Bajai halászlé Emese konyhájából
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
600g ponty457 kcal
-
100g törpeharcsa119 kcal
-
100g csuka53 kcal
-
100g kárász76 kcal
-
35 kcal
-
7g paprikakrém0 kcal
-
20g paradicsomlé3 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
80g vöröshagyma29 kcal
-
9 kcal
-
10 kcal
-
0g só0 kcal
-
1200g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
3000g ponty2286 kcal
-
500g törpeharcsa595 kcal
-
500g csuka264 kcal
-
500g kárász381 kcal
-
40g halászlékocka176 kcal
-
35g paprikakrém0 kcal
-
100g paradicsomlé17 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
400g vöröshagyma146 kcal
-
16g fűszerpaprika45 kcal
-
216g hegyes erős paprika48 kcal
-
0g só0 kcal
-
6000g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
26.5g ponty20 kcal
-
4.4g törpeharcsa5 kcal
-
4.4g csuka2 kcal
-
4.4g kárász3 kcal
-
0.4g halászlékocka2 kcal
-
0.3g paprikakrém0 kcal
-
0.9g paradicsomlé0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
1.9g hegyes erős paprika0 kcal
-
0g só0 kcal
-
53g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104.8 g
Zsír
-
Összesen 33.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 356 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3843.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 283 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 193 mg
-
Foszfor 2127 mg
-
Nátrium 1155 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 1762.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 58 mg
-
D vitamin: 4218 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 112 micro
-
Kolin: 387 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 33 micro
-
β-karotin 957 micro
-
β-crypt 198 micro
-
Likopin 1807 micro
-
Lut-zea 621 micro
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 524 g
Zsír
-
Összesen 166.1 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 1778 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 19217 g
-
Cink 38 mg
-
Szelén 348 mg
-
Kálcium 1417 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 964 mg
-
Foszfor 10635 mg
-
Nátrium 5775 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.6 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 8814.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 699 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 53 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 290 mg
-
D vitamin: 21090 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 57 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 559 micro
-
Kolin: 1937 mg
-
Retinol - A vitamin: 252 micro
-
α-karotin 164 micro
-
β-karotin 4786 micro
-
β-crypt 990 micro
-
Likopin 9037 micro
-
Lut-zea 3106 micro
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 169.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 77.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 186 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 80 micro
-
Lut-zea 27 micro
Hozzávalók
-
3 kg ponty
-
50 dkg törpeharcsa
-
50 dkg csuka
-
50 dkg kárász
-
4 db halászlékocka
-
35 g paprikakrém
-
1 dl paradicsomlé
-
2 gerezd fokhagyma
-
40 dkg vöröshagyma
-
4 db hegyes erős paprika
-
só ízlés szerint
-
6 l víz
Elkészítés
- A halat megtisztítjuk, kívülről megmossuk (utána már nem szabad mosni). Majd felbontjuk, a belsőséget kiszedjük – ikrát-tejet, úszóhólyagot félretesszük, a többi mehet a szemétbe. A halat a gerinc mentén sűrűn beirdaljuk, és kb. 4-5 cm-es szeletekre felvágjuk a fejétől a farkáig. A fejből a keserűfogat és a kopoltyú mögötti szilványát kiszedjük, és hosszában kettévágjuk. (Ezeket a halas is megcsinálja, ha megkérjük)
- Az összes halat alaposan lesózzuk, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. A hagymát és a fokhagymát apró kockára felvágjuk.
- A bográcsba beletesszük a hagymát, fokhagymát, a halászlékockát, a halfejeket, a farkát és az összes kárászt, majd felöntjük a 6 liter vízzel. Feltesszük a tűzre, és erős lángon kezdjük főzni.
- Mikor felforrt, a habját kanállal lesimogatjuk, s amikor 4-5 perc alatt elfőtt a hab, beletesszük az őrölt paprikát és a pirosaranyat. 20 percig folyamatosan erősen forraljuk, majd beletesszük a paradicsomlevet, erős paprikát. Az erős paprikát nem kell belenyomni, egészben legyen benne, különben nagyon erős lesz a leves. Persze ha valaki szereti a csípőset, egyet-kettőt bele is darabolhat.
- További 10 perc forralás után beletesszük a többi halszeletet, és még 10 percig forraljuk. Majd ezek után tesszük bele a belsőségeket (ikrát, tejet- ha van), amiket csak utolsó pillanatban sózunk.
- Még 10 percig forraljuk. Ha szükséges, adunk még hozzá sót, de ha a halszeleteket alaposan sóztuk, akkor a levesbe már nem kell tenni. Ha jól sikerült a lé, akkor világos piros lett, krémes állagú.
- Tálaláskor le kell szűrni. Én szeretem a hagymát is, így én magamnak nem szűröm le.
- Bajai halászlétésztával (ennek híján gyufatésztával) tálaljuk. A halszeleteket külön a leves után fogyasztjuk, de lehet együtt is enni.
- A maradékból lehet készíteni másnap reggelre isteni finom kocsonyát. (A Tüskevárból Matula bácsi ihlette a halkocsonya receptjét.) Ehhez teszünk egy lapos jénai tálba egy-két szelet halat, majd a léből merünk rá. Ha a halászlé jól sikerült, a hűtőben reggelre kocsonyás lesz. Fokhagymás pirítóssal mennyei.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 50
- Össznézettség: 84047
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 23.
Ajánló
A halászlé csak akkor lesz igazi, ha tényleg beletesszük ezt a mennyiségű halat, mert egy kg halból nem lehet igazán jó halászlét főzni. Fontos, hogy a halászlé főzés közben végig erősen forrjon. Természetesen el lehet készíteni a tűzhelyen is lábasban, úgy is finom, de az igazi a bográcsos változat. Apukám szerint ez az adag 5 főre elég, szerintem többen is jóllakhatnak vele. Mi nagyétkűek vagyunk, ha halászléről van szó.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Baján országszerte híres a halászlé. A családom minden tagja kivétel nélkül imádja. Természetesen csak a férfiak készítik el (bár egyszer már én is megfőztem, és nagyon finom lett), így a mi családunkban apukám a halászlé szakács. Én felnőtt koromig nem is ettem másfajta halászlét, mint a bajai, amit csak hallevesnek szoktak csúfolni. Nekem ízlik a passzírozott is, de a hazainak nincs párja. Ha valaki szívesen kipróbálná a méltán híres bajai halászlét, hát íme apu receptje, melyet 40 év alatt tökéletesített.