r
Nosalty Logó

"Beliczayné mézese" Dédikétől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hild Csorba Bernadett
"Beliczayné mézese" Dédikétől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 3% Zsír

tészta

cukormáz

Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 3% Zsír

tészta

cukormáz

Összesen 7921 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 3% Zsír

tészta

cukormáz

Összesen 320 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    285.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    140 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    150.3 g

Zsír

  • Összesen
    77.9 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    1080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3424.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    451 mg
  • Kálcium
    372 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    277 mg
  • Foszfor
    1691 mg
  • Nátrium
    592 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1680.5 g
  • Cukor
    914 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    513.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    876 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    413 micro
  • Kolin:
    976 mg
  • Retinol - A vitamin:
    849 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    305 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1642 micro
Összesen 7921 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    138.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 320 kcal

Hozzávalók

tészta

cukormáz

Elkészítés

tészta

  1. A mézet forrásig hevítjük a cukorral.
  2. Megvárjuk míg kihűl, aztán a tojást, margarint és a fűszereket hozzáadjuk.
  3. A szalalkálit és a szódabikarbónát a liszt harmadával összevegyítjük, és a masszával fakanállal jól elkeverjük, a többi lisztet csak utána adjuk hozzá.
  4. Jól eldolgozzuk. (Borzasztóan ragad, jó előre kikészíteni minden eszközt, amivel levakarjuk magunkról, vagy fakanállal dolgozzunk.)
  5. Két napig pihentetjük. Ismét jól felgyúrjuk, kb. 3mm vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk.
  6. A házépítés fázisai: egy hegyes oromfalat késsel kivágunk a tésztából, majd a tető és oldalfal magasságával csíkot vágunk úgy, hogy a tető legyen min. 1 centivel hosszabb mint az oldalfal. A fenyőkhöz egyre keskenyedő csíkokat vágunk, és egy-egy vágással egyenlő oldalú háromszögekre szabjuk.
  7. Tepsi méretűre nyújtunk egy öklömnyi tésztát, ez lesz a telek. A többi tésztából még formákra szaggatott díszeknek is jut bőséggel.
  8. Az eredeti recept szerint tojás sárgájával kenjük. Fényesebb, ha egész tojást habosra kavarunk és azzal kenjük.
  9. Aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral elkevert tojásfehérjével díszítjük, majd építjük. (Fehérebb a máz, ha felverjük a cukorral a tojást.)
  10. A házépítés fázisai: Először díszítjük a lapokat, a tetőt előtte érdemes összepróbálni, melyik éle legyen felül. Megvárjuk, míg keményre szilárdul! Felállítjuk a falakat, melyeket az alaphoz és egymáshoz cukormázzal ragasztunk (ha kell, a kis háromszögekkel kitámasztjuk). Megvárjuk, míg keményre szilárdul! A falak tetejét megkenjük a cukormázzal, rápróbáljuk a tetőt, majd a fehér máz mentén megkenjük a tető lapjait is. Összeillesztjük, és a háromszögekkel kitámasztjuk szilárdulásig.
  11. Evés előtt fémdobozban tároljuk néhány asztalt szilvával 1-2 napig.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 7 perc
  • Elkészítettem: 120 alkalommal
  • Receptkönyvben: 14
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 1035
  • Feltöltés dátuma: 2020. január 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

"Beliczayné mézese" Dédikétől
Hild Csorba Bernadett 4 recept

Nagymamám (Dédike) vállalta, hogy Beliczayné vállalkozásába besegít: szakmányba készít mézeskalácsot. Az együttműködés hamar véget ért, de a recept maradt. Ha betartjuk a pihentetést, jól lehet vele dolgozni. Elkapkodni nem lehet, mert ragad, halogatni nem érdemes, mert nagyon kemény lesz. Olyan finom a tészta, hogy a házak nem hosszú életűek... 

Hozzávalók

tészta

cukormáz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...