r
Nosalty Logó

Darasüti a Közel-Keletről (Basbousa)

5,0

1 ÉRTÉKELÉS1 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Darasüti a Közel-Keletről (Basbousa)
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

sütitészta

szirup

340
Kalória
5.9g
Fehérje
56.1g
Szénhidrátok
10.7g
Zsír
48.9g
Víz
2.2g
Koleszterin
2.6g
Rost
29.9g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír

sütitészta

szirup

Összesen 340 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír

sütitészta

szirup

Összesen 4063 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír

sütitészta

szirup

Összesen 247 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    435.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.1 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    48.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    151 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 340 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    70.6 g

Zsír

  • Összesen
    128.7 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5223.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    1422 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    393 mg
  • Foszfor
    2241 mg
  • Nátrium
    1120 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    673.8 g
  • Cukor
    358 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    587 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    370 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    931 micro
  • β-crypt
    195 micro
  • Likopin
    1816 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 4063 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    319.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    35.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    111 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 247 kcal

Elkészítés

sütitészta

  1. Egy nagyobb tálban a nádcukrot a joghurttal és a sütőporral alaposan összekeverjük - azonnal látni is fogjuk, hogy működik-e a sütőpor, mert a savas joghurt fel fog habzani tőle.
  2. Egy másik tálban összeforgatjuk a darát, a kókuszreszeléket és az olívaolajat.
  3. A száraz alapanyagokat ezután átöntjük a joghurtos keverékhez és hozzáadjuk a narancslevet és egy csipet sót is. Nagyon alaposan összekeverjük az egészet.
  4. Egy 20x30 centis sütőtepsit kiolajozunk, majd belekanalazzuk a masszát, és elegyengetjük a tetejét.
  5. Késsel bevágjuk négyzetesen a süteményt, majd a formák közepébe 1-1 szem mandulát teszünk.
  6. 180 fokos sütőben először alul sütjük 20, majd felül további 15 percet.

szirup

  1. A cukrot, a vizet és a grapefruit kifacsart levét egy kis edényben összeforraljuk.
  2. A kész süteményt meglocsoljuk a cukorsziruppal, majd hagyjuk, hogy kihűljön és közben magába szívja a szirupot.
  3. A kész süteményeket aprított pisztáciával és rózsaszirommal megszórva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x30

Ezt a szirupos darasüteményt Közel-Kelet-szerte imádják, hiszen gyorsan elkészül, olcsó és elképesztően szaftos! Ahogy az a régió sok süteményénél szokás, itt is viszonylag szárazabb, üresebb maga a tészta, amit azzal egyensúlyoznak, hogy édes cukorsziruppal öntik nyakon. Gyakorlatilag olyan, mint egy megúszós baklava, ha pedig szeretnénk kicsit feldobni, tálaláskor szórjuk meg pisztáciával és rózsaszirommal.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!