r
Nosalty Logó

Bajai halászlé Emese konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
emese.som
Bajai halászlé Emese konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 793 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3966 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 33 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    104.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    356 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3843.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    283 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    193 mg
  • Foszfor
    2127 mg
  • Nátrium
    1155 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    1762.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    4218 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    112 micro
  • Kolin:
    387 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    957 micro
  • β-crypt
    198 micro
  • Likopin
    1807 micro
  • Lut-zea
    621 micro
Összesen 793 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    524 g

Zsír

  • Összesen
    166.1 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    1778 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19217 g
  • Cink
    38 mg
  • Szelén
    348 mg
  • Kálcium
    1417 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    964 mg
  • Foszfor
    10635 mg
  • Nátrium
    5775 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.6 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    8814.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    699 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    53 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    290 mg
  • D vitamin:
    21090 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    559 micro
  • Kolin:
    1937 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    164 micro
  • β-karotin
    4786 micro
  • β-crypt
    990 micro
  • Likopin
    9037 micro
  • Lut-zea
    3106 micro
Összesen 3966 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    186 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    80 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 33 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A halat megtisztítjuk, kívülről megmossuk (utána már nem szabad mosni). Majd felbontjuk, a belsőséget kiszedjük – ikrát-tejet, úszóhólyagot félretesszük, a többi mehet a szemétbe. A halat a gerinc mentén sűrűn beirdaljuk, és kb. 4-5 cm-es szeletekre felvágjuk a fejétől a farkáig. A fejből a keserűfogat és a kopoltyú mögötti szilványát kiszedjük, és hosszában kettévágjuk. (Ezeket a halas is megcsinálja, ha megkérjük)
  2. Az összes halat alaposan lesózzuk, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. A hagymát és a fokhagymát apró kockára felvágjuk.
  3. A bográcsba beletesszük a hagymát, fokhagymát, a halászlékockát, a halfejeket, a farkát és az összes kárászt, majd felöntjük a 6 liter vízzel. Feltesszük a tűzre, és erős lángon kezdjük főzni.
  4. Mikor felforrt, a habját kanállal lesimogatjuk, s amikor 4-5 perc alatt elfőtt a hab, beletesszük az őrölt paprikát és a pirosaranyat. 20 percig folyamatosan erősen forraljuk, majd beletesszük a paradicsomlevet, erős paprikát. Az erős paprikát nem kell belenyomni, egészben legyen benne, különben nagyon erős lesz a leves. Persze ha valaki szereti a csípőset, egyet-kettőt bele is darabolhat.
  5. További 10 perc forralás után beletesszük a többi halszeletet, és még 10 percig forraljuk. Majd ezek után tesszük bele a belsőségeket (ikrát, tejet- ha van), amiket csak utolsó pillanatban sózunk.
  6. Még 10 percig forraljuk. Ha szükséges, adunk még hozzá sót, de ha a halszeleteket alaposan sóztuk, akkor a levesbe már nem kell tenni. Ha jól sikerült a lé, akkor világos piros lett, krémes állagú.
  7. Tálaláskor le kell szűrni. Én szeretem a hagymát is, így én magamnak nem szűröm le.
  8. Bajai halászlétésztával (ennek híján gyufatésztával) tálaljuk. A halszeleteket külön a leves után fogyasztjuk, de lehet együtt is enni.
  9. A maradékból lehet készíteni másnap reggelre isteni finom kocsonyát. (A Tüskevárból Matula bácsi ihlette a halkocsonya receptjét.) Ehhez teszünk egy lapos jénai tálba egy-két szelet halat, majd a léből merünk rá. Ha a halászlé jól sikerült, a hűtőben reggelre kocsonyás lesz. Fokhagymás pirítóssal mennyei.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 82
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 83948
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 23.

Ajánló

A halászlé csak akkor lesz igazi, ha tényleg beletesszük ezt a mennyiségű halat, mert egy kg halból nem lehet igazán jó halászlét főzni. Fontos, hogy a halászlé főzés közben végig erősen forrjon. Természetesen el lehet készíteni a tűzhelyen is lábasban, úgy is finom, de az igazi a bográcsos változat. Apukám szerint ez az adag 5 főre elég, szerintem többen is jóllakhatnak vele. Mi nagyétkűek vagyunk, ha halászléről van szó.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
emese.som 4 recept

Baján országszerte híres a halászlé. A családom minden tagja kivétel nélkül imádja. Természetesen csak a férfiak készítik el (bár egyszer már én is megfőztem, és nagyon finom lett), így a mi családunkban apukám a halászlé szakács. Én felnőtt koromig nem is ettem másfajta halászlét, mint a bajai, amit csak hallevesnek szoktak csúfolni. Nekem ízlik a passzírozott is, de a hazainak nincs párja. Ha valaki szívesen kipróbálná a méltán híres bajai halászlét, hát íme apu receptje, melyet 40 év alatt tökéletesített.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...