Bakewell torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 30% Zsír
Az édes, omlós tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
1g porcukor3 kcal
-
7g tojás9 kcal
A farngipane- hoz
-
14g vaj99 kcal
-
14g cukor56 kcal
-
2 kcal
-
15g mandula89 kcal
-
3g finomliszt10 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
5g tojásfehérje3 kcal
-
1g mandulaaroma0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A megkenéshez és a tetejére
-
21 kcal
-
37 kcal
Összesen
519
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 30% Zsír
Az édes, omlós tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
55g tojás69 kcal
A farngipane- hoz
-
110g vaj789 kcal
-
115g cukor445 kcal
-
19 kcal
-
120g mandula708 kcal
-
23g finomliszt82 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
5g mandulaaroma0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A megkenéshez és a tetejére
-
60g lekvár/ dzsem167 kcal
-
50g mandulapehely295 kcal
Összesen
4137
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 30% Zsír
Az édes, omlós tésztához
-
21.1g finomliszt77 kcal
-
10.6g vaj76 kcal
-
0.7g porcukor3 kcal
-
5.8g tojás7 kcal
A farngipane- hoz
-
11.6g vaj83 kcal
-
12.1g cukor47 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
12.7g mandula75 kcal
-
2.4g finomliszt9 kcal
-
5.8g tojás7 kcal
-
4.2g tojásfehérje2 kcal
-
0.5g mandulaaroma0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
A megkenéshez és a tetejére
-
6.3g lekvár/ dzsem18 kcal
-
5.3g mandulapehely31 kcal
Összesen
437
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 33.9 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 101 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 354.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 165 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.4 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 199 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 195 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
519
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77.9 g
Zsír
-
Összesen 271.1 g
-
Telített zsírsav 116 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 110 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 812 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2837.1 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 123 mg
-
Kálcium 559 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 528 mg
-
Foszfor 1318 mg
-
Nátrium 284 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 371.4 g
-
Cukor 165 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 197.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1591 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 46 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 202 micro
-
Kolin: 442 mg
-
Retinol - A vitamin: 1564 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 339 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 529 micro
Összesen
4137
kcal
- 9% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 28.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 299.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 139 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.2 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 20.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 165 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
437
kcal
Hozzávalók
Az édes, omlós tésztához
-
200 g finomliszt
-
1 ek porcukor
A farngipane- hoz
-
0.5 bögre cukor
-
1 teáskanál vaníliás cukor
-
1.5 evőkanál finomliszt
-
1 db tojás
-
1 db tojásfehérje
A megkenéshez és a tetejére
Elkészítés
Az édes, omlós tésztához
- Először készítsük el a frangipane- t, mert ennek legalább 2 órát hűtőben kell tölteni a felhasználás előtt. Tegyük egy tálba a hozzávalókat, majd robotgép segítségével keverjünk belőle könnyű, habállagú krémet, s letakarva tegyük hűtőbe.
- A tésztához keverjük össze a lisztet a porcukorral, adjuk hozzá az enyhén felvert tojást, majd kockázzuk rá a hideg vajat és kézzel morzsoljuk össze, amíg egy kicsit össze nem áll a tészta. Nem kell tökéletesen simára gyúrni. Egy nagy darab folpackba tegyük a tésztánkat, csomagoljuk be, s fél órát dermesszük hideg hűtőben.
- Egy 24 cm-es piteformát alaposan vajazzunk ki, kissé hintsük be liszttel, így biztosan nem ragad bele majd a tészta, s szépen ki fogjuk tudni emelni belőle a kész torát.
- Az omlós tésztánkat nyújtsuk ki vékonyra, s terítsük az előkészített formába. Kissé nyomkodjuk is bele az ujjainkkal úgy, hogy az oldalakat is beborítsa a tészta. A felesleget éles késsel vágjuk le, szurkáljuk meg villával, majd előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük enyhén barnára.
- A sütőből kivéve kenjük meg a tésztát lekvárral, kanalazzuk rá óvatosan a lehűtött frangipane- t, simítsuk el a tetejét, s ha szeretnénk, most szórjuk meg a szeletelt mandulával.
- Süssük kb. 50 percig, illetve tűpróbáig. Ha a teteje nagyon barnulna, takarjuk le egy alufóliával.
- A formában hagyjuk kihűlni, majd szépen ki lehet emelni belőle.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 65 perc
- Receptkönyvben: 132
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 18550
- Feltöltés dátuma: 2010. április 19.
Ajánló
Eper- vagy bogyós gyümölcsökből készült dzsemmel a legfinomabb! A süti krémjét és tésztáját is el lehet készíteni akár egy nappal korábban is, sőt, a kész tortának sem tesz rosszat, ha egy kicsit áll, így legalább az omlós tészta magába szívja a dzsemet és kissé megpuhul. Kiváló vendégváró, de egy tea vagy kávé mellé is remek kiegészítő.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ez egy tradicionális angol sütemény, ami Darbyshire Bakewell nevezetű városkájából származik. Alapja omlós tészta, amire gyümölcsdzsem kerül, megfejelve egy tojással és őrölt mandulával készült krémmel, amit frangipane-nak is neveznek.