Baromfi pájsli
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
100g pulykahús115 kcal
-
10g pulykamáj13 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
4g kacsazsír0 kcal
-
3 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
44g tejföl87 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g szegfűbors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
400g pulykahús460 kcal
-
40g pulykamáj51 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
15g kacsazsír0 kcal
-
11 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
175g tejföl347 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
10g szegfűbors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
41g pulykahús47 kcal
-
4.1g pulykamáj5 kcal
-
18.4g vöröshagyma7 kcal
-
1.2g fokhagyma2 kcal
-
1.5g kacsazsír0 kcal
-
0.4g fűszerpaprika1 kcal
-
1g mustár1 kcal
-
17.9g tejföl36 kcal
-
3.1g finomliszt11 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g szegfűbors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10.2g füstölt szalonna67 kcal
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 28.8 g
Zsír
-
Összesen 28.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 157 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 646.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 303 mg
-
Nátrium 181 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 161.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 895 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 88 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 868 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 277 micro
-
β-crypt 63 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 197 micro
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 115 g
Zsír
-
Összesen 114.8 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 627 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2586 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 142 mg
-
Kálcium 310 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 1210 mg
-
Nátrium 726 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.2 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 646.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3578 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 352 micro
-
Kolin: 383 mg
-
Retinol - A vitamin: 3473 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 1109 micro
-
β-crypt 252 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 790 micro
- 12% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 367 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 356 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 114 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Hozzávalók
-
2 közepes db vöröshagyma
-
1 ek fűszerpaprika
-
1.8 dl tejföl
-
3 csapott ek finomliszt
-
2 db babérlevél
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A húst nagyobb kockákra vágjuk, a csirkemájat kettéválasztjuk. (Ha pulykamájat és szívet használunk, mivel az nagyobb, több darabra vágjuk, úgy, hogy a belsőségdarabok és a húskockák hasonló nagyságúak legyenek.)
- A megtisztított hagymát felkockázzuk, egy lábosban a felhevített zsíron üvegesre pirítjuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával, és hozzáadjuk a hús-, esetleg szívdarabokat. 5-7 percig együtt sütjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy 1-2 ujjnyival a hús felett legyen.
- Hozzáadjuk a babérlevelet, a szegfűborsot, borsot, a zúzott fokhagymát, kevés sót, a füstölt szalonnát. Fedő alatt lassú tűzön addig főzzük, míg a hús szinte teljesen megpuhul.
- Ekkor hozzáadjuk a májat, 7-8 perc főzés után sózzuk (ismét ízlés szerint), majd lassú tűzön tovább főzzük 12-15 percig.
- Közben elkészítjük a habarást, amelyhez a lisztet kevés vízzel simára keverjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt és kevés főzőlevet. Az így kapott sima mártással besűrítjük az ételt, és lassú tűzön összefőzzük, de nem forraljuk.
- Adhatunk hozzá hagymás nudlit, kifőzött tésztát, de akár fehérkenyérrel is tunkolhatjuk.
- Receptkönyvben: 72
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 12052
- Feltöltés dátuma: 2010. március 31.
Ajánló
Hagymás nudlival tálaltam. Ezzel a körettel, de e nélkül is igen laktató étel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Az elnevezés kicsit furcsán hangozhat. Ez az étel azért kapta tőlem ezt a nevet, mert az ízesítését a pájsli ihlette. Nálunk a pájsli disznóvágáskor készült, ami hasonlatos a szalontüdőként vagy savanyú tüdőként ismert étellel, de egy kicsit más. Nem csak tüdő, hanem szív, máj és némi hús (egy kis porcogós is) került bele. Úgy tették fel, mint a pörköltet, ügyelve arra, hogy a kevesebb főzési igényű hozzávalókat, a májat és a tüdőt akkor adják hozzá, amikor a hús és a szív már szinte készre főtt. Sózni a máj és a tüdő megfőtte előtt sózták. Babérlevéllel (nálunk szegfűborssal is), fokhagymával ízesítették, végül behabarták, és ecettel savanykás ízt adtak neki. Ugyancsak disznóvágáskor készült ennek egy hígabb változata, az ún. savanyú leves. A Baranyában élő németek, horvátok, magyarok átvéve egymás étkezési, főzési szokásait egyaránt készítették a belsőségeknek az ilyen vagy hasonló módon főzött változatát. A családunkban főzött ételek, étkezési szokások is jól mutatják, hogy az itt élő nemzetiségek konyhaművészete hogy hatott egymásra, mert a dédnagymamám, a nagymamáim és anyukám is főzött, főz olyan ételeket amelyek magyar, horvát vagy német eredetűek. E rövid kalandozás után visszatérve a baromfi pájslihoz, amely egyfajta reinkarnációja a fent említett disznóvágáskori pájslinak, egy egyszerűbb összetételű, de ízvilágában hasonló étel. A savanykásságát jelen esetben a mustár adja. Csirke- és pulykahúsból, májból, szívből egyaránt készíthetjük. Nálam most csak pulykamellből és csirkemájból készült.