"Beliczayné mézese" Dédikétől
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Hild Csorba Bernadett
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 3% Zsír
tészta
-
42g virágméz127 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
4g margarin30 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szalalkáli0 kcal
-
0 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
-
9g tojás12 kcal
cukormáz
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
21g porcukor81 kcal
Összesen
660
kcal
- 6% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 3% Zsír
tészta
-
500g virágméz1520 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szalalkáli0 kcal
-
0 kcal
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
110g tojás138 kcal
cukormáz
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
250g porcukor968 kcal
Összesen
7921
kcal
- 6% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 3% Zsír
tészta
-
20.2g virágméz61 kcal
-
10.1g cukor39 kcal
-
2g margarin15 kcal
-
8.9g tojás11 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szalalkáli0 kcal
-
0 kcal
-
40.5g finomliszt147 kcal
-
4.4g tojás6 kcal
cukormáz
-
3.2g tojásfehérje2 kcal
-
10.1g porcukor39 kcal
Összesen
320
kcal
- 6% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.5 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 285.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 141 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 140 g
-
Cukor 76 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 137 micro
Összesen
660
kcal
- 6% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 150.3 g
Zsír
-
Összesen 77.9 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 1080 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3424.7 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 451 mg
-
Kálcium 372 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 277 mg
-
Foszfor 1691 mg
-
Nátrium 592 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1680.5 g
-
Cukor 914 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 513.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 876 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 413 micro
-
Kolin: 976 mg
-
Retinol - A vitamin: 849 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 305 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1642 micro
Összesen
7921
kcal
- 6% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 138.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
320
kcal
Hozzávalók
tészta
-
50 dkg virágméz
-
25 dkg cukor
-
5 dkg margarin
-
4 db tojás
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 teáskanál fahéj
-
1 teáskanál szalalkáli
-
1 kg finomliszt
cukormáz
-
2 db tojásfehérje
-
25 dkg porcukor
Elkészítés
tészta
- A mézet forrásig hevítjük a cukorral.
- Megvárjuk míg kihűl, aztán a tojást, margarint és a fűszereket hozzáadjuk.
- A szalalkálit és a szódabikarbónát a liszt harmadával összevegyítjük, és a masszával fakanállal jól elkeverjük, a többi lisztet csak utána adjuk hozzá.
- Jól eldolgozzuk. (Borzasztóan ragad, jó előre kikészíteni minden eszközt, amivel levakarjuk magunkról, vagy fakanállal dolgozzunk.)
- Két napig pihentetjük. Ismét jól felgyúrjuk, kb. 3mm vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk.
- A házépítés fázisai: egy hegyes oromfalat késsel kivágunk a tésztából, majd a tető és oldalfal magasságával csíkot vágunk úgy, hogy a tető legyen min. 1 centivel hosszabb mint az oldalfal. A fenyőkhöz egyre keskenyedő csíkokat vágunk, és egy-egy vágással egyenlő oldalú háromszögekre szabjuk.
- Tepsi méretűre nyújtunk egy öklömnyi tésztát, ez lesz a telek. A többi tésztából még formákra szaggatott díszeknek is jut bőséggel.
- Az eredeti recept szerint tojás sárgájával kenjük. Fényesebb, ha egész tojást habosra kavarunk és azzal kenjük.
- Aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral elkevert tojásfehérjével díszítjük, majd építjük. (Fehérebb a máz, ha felverjük a cukorral a tojást.)
- A házépítés fázisai: Először díszítjük a lapokat, a tetőt előtte érdemes összepróbálni, melyik éle legyen felül. Megvárjuk, míg keményre szilárdul! Felállítjuk a falakat, melyeket az alaphoz és egymáshoz cukormázzal ragasztunk (ha kell, a kis háromszögekkel kitámasztjuk). Megvárjuk, míg keményre szilárdul! A falak tetejét megkenjük a cukormázzal, rápróbáljuk a tetőt, majd a fehér máz mentén megkenjük a tető lapjait is. Összeillesztjük, és a háromszögekkel kitámasztjuk szilárdulásig.
- Evés előtt fémdobozban tároljuk néhány asztalt szilvával 1-2 napig.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 7 perc
- Elkészítettem: 120 alkalommal
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 1159
- Feltöltés dátuma: 2020. január 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Hild Csorba Bernadett
4 recept
Nagymamám (Dédike) vállalta, hogy Beliczayné vállalkozásába besegít: szakmányba készít mézeskalácsot. Az együttműködés hamar véget ért, de a recept maradt. Ha betartjuk a pihentetést, jól lehet vele dolgozni. Elkapkodni nem lehet, mert ragad, halogatni nem érdemes, mert nagyon kemény lesz. Olyan finom a tészta, hogy a házak nem hosszú életűek...