Bélszín steak ahogy én szeretem
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
Pác
-
64g napraforgó olaj564 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
200g marhabélszín306 kcal
-
0g só0 kcal
-
21g bacon84 kcal
Köret
-
75g csemegekukorica65 kcal
-
75g zöldborsó61 kcal
-
100g sárgarépa36 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
0g só0 kcal
Hússütés
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
Pác
-
255g napraforgó olaj2254 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
800g marhabélszín1224 kcal
-
0g só0 kcal
-
85g bacon334 kcal
Köret
-
300g csemegekukorica258 kcal
-
300g zöldborsó243 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
0g só0 kcal
Hússütés
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
Pác
-
11.8g napraforgó olaj104 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
36.9g marhabélszín56 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.9g bacon15 kcal
Köret
-
13.8g csemegekukorica12 kcal
-
13.8g zöldborsó11 kcal
-
18.4g sárgarépa7 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
0g só0 kcal
Hússütés
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 54.6 g
Zsír
-
Összesen 92.3 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 160 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1265.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 101 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 628 mg
-
Nátrium 349 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 347.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 832 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 243 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 3122 micro
-
β-karotin 7758 micro
-
β-crypt 86 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2569 micro
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 218.2 g
Zsír
-
Összesen 369.2 g
-
Telített zsírsav 80 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 161 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 103 g
-
Koleszterin 641 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5061.5 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 240 mg
-
Kálcium 403 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 448 mg
-
Foszfor 2512 mg
-
Nátrium 1395 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 133.6 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1388.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3328 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 111 mg
-
C vitamin: 161 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 149 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 494 micro
-
Kolin: 971 mg
-
Retinol - A vitamin: 211 micro
-
α-karotin 12489 micro
-
β-karotin 31030 micro
-
β-crypt 345 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 10274 micro
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 17 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 233.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 64 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 153 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 576 micro
-
β-karotin 1430 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 473 micro
Hozzávalók
Pác
-
3 dl napraforgó olaj
-
bors ízlés szerint
-
3 teáskanál mustár
-
80 dkg marhabélszín
-
só ízlés szerint
-
5 szelet bacon
Köret
-
30 dkg csemegekukorica
-
30 dkg zöldborsó
-
5 közepes db sárgarépa
-
3 dkg vaj
-
só ízlés szerint
Hússütés
Elkészítés
Pác
- A bélszínt illik pácolni, és elő is kell készíteni... Az előkészítés első lépése a hártyátlanítás. Azt annyira le kell szedni, amennyire lehet. Vagyis teljesen. Ehhez éles kés kell...
- A hártyátlanítás után vastag, kb. 3 cm vastag szeleteket vágunk. (Nálam ez a minimum. Sőt talán vastagabb is kissé.)
- A páclé olaj, bors, mustár összekeverve, és ebbe mennek a szeletek egy zárható dobozba, és be a hűtőbe. A húst teljesen lepje el az olaj, és a doboz mehet a hűtőbe pár napra. (Ami nálam minimum 5 nap.)
Köret
- Vajon pároljuk meg a kukoricát, zöldborsót és a kis kockára vágott sárgarépát. Kicsit lehet sózni.
Hússütés
- A steak lényege a sütés... De sütés előtt én körbetekerem mindegyik szeletet egy szelet bacon szalonnával, aztán körbekötöm nem műanyag madzaggal. Jobbára sima kendermadzaggal. Nem, nem tűzöm se fogpiszkálóval, se tűzőgéppel, se csavar+anyacsavarokkal. Nem szurkálom a húst.
- Bekapcsoljuk a sütőt, hogy előmelegedjen 250 fokra.
- A körbetekert húsokat kicsit még borsozzuk, és érzéssel sózzuk.
- Egy jó vastag aljú serpenyőben olajat forrósítunk, de csak pár cseppet. Én jobbára a pácból veszek ki egy kicsit. Amikor a serpenyő forró, mint a pokol, mehet bele a hússzelet. Mind a két oldalt úgy 1-2 percig, max. 3 percig sütjük. Akkor jó, ha tapintásra vagy finom nyomásra kb. olyan puha, mint a hüvelykujj alatti párna, amikor a hüvelyk és mutatóujjunkat összeérintjük.
- A húst a sütés után hőálló tálban vagy egyből a serpenyővel együtt betesszük az előmelegített sütőbe, és ott még eltölt 10 percet (van amikor csak 8 percet, és néha 12 percet, figyelni kell).
- A sütőből kivesszük, és pihentetjük 10 percet. És készen van. Belül rózsaszín, kívül barna. Szaftos és puha. Zöldségkörettel csúcs. De mehet mellé steak burgonya vagy krokett is, a zöldség mellé. Imádom.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 14 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 87
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 27
- Össznézettség: 46640
- Feltöltés dátuma: 2015. április 19.
Ajánló
Mihez ajánljuk ezt az ételt? Mindenhez. :-) Ez az az étel, amit nem édesanyámtól tanultam, mert neki csak a serpenyőben átsütött steak ehető, de szerintem az gyakorlatilag egyenes út a steak meggyilkolásához. És részemről a keményre sütött steak ehetetlen.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A bélszín a legjobb ételek egyike. Viszont sokkal könnyebb elrontani, mint bárki hiszi, és elég drága mulatság, ha nem sikerül. Jobbára jobb éttermekben próbálgattam, de egyszerűen nem hittem, hogy nem tudom megcsinálni... Aztán egy ismerős jelezte, hogy marhavágásra készül, és kérünk-e húst. Itt volt az alkalom, hogy nekiálljak a saját steak elkészítésének. Berendeltünk egy bélszínt. Első körben a bélszínjavából a testből csináltam steak-et, de akkor nem fényképeztem, ezért a csatolt képen a második körben, a felső részből készült steak látszik. Ez nem olyan szép kör alakú sajnos, mint az első körben készültek (vagy legalábbis nem mind), de ízre nem sok különbség van. :-)