Bárány curry Dina konyhájából
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
250g bárányhús668 kcal
-
9 kcal
-
45g paradicsom8 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
2g gyömbér1 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
1g chilipehely3 kcal
-
10g napraforgó olaj88 kcal
-
375g víz0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
1000g bárányhús2670 kcal
-
38 kcal
-
180g paradicsom32 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
6g gyömbér5 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
4g chilipehely11 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
30.2g bárányhús81 kcal
-
1 kcal
-
5.4g paradicsom1 kcal
-
10.3g vöröshagyma4 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
0.2g gyömbér0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0.1g chilipehely0 kcal
-
1.2g napraforgó olaj11 kcal
-
45.3g víz0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 44.2 g
Zsír
-
Összesen 64.4 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 866.5 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 450 mg
-
Nátrium 196 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 685 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 451 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 1158 micro
-
Lut-zea 223 micro
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 176.7 g
Zsír
-
Összesen 257.6 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 107 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3466.2 g
-
Cink 35 mg
-
Szelén 202 mg
-
Kálcium 307 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 316 mg
-
Foszfor 1801 mg
-
Nátrium 784 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.3 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 2739.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 169 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 24 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 203 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 287 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 305 micro
-
β-karotin 1804 micro
-
β-crypt 153 micro
-
Likopin 4632 micro
-
Lut-zea 891 micro
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 104.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 82.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 140 micro
-
Lut-zea 27 micro
Hozzávalók
-
1 kg bárányhús
-
1 nagy db paradicsom
-
2 nagy db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 cm gyömbér
-
1 teáskanál kurkuma
-
1 ek chilipehely (vagy erős fűszerpaprika, de aki nem szereti csípősen, tehet bele csemege piros paprikát)
-
5 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- A közepesre feldarabolt húst beletesszük a lábasba.
- A hagymákat kockára vágjuk, ugyanígy a paprikát, paradicsomot.
- A fokhagymát feldaraboljuk, de az sem baj, ha egészben kerül az ételbe, úgyis szét fő.
- A gyömbért kis lyukú reszelőn megreszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk. Ezután ezeket az összedarabolt hozzávalókat és a fűszereket a húshoz adjuk.
- Felöntjük 2 dl vízzel, és fedő alatt közepes lángon, semmiképpen sem kis lángon, főzzük míg a levét el nem főtte. Időnként megkavarjuk.
- Amikor a levét elfőtte, hozzátesszük az olajat, és fedő nélkül sütjük, kavargatjuk az ételt egészen addig, míg az olaj el nem válik a hagymától. Ha szükséges, fél dl vizet öntsünk rá, nehogy megégjen az étel, de továbbra is kavargassuk, míg zsírjára sül.
- Ezután felöntjük kb. 1 liter forró vízzel, hogy a húst bőven ellepje, és közepes lángon addig főzzük, míg zsírjára nem sül, ez kb. 1 óra. Időnként megkavarjuk.
- Amikor zsírjára sült, megnézzük puha-e a hús. Ha még kicsit keménynek érezzük, újra öntsünk rá kevés forró vizet, míg újra zsírjára nem sül. Ha kész, a végén szórjuk meg korianderzölddel. Amennyiben szaftosabban szeretnénk, nem szükséges a végén teljesen zsírjára sütni.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2212
- Feltöltés dátuma: 2017. november 19.
Ajánló
Ne sajnáljuk az időt a hús sütésére, kavargatására, mert így lesz nagyon finom, ahogy a fűszerek belesülnek a húsba.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Ezt a receptet a férjemtől tanultam. Ez a bárány currynek egy egyszerűbb változata. Nagyon népszerűek a currys ételek Indiában és Pakisztánban. Bár hasonlóak a mi pörköltünkhöz, ám fűszeresebbek és többféle elkészítési formájuk van. Van a szószosabb, szaftosabb formája is, de én most a kevésbé szaftosat készítettem el. Vannak, akik kókuszt, joghurtot és egyéb más fűszereket tesznek a currybe, én ebben a receptben nem használtam. Báránynyakból készítettem, de lehet combot vagy más egyéb részét is felhasználni a báránynak. Az alkalmazott fűszereknek köszönhetően szinte nem is érezni a hús faggyús ízét. Éppen emiatt az erős íz miatt én korábban nem szerettem a bárányhúst, de persze a fiatal bárány íze nem olyan erőteljes, mint a felnőtt birkáé. Így elkészítve, mind a birka, mind pedig a fiatal bárány nagyon finom. Mi csopatival fogyasztjuk főként, de rizzsel is nagyon ízletes. A koriandert nagyon megszerettem, a zöldje a megszólalásig hasonlít a petrezselyem zöldjéhez, persze az íze más. Nem mindenki szereti, így el is hagyható a zöldje az ételből, de számomra úgy az igazi, ha van az ételben. A legjobb, ha olyan lábasban készítjük el, amit nem sajnálunk, mert az elkészítés és a kavargatás során a csontos rész felsértheti a lábasunkat.