. 7 dkg-os adagokra mérjük a tésztát, majd gombócokat alkotunk. A munkafelületen tenyerünkkel körkörös mozdulatokat teszünk, ameddig szép egyenletes gombócok lesznek.
- Lisztezett felületre helyezzük a kész gombócokat. Enyhén lelapítjuk őket, konyharuhával letakarjuk. Ameddig dupla nagyságúra kel, addig pihentetjük meleg helyen.
- Miután megkelt a tészta, még 10 percre betesszük a hűtőbe. Egy réteg alakul ki a hűtés alatt, azért fontos.
- Közben 170 fokra fölmelegítjük a napraforgó olajat. Fakanál nyelével vagy hurkapálcikával ellenőrizhetjük az olaj melegségét, amikor már nagyon gyöngyözik a próbaképpen beletett fakanál nyele, akkor elérte a sütési hőfokot az olajunk.
- A berliner fölső felét rakjuk a forró olajba, egy fedőt helyezünk az edényünkre. Miután átfordítottuk, a fánkot fedő nélkül sütjük. Elég nagy fánkok lesznek, azért ügyeljünk rá,hogy jól átsüljenek.
- Konyhai törlőpapírra kiszedjük, a tetejét mindjárt megszórjuk kristálycukorral. Porcukorral csak tálalás előtt szórjuk meg. Ezzel az eljárással még másnap is szép marad a cukrozás a tetején, nem olvad rá.
- Habzsák segítségével szitán átpasszírozott, nem darabos lekvárral vagy krémmel is megtölthetjük. Én ezt a lehetőséget kihagytam, meghagytam az egyéni választás lehetőségét, és inkább tunkoltunk. Kb. 12 db fánk lesz a végeredmény.
- jó étvágyat
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 229
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 12359
- Feltöltés dátuma: 2018. április 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Éva házias konyhája
159 recept
Nem a fánkszaggatós formával készített, hagyományos receptet osztok meg itt. A német konyha hagyományosabb elkészítési módjával ismerkedünk meg. Ami talán könnyebb is, mert ugyan itt is jól meg kell dolgozni a tésztát, de nem annyira, mint ahogy nagyanyáik szokták mondani. Majd ha már csöpög az izzadság, akkor lesz jó a tésztánk, ami azért nagyon fárasztó eljárás. (Azért a mai házi asszonyoknak már a rengeteg gépi segítség miatt könnyebb dolga van.) Viszont ennek a fánktésztának az elkészítése valóban nagyon egyszerű. A sikerélmény sem marad el.